year of change

Het voelt een beetje onwennig om mijn nieuwe leeftijd hardop uit te spreken. Vandaag word ik 29. Het klinkt oud en ik voel me nog jong. Een schrale troost: ik moet me nog steeds legitimeren voor iedere halve liter wijn die ik koop om risotto te maken.

Ik ben niet het type voor sentimentele terugblikken, toch schrijf ik er iedereen jaar één. Vorig jaar raaskalde ik op mijn verjaardag een eind weg over het antwoord op de vraag: ben ik waar ik dacht dat ik zou zijn? In grote lijnen ben ik waar ik vroeger had gehoopt dat ik zou zijn en dat vind ik best bijzonder. Wat ik verder concludeerde: zodra je bent waar je altijd wilde zijn, begint het zoeken naar of dromen over een nieuwe (eind)bestemming.

Dat is precies waar ik nu ben. Niet op die nieuwe bestemming, maar aan het dromen over.

Hoe mijn leven er nu uitziet

Mijn leven gaat zijn gangetje. Ik werk al een paar jaar bij hetzelfde tijdschrift, inmiddels is dat heel vertrouwd. Na mijn werk doe ik leuke dingen, ik heb genoeg vrienden, soms heb ik een verplichting (ik heb me ooit laten strikken voor een bestuur, misschien ben ik toch volwassener dan ik denk). Ik ga regelmatig op vakantie en heb een leuk huis, waar ik ook graag tijd doorbreng. Voor de één klinkt het als een ideaalplaatje, voor de ander klinkt het burgerlijk of als een nachtmerrie. Voor mij is het ‘gewoon’ mijn leven. Ik ben tevreden, want het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn.

Wordt dit het jaar van verandering?

Ik geniet van de rust en regelmaat, want de kans is heel groot dat mijn leven zoals ik het ken dit levensjaar omgegooid zal worden. In het bovenstaande rijtje ontbrak mijn relatie. Een stabiele relatie, maar juist dat is wat alles overhoop gaat gooien. Na ruim vier jaar heen en weer rijden tussen Nederland en België lijkt het erop dat ik op mijn 29ste zal gaan samenwonen. In Antwerpen welteverstaan, en dat is mijn nieuwe eindbestemming voor nu.

Ik ben heel benieuwd waar ik over een jaar sta, want ik heb het gevoel dat die nieuwe eindbestemming een aantal leuke uitdagingen met zich mee zal brengen. Dat belooft wat voor mijn volgende sentimentele verjaardagsterugblik. Zie ik jullie volgend jaar? Zelfde dag, zelfde tijd.


De vorige terugblikken

Een jaar ouder, een jaar wijzer? Niet per se, het zou daarom zomaar kunnen dat je meer opsteekt van één van mijn vorige terugblikken: