Stedentrip Valencia tips

Een gouden combinatie van stad en strand en driehonderd dagen zon per jaar. Niet zo gek dat je de laatste jaren steeds meer over de Spaanse stad Valencia hoort.

Nadat ik samen met mijn moeder een week heb rondgestruind in Valencia kan ik bevestigen dat de stad niet voor niets steeds populairder wordt als bestemming voor een stedentrip. Valencia staat vol met prachtige gebouwen, telt honderden restaurants en al voordat ik het strand had gezien, kreeg ik een instant vakantiegevoel door de palmbomen. Valencia is de derde stad van Spanje. Ondanks dat de stad bijna een miljoen inwoners telt (de agglomeratie zelfs twee miljoen), voelt het er veel knusser en rustiger aan dan in Barcelona en Madrid. Ik heb mijn tips voor een stedentrip voor je verzameld.

1. Bezoek de bezienswaardigheden in de oude stad van Valencia

De populairste bezienswaardigheden zijn vaak niet voor niets toeristisch. De highlights in de oude stad van Valencia vind ik absoluut de moeite waard. Mijn favorieten: het uitzicht over de stad vanaf de toren van de kathedraal (Miguelete), Torres de Serranos, Plaza de la Virgen en Mercado Central. Bij het stadhuis aan Plaza Ayuntamiento kun je gratis naar binnen, ook de moeite waard.

Wat te doen in Valencia? Beklim een van de torens

2. Huur een fiets

Valencia is een compacte stad, waardoor de afstanden tussen de meeste bezienswaardigheden goed te lopen zijn. Je ziet regelmatig fietspaden langs de weg. Als Nederlander is het extra leuk om daar gebruik van te maken. Ben je niet zo’n held met door de stad fietsen? Fiets door de Jardín del Turia, de voormalige rivierbedding is nu een prachtig groen en gevarieerd park. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Als je ‘bovenin’ begint, eindig je ongeveer negen kilometer verderop bij het wetenschapscentrum Ciutat de les Arts i les Ciències. Je weet wel, het bekendste plaatje van Valencia. Vanaf daar kun je heel makkelijk doorfietsen naar het strand.

Tips Valencia

3. Combineer stad en strand

Maak als het lukt wat meer tijd vrij voor Valencia dan voor de gemiddelde stedentrip. Ik was een week in Valencia, daardoor had ik tijd om een paar keer een middag naar het strand te gaan. Het strand van Valencia is vrij breed, waardoor je niet hutje mutje bij elkaar zit.

4. Lunch uitgebreid en/of eet veel

Veel restaurants in Valencia bieden voordelige lunchmenu’s aan. Soms kun je al voor 10 euro een compleet driegangenmenu eten. Een vergelijkbaar menu, of hetzelfde menu, kost ‘s avonds meer. Doe als de Spanjaarden en lunch uitgebreid. In mijn geval werkt dat trouwens voor geen meter. Als vreetzak heb ik iedere dag twee uitgebreide warme maaltijden op. Houd mijn website in de gaten voor een artikel met mijn favoriete restaurants in Valencia.

5. Wandel door Ruzafa en L’Eixample

In de wijken Ruzafa en L’Eixample keek ik mijn ogen uit, je ziet er het ene mooie gebouw na het andere. Het wemelt hier van de leuke winkels, restaurants en delicatessenzaakjes. Waar de oude stad soms best toeristisch aanvoelt, zie je in deze wijken meer van het leven van de locals.

6. Voor de langere afstanden: het openbaar vervoer

De makkelijkste manieren om je met het openbaar vervoer te verplaatsen in Valencia, zijn de bus en de metro. Ik heb meer gebruik gemaakt van de bus. De bus brengt je namelijk snel naar het strand en naar natuurpark Albufera. Een enkele reis met de bus kost €1,50. Bij de sigarenwinkel Tabaco kun je een herlaadbare buskaart kopen voor €2, een enkele reis kost dan nog maar €0,90. Reken van tevoren uit wat voordeliger voor jou is. Om van en naar het vliegveld te reizen, heb ik de metro gebruikt. Een handige tip als je een tienrittenkaart koopt: je kunt de ritten samen delen. Je kunt namelijk twee keer achter elkaar inchecken met dezelfde kaart.

7. Geniet van de natuur in Albufera

Heb je tijd over, bezoek het natuurgebied Albufera. Vermijd voor je bezoek de toeristenbussen, tenzij je dat juist handig vindt. Mijn voorkeur gaat uit naar lijn 25 van de gewone stadsbus. Je kunt in het natuurpark onder andere een boottocht maken door het meer, wandelen in de duinpannen, vogels spotten, de rijstvelden bewonderen of lokale paella eten in één van de dorpjes aan het meer. Ik at paella bij restaurant Mateu in El Palmar.

Meer weten? Van Valencia naar Albufera

El Palmar

FAQ: wat kost een stedentrip naar Valencia?

Vliegticket naar Valencia

Ik bezocht Valencia in de laatste week van juni. Een retourticket met Vueling vanaf Schiphol kostte me 120 euro.

Hotel in Valencia

Ik koos deze reis voor een budgethotel: Pensión Alicante. Samen met mijn moeder sliep ik in een kamer met eigen badkamer. Voor 234 euro (117 euro per persoon) verbleven we zes nachten in dit hotel. De locatie is super en het personeel is heel vriendelijk. Verwacht een schoon en basic hotel, met niet te veel luxe en niet veel ramen. Neem oordoppen mee, want het hotel is best gehorig.

Dagbudget in Valencia

Ik gaf ongeveer 40 euro per dag uit. Dat valt best mee, maar het kan goedkoper, aangezien ik twee uitgebreide warme maaltijden per dag at.

Een glimp van mij. Benieuwd naar meer? Via Facebook blijf je op de hoogte.

Op zondag was de weg afgezet. Later ontdekte ik dat dat was omdat er gestemd moest worden. Wel een goede kans om op het midden van de weg een foto te maken.

Zou jij naar Valencia willen?

Dit vind je misschien ook leuk: Sevilla: een opsomming van tips