Mount Nebo Jordanië

Ja.

Mijn vriend en ik zien elkaar in principe alleen in het weekend. Tegen de tijd dat we op elkaar ingespeeld zijn, is het weekend alweer voorbij. Bij wijze van spreken dan, voordat iedereen denkt dat we een awkward koppel zijn. Misschien zijn we dat ook, maar als we iets langer samen zijn dan een weekend, raken we pas echt op dreef. Dat besefte ik me laatst op vakantie. We kunnen elkaars vragen beantwoorden voor ze gesteld zijn en één woord is soms al genoeg. 

Dat was ook het geval bij Mount Nebo in Jordanië. Deze berg ligt ten westen van Madaba en het is de plek waar Mozes het beloofde land gezien zou hebben. Gezien de setting is het misschien niet zo gek dat we beiden aan hetzelfde dachten bij het zien van de grote ronde steen Abu Badd: dit lijkt wel… uit het bijbelverhaal… De steen die Jezus voor zijn graf wegrolde toen hij met Pasen uit de dood opstond?*

Don’t underestimate my bijbelse kennis. In België mag communie dan mateloos populair zijn**, ik heb acht jaar lang op een Christelijke basisschool gezeten en ik weet er nog een klein beetje van. Volgens het bordje naast de steen is het ‘a rolling stone used as a fortified door of a Byzantine monastery’. Ik heb er daarna niet meer over nagedacht, maar met Pasen in het vooruitzicht raakte ik toch opnieuw gefascineerd. Volgens dokter theoloog Google zijn er inderdaad mensen die geloven dat dit dé steen is. De steen zou naar zeggen van de overtuigde mensen perfect passen op de tombe waarin Jezus begraven zou zijn, de steen heeft dezelfde textuur als de tombe en zo zouden er nog een aantal aanwijzingen zijn. Voor wie benieuwd is: hier vind je een artikel van iemand die zich erin verdiept heeft en overtuigd is.

Dus, misschien is dit dé steen die ervoor gezorgd heeft dat wij dit weekend een verlengd paasweekend hebben. Geniet ervan!

* Opstond? Daar zou ik vast een chiquer woord voor moeten gebruiken.
** Vind ik.