26

Weer een jaar ouder, en hopelijk wijzer. Omdat ik de beroerdste niet ben, deel ik de wijze lessen die ik de afgelopen 25 jaar geleerd heb.


1. Zeg nooit nooit

Justin Bieber had deze wijsheid op jongere leeftijd door dan ik. Sommige dingen waarvan ik zei dat ik ze nooit zou doen, heb ik al gedaan. Ik probeer daarom nooit meer nooit te zeggen. Voor ik het weet, doe ik weer iets dat tegen mijn eigen ‘principes’ indruist.

2. Gebruik altijd zonnebrand

Ik vind zonnebrand vies en vettig, vroeger smeerde ik me daarom zo min mogelijk in. Tegenwoordig smeer ik braaf. Zelfs in de winter gebruik ik af en toe een dagcrème met spf. Het grootste deel van de huidveroudering schijnt immers te ontstaan door de zon. Nu ik 26 ben, vind ik dat ik de hele winter met een spf moet smeren. Zelfs als de dagcrème met spf duurder is dan de variant zonder spf. Denk ik.

3. Wat je niet koopt, kun je niet opeten

Mijn moeder liet een keer subtiel vallen dat mijn zusje vindt dat ik altijd weinig lekkere dingen in huis heb. Dat kan ik bevestigen, al het lekkere eten heb ik al op.

4. Google heeft antwoord op (bijna) alles

Op het moment dat ik denk dat ik de domste huishoudblunder ooit heb begaan, vind ik via Google op het Viva-forum een topic van iemand die het net een beetje meer heeft verprutst dan ik. Dat voelt goed.

5. Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht

Daarmee geef ik mezelf niet het recht om een bitch te zijn. Maar ik mag best vaker aan mezelf denken of een cadeautje voor mezelf kopen. Iemand moet het doen.

6. Oordoppen maken mijn leven makkelijker

Sinds ik met oordoppen slaap is mijn leven makkelijker. Ik heb geen (of een stuk minder) last van herrie buiten een hotel, iemand die ‘s nachts thuiskomt of de Albert Heijn die om 07.00 begint met laden en lossen. Een betere nachtrust zorgt voor een leukere dag en zo maken oordoppen mijn leven makkelijker.

7. Spullen zijn er om gebruikt te worden

Een luxe product openen of een geurkaars aansteken, vond ik vroeger zonde. Mijn lekkerste geurtje gebruikte ik alleen op speciale dagen. Iedere dag is speciaal en spullen zijn er om gebruikt te worden. Dat zorgt er meteen voor dat ik kritischer ben op wat ik koop; ik koop iets alleen als ik het echt ga gebruiken. Tenminste, dat probeer ik.

8. Auto rijden zonder te stressen

Sommige mensen die bij me in de auto hebben gezeten, zullen beweren dat ik nog steeds snel in de stress schiet achter het stuur, maar echt: vergeleken met de eerste drie jaar dat ik mijn rijbewijs had, is dit niets.

9. Vriendschappen komen en gaan

Sommige vriendschappen horen bij bepaalde levensfases. Andere vrienden kun je tijden niet zien en dan is het nog steeds goed. Vriendschappen laten doodbloeden, is alleen niet altijd de aardigste manier om ze voorbij te laten gaan.

10. Wees voorzichtig met Facebookstalken

Ik vind het interessant om de levens van anderen te volgen, van oud-klasgenoten of van het zusje van hun nicht. Het is alleen best ongemakkelijk als je iemand per ongeluk als vriend toevoegt of een zeven maanden oude foto liked.

11. Iedereen doet maar wat

Vroeger dacht ik dat ik alles voor elkaar zou hebben als ik 25 was en dat ik tegen die tijd precies zou weten wat ik wil. Nu weet ik dat dat moment niet komt, waarschijnlijk doe ik als ik 30 of 50 ben nog steeds maar wat. Hopelijk ben ik tegen die tijd wel een stuk wijzer en lach ik hard om dit lijstje.

Welke wijze lessen heb jij tot nu toe geleerd? Misschien kan ik er nog iets van leren.