Wie is Brussel

‘Ben je hier verplicht of vrijwillig?’ De vraag brengt me een beetje aan het twijfelen en mijn antwoord ‘vrijwillig’ klinkt misschien iets te vragend.

‘Dus je hebt geen werkgever die je verplicht een cursus Frans te volgen?’ Hey, dat is iets dat ik wel zeker weet: Nee. Ik heb geen werkgever. De vrouw tegenover me kruist op het formulier aan dat ik vrijwillig een cursus Frans wil volgen.

Met het formulier mag ik me melden bij het secretariaat waar ze mijn inschrijving voor de cursus verder in orde gaan maken. De mevrouw achter de balie vraagt om mijn gegevens: Naam? Adres? Rijksregisternummer? Opleiding? Werk? Diploma’s?

‘Sorry hoor,’ verzucht ze. ‘Die gegevens heb ik nodig voor Brussel. We moeten bewijzen dat onze cursisten wettelijk in BelgiĆ« wonen.’ Grappig, volgens mij moet ik dat ook nog bewijzen aan Brussel. ‘Dat maakt niet uit,’ zegt de vrouw achter de balie. ‘Dat is een andere Brussel.’

Volgende week begin ik met een cursus Frans.
Niet voor het eerst trouwens.

Lara Puscas