Wat te doen op Tenerife

Twee mensen gaan met vier camera’s op vakantie naar Tenerife.

Het klinkt als het begin van een slechte grap en dat is het eigenlijk ook. Ondanks de overload aan camera’s maak ik niet de beste foto’s. Van de dingen die ertoe doen, heb ik soms helemaal geen foto’s. Aan de hand van een aantal foto’s en heel veel woorden (zoals je van me gewend bent), neem ik jullie mee terug naar de laatste week van oktober; mijn vakantie op Tenerife. Scroll vooral door tot het einde, want daar staan de hoogtepunten.

Vertrouw niemand die met Kerst op het strand ligt op Tenerife

Tenerife wordt wel eens ‘het eiland van de eeuwige lente’ genoemd. Ik waarschuw alvast: die eeuwige lente kan af en toe iets te veel op een Nederlandse lente lijken. De avond dat we aankomen in Santa Cruz de Tenerife en de dag erna ben ik bang dat de vakantie in het water valt. Het grootste deel van de dag zitten we binnen, terwijl we buiten de regen horen stromen. Volgens de weersvoorspellingen is er bijna iedere dag van de week minstens vijftig procent kans op regen. Gelukkig valt het na de eerste dag mee. Het is vaak zonnig en af en toe weten we de regen mis te lopen door naar een andere plek op het eiland te gaan. De wolken blijven soms bij de bergen hangen en daardoor kan het klimaat op Tenerife per plaats verschillen. Over het algemeen is het zuiden van het eiland zonniger dan het noorden, waar wij verblijven – al leek het in onze vakantie niet veel verschil te maken. De regenachtige momenten hebben we benut door meer dan een seizoen van La casa de papel te kijken. Daar is het ook vakantie voor.

Lees ook: Dit kun je doen op Tenerife als het regent

Ik geloof dat mensen met Kerst op het strand kunnen liggen op Tenerife. Hoewel het weer tijdens mijn vakantie wisselend was, zat het met de temperatuur meestal goed (behalve op grote hoogtes). Om op het strand te liggen, zou ik het zelf bijna alle dagen van mijn vakantie toch net te koud vinden. Gelukkig kwam ik niet voor een strandvakantie.

De hoofdstad Santa Cruz de Tenerife verkennen

Zodra het droog is, aan het einde van onze eerste volle dag, verlaten we ons hotel. We verblijven in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, noordelijk op het eiland. Met ruim 200.000 inwoners is Santa Cruz groter dan ik van tevoren had verwacht. Eén van de opvallendste highlights is het auditorium dat aan het water ligt. Als je snel langs een foto scrolt, heeft het gebouw iets weg van The Opera House in Sydney. Iets verderop het water ligt de Palmetum, een botanische tuin vol palmen. De palmentuin ligt op een heuvel die in de jaren ’70 gemaakt is van een berg afval. Misschien sta ik op afgedankte Ikea-banken, luiers of drugsafval. Het geeft in ieder geval mooi uitzicht over de stad (zie de foto helemaal bovenaan dit artikel). De verzorging van de palmen gebeurt zo duurzaam en biologisch mogelijk. Een mooi initiatief en de tuin is een aanrader als je van palmbomen houdt.

Het centrum van Santa Cruz bestaat uit gekleurde straatjes en genoeg restaurants en winkels. Hoewel de stad niet centraal op het eiland ligt, is het een prima uitvalsbasis om de  rest van Tenerife te verkennen. Op de meeste plekken kun je met de auto binnen een uur zijn. Ik heb veel bussen zien rijden en de dekking van het busnetwerk schijnt goed te zijn. Volgens mij is het goed te doen om met het ov het eiland te verkennen, vooral als het je niet uitmaakt dat je iets minder flexibel bent.

UNESCO-erfgoed: San Cristóbal de La Laguna

La Laguna is een stad die door de jaren heen praktisch is vastgegroeid aan Santa Cruz. Je bent er met de tram binnen een half uur (€2,70 voor een retourtje). Het historisch centrum is UNESCO-erfgoed en gezellig om doorheen te wandelen. La Laguna is niet alleen mooi, het is een studentenstad en dat zorgt voor genoeg gezelligheid. Niet dat ik er écht over kan oordelen, tijdens mijn bezoek aan La Laguna stond de hele stad klaar bij de kerk voor een processie van de beschermheilige van de Canarische Eilanden. In de rest van de straten, was het op dat moment juist leeg.

Wie spot mij? Hint: de toerist die met blote benen tussen de locals in winterjassen loopt.

Walvissen en dolfijnen spotten bij Los Gigantos

Door de stroming tussen Tenerife en La Gomera zijn er het hele jaar walvissen en dolfijnen te spotten. We rijden naar Los Gigantos om voor 15 euro twee uur lang een poging tot walvissen spotten te wagen. De eindstand: Walvissen: 0. Dolfijnen: ontelbaar veel. De dolfijnen komen superdichtbij ons kleine bootje. De beste beelden heb ik gefilmd en niet gefotografeerd. Van tevoren was ik sceptisch, maar ik vond het echt veel leuker dan ik had verwacht, en ik heb niet eens walvissen gezien.

Naar de top van Montaña Roja

Op dezelfde dag als het dolfijnen spotten, klimmen we naar de top van de ‘rode berg’. Het is geen extreme klim, binnen een uur kun je weer beneden staan. Ik vind het bovenop een berg toch altijd spannend en ik durf niet dichtbij de rand te staan. Waarschijnlijk is het een verstandig instinct, ik verlies regelmatig mijn evenwicht en je ziet me iedere dag minstens één keer struikelen.

De Piramides van Güímar

Op Tenerife zijn de restanten van zes piramides te vinden. Binnen is er een museum en daarom gingen we hiernaartoe op een regenachtige dag. Uiteindelijk bleef het lang droog en dat kwam goed uit, want buiten zijn er vier museumroutes die je kunt volgen. Er was onder andere informatie te vinden over het ontstaan van Tenerife en de andere Canarische Eilanden, een tuin met giftige planten en informatie over begroeiing op het eiland.

Naar de (bijna) top van de Teide

Een reden om Tenerife te bezoeken, is het bijzondere vulkanische landschap. Met 3.718 meter is vulkaan El Teide het hoogste punt van Spanje. Je kunt El Teide klimmend bereiken . Dat kost je twee dagen, of je stapt gewoon acht minuten in een kabelbaan. In de kabelbaan stappen, is makkelijker gezegd dan gedaan, want bij slecht weer gaat de kabelbaan niet. Vooral de wind schijnt daarvoor bepalend te zijn. Onze eerste reservering werd afgezegd, maar gelukkig konden we een dag later alsnog met de kabelbaan mee. De weg naar het startpunt van de kabelbaan vind ik al indrukwekkend. We rijden regelmatig door wolken heen en het uitzicht en landschap zijn heel mooi. Uiteindelijk zijn we zo hoog dat we zelfs boven alle wolken zijn.

Lees ook: Tips voor je bezoek aan El Teide Tenerife

Om naar de top van de vulkaan te mogen, heb je een permit nodig en die had ik niet. Op het niveau waar de kabelbaan eindigt, kun je een paar korte wandelingen maken naar uitzichtpunten aan verschillende kanten van de vulkaan. Door de wolken die er hangen, reikt het. uitzicht niet heel ver. Toch heeft het wel wat met die wolken. Wil je de vulkaan ook bezoeken? Lees mijn tips voor je bezoek aan El Teide.

Roques de Garcia

In het nationaal park rondom El Teide kun je meer wandelingen maken. Ik ben bij Roques de Garcia geweest, een soort stenenformatie waar je een stukje langs kunt wandelen. Verder kun je op verschillende plekken omhoog voor uitzicht op de omgeving.

Op deze foto met mijn ogen dicht (story of my life) sta ik toch leuker dan op die met mijn ogen open.

Roadtrip door het Anaga-gebergte

Een nieuwe dag, een nieuwe uitdaging voor onze gehuurde Fiat 500. De auto heeft het zwaar in de bergen en het verhuurbedrijf heeft niet eens geprobeerd ons een auto met een betere motor aan te smeren. We hadden geen betere dag uit kunnen kiezen om naar het Anaga-gebergte te gaan, er zijn bijna geen wolken.

Verrassing: aan de andere kant van de berg wacht er toch een natte wolk op ons, de regen zet gelukkig niet door. Bij het toeristisch informatiepunt Carmen del Cruz kun je informatie krijgen over verschillende wandelingen in het gebied. Wij houden het bij Sendero de los Sentidos (Path of the Senses), een makkelijke wandeling, die eindigt met een schilderachtig uitzicht.

IJsje in Orotava

De laatste stad die we in de vakantie bezoeken is La Orotava. Een mooi stadje, jammer van de vele auto’s. Bij Casa de los Balcones kun je een oud traditioneel Canarisch huis bekijken. Ondanks dat het best een indrukwekkend huis is, kies ik voor mijn ijsje als hoogtepunt in Orotava. Sorry not sorry.

Met welke camera’s zijn de foto’s gemaakt? Mijn digitale camera Canon SX730 HS, de GoPro HERO 7 black die ik een dag voor mijn vakantie kocht (korte review: ik heb soms ruzie met het fisheye-effect zoals je misschien zag. Ik ben enthousiaster over de filmbeelden dan over de foto’s), mijn Samsung Galaxy S7 en de OnePlus 6 van mijn vriend.

Ben jij ooit op een van de Canarische Eilanden geweest?

In dit artikel staan affiliatelinks. Als je erop klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Op die manier steun je mijn website, het kost jou niets extra.

Zoek een hotel op Tenerife



Booking.com