Wat te doen in Londen?

Dit jaar heb ik eindelijk een aantal ‘clichébestemmingen’ die de moeite waard zijn bezocht. Zo reisde ik eind september naar Rome en in november ging ik ein-de-lijk naar Londen.

Londen moest al jaren wijken voor goedkopere bestemmingen zoals Krakau en Riga. Na #brexit en de gunstigere wisselkoers van de pond had ik geen excuus meer om niet naar Londen te gaan. Net zoals duizenden anderen. Het liefst had ik iedere uithoek van Londen bezocht. Iedere wijk heeft een eigen sfeer, maar alle wijken bezoeken binnen drie volle dagen is onmogelijk. In ieder geval hoef ik voortaan niet meer te zeggen dat ik nooit in Londen ben geweest en dat zal veel verbaasde blikken voorkomen.

Hieronder vind je een lijst van 20 dingen die ik tijdens mijn eerste bezoek aan Londen deed. Volgende keer de rest van de toeristische bezienswaardigheden bekijken en de keer daarna kom ik misschien aan de uithoeken toe. Ik verbleef trouwens in het London Visitors Hotel, een prima budgethotel. Volgens de reviews zijn de kamers klein. Ik denk dat wij een gratis upgrade hebben gekregen, want onze kamer was ruimer dan de bezemkast waar we voor betaald hadden.

1. Geniet van het gratis uitzicht vanaf de Sky Garden

Bij mij staat er standaard een uitzichtpunt op nummer één. Al lang voor ik naar Londen ging, stond vast dat dat de Sky Garden moest worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Shard is de Sky Garden gratis (pluspunt). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveer van tevoren. Ik koos voor een tijdstip vlak voordat de zon onderging, zodat we de lucht boven Londen zagen veranderen.
Sky Garden, 20 Fenchurch Street

2. Wat te doen in Londen? De meest toeristische highlights mogen niet ontbreken

Het gebied van de London Eye, Big Ben, Westminster Abbey en Trafalger Square is voor mijn gevoel het meest toeristisch. Wandelen in deze buurt ‘moet’ natuurlijk gebeuren tijdens een eerste bezoek aan Londen.

Big BenIk kan bijna stockfotograaf worden. En dan is het ook nog eens klokslag tien uur.

3. Over de glazen vloer van de Tower Bridge lopen

Sinds 2014 is een klein stukje van de vloer in de Tower Bridge Exhibition van glas. Je kunt door de glazen plaat naar de Tower Bridge kijken die 42 meter onder je ligt. Het verkeer raast onder je door en als je geluk hebt, zie je de brug opengaan. Als je iets minder geluk hebt, is de brug afgesloten en zie je werkmannetjes, afzettingen en een zandbak. Nog steeds leuk om te zien.
Tower Bridge, Tower Bridge Road

4. Eten in de pub

Het eten in de pubs is een stuk betaalbaarder dan in het gemiddelde restaurant. Daarnaast is het fantastisch dat iedereen op ieder uur van de dag dronken lijkt te zijn in de pub, die sluit immers meestal al om 23.00, dus het tempo moet erin gehouden worden. De sfeer zit er al vroeg in.

5. Londen vanuit een kabelbaan bekijken

‘Heeft Londen een kabelbaan dan?’ vroeg iemand die al meerdere keren in Londen geweest is. Ja, er is een kabelbaan: de Emirates Air Line. Je gaat van Royal Victoria Dock (naast de O2) naar Greenwich Peninsula, of andersom. Alleen de moeite waard als je warmloopt voor kabelbanen. Want hoewel de naam het misschien suggereert, sta je nog niet echt in Greenwich als je uit de kabelbaan stapt. Check in met je Oystercard dat is een stuk goedkoper dan een kaartje kopen.
Emirates Air Line, 27 Western Gateway / Edmund Halley Way

Kabelbaan Londen

6. Het begin van de tijdzone bekijken

Ik dacht dat ik de enige zou zijn die Royal Observatory Greenwich wil zien. Bovenaan het Greenwich Park vind je het punt waar de Greenwich Main Time begint. Het was relatief rustig toen ik in Londen was en dit is echt de druktste bezienswaardigheid die ik er gezien heb. Vanaf de heuvel heb je trouwens mooi uitzicht over de stad.
Royal Observatory Greenwich, Greenwich Park

7. Reizen met een te kleine koffer

Ik winkel niet heel graag, maar in Londen had ik het prima gekund. Ware het niet dat ik met handbagage reisde en dus niet zoveel kon kopen. Ik nam een sjaal, handschoenen, een sleutelhanger en chocola mee terug. En dat terwijl het no buy november was.

8. De kerstsfeer opsnuiven

Als je in de kerstperiode in de stad bent, kun je genieten van de kerstverlichting en de buitensporige kerstetalages. In Hyde Park kun je genieten van Winter Wonderland, een grote kerstmarkt.

9. Taart eten bij Sketch

Een afternoon tea zou nog beter zijn, maar behalve dat dat waarschijnlijk volgeboekt is als je spontaan langskomt, is het ook vrij duur. Ik at alleen een taartje. Ik was te gierig voor thee. 6 pond voor gekookt water en een zakje? Dan neem ik liever nog een stuk taart. Afgezien van dat is Sketch een ervaring. Ga er zeker naar de wc, ook als je niet hoeft. Het toilet is namelijk een belevenis op zich en ligt achter de oudroze kitsch dining room, die je echt gezien moet hebben.
Sketch, 9 Conduit Street

Sketch Londen

10. Naar de wisseling van de wacht kijken (of niet)

In de herfst en winter is de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace om de dag, hou daar rekening mee als je de wisseling van de wacht graag wilt zien. Het zou jammer zijn als je net op de dag zonder wisseling van de wacht voor het paleis staat.
Buckingham Palace, Londen SW1A 1AA

11. De 311 treden van The Monument beklimmen

The Monument (to the great fire of London) is een herdenkingspaal voor de grote brand in Londen. Met een wenteltrap kun je naar boven om van het – hoe kan het ook anders – uitzicht te genieten. De moeite waard. Toch is The Monument volgens mij niet zo heel populair. Gelukkig maar, want er mogen maximaal 32 mensen tegelijk omhoog klimmen.
The Monument, Fish Street Hill

12. Slenteren over een van de markten

Wegens grote stad en geen onbeperkte tijd kon ik helaas niet naar alle markten. Ik ging naar Portobello Road in Notting Hill, de wijk die bekend is geworden na de gelijknamige film. De markt is leuk om overheen te slenteren en de gekleurde huisjes zijn zo Instagramwaardig als maar kan. Voor de volgende keer zet ik zeker weten de Borough Market op mijn lijstje. Ik vraag me af waarom die markt voor mijn eerste bezoek eigenlijk niet hoger op mijn prioriteitenlijst stond.
Portobello Road (Notting Hill)

Een foto die is geplaatst door Shirley.digital (@shirleydh) op

13. Langs de St. Paul’s Cathedral lopen

Je kunt hem beklimmen voor… uitzicht. Ik sloeg dat deze trip over, maar wie weet voor als ik nog eens naar Londen ga.
St. Paul’s Cathedral, St. Paul’s Churchyard

14. Musea bezoeken

In Londen zijn veel musea gratis. In één museum kun je al makkelijk een halve of een hele dag doorbrengen als je wilt, maar ik koos ervoor om dat niet te doen. Ik bracht slechts een korte bezoek aan het Natural History Museum (het gebouw alleen al is de moeite waard) en the Museum of London. In de laatste ontdek je onder andere meer over de grote brand van Londen.
Natural History Museum, Cromwell Road
Museum of Londen, 150 London Wall

Lees ook: Wat kost een lang weekend in Londen?

15. Door Shoreditch wandelen

Shoreditch is een wijk die je niet mag overslaan, dat zullen meer mensen je vertellen. Er hangt een fijne, beetje artistieke vibe. Er is onder andere veel gave streetart te vinden, er zijn fijne cafés en de chocoladewinkel Dark Sugars mag je niet overslaan. Heb je niet zo veel tijd en wil je een typische Shoreditch-straat bekijken, dan zou ik voor Brick Lane gaan. Naast de metrohalte Shoreditch High Street vind je Boxpark. Dit zijn containers waarin pop-upwinkels en eettentjes gevestigd zijn.

Boxpark Shoreditch LondenZo’n sfeervolle wijk, en dan kom ik met deze foto.

16. Met de bus reizen

Londen is groot en daarom zul je ongetwijfeld veel met de metro reizen. De metro is superhandig en heeft een groot netwerk, maar neem ook een keer een rode dubbeldekkerbus. Bij voorkeur ga je natuurlijk bovenin op de voorste rij zitten. Houd rekening met het verkeer, sommige delen van Londen staan volgens mij het grootste gedeelte van de dag vast. Je kunt in ieder geval wel uit het raam kijken en iets van de stad zien.

17. Eekhoorntjes spotten

Mijn zusje kon haar geluk niet op in Hyde park en zag de één na de andere eekhoorn. De één nog schattiger dan de ander, of dat dacht ze in ieder geval. Ik met mijn slechtere ogen zag maar een kwart van de eekhoorns. Van de rest dacht ik dat het dwarrelende herfstbladeren waren.

wat te doen in Londen? Hyde Park

18. Over de Millennium Bridge lopen

Ik wilde over deze brug lopen, omdat ik er een foto van had gezien bij de tentoonstelling over bijzondere bruggen in de Tower Bridge Exhibition. Blijkt de brug ook nog eens bijzonder te zijn vanwege zijn rolletje in Harry Potter en de Half-Blood Prince. Ik ben geen Harry Potter-fan. Ben jij dat wel, vergeet dan niet alle andere Harry Potter-bezienswaardigheden in Londen te bekijken.

19. In de etalages van makelaarskantoren kijken

Ik ben gefascineerd door huizen. Met name door veel te dure huizen in buitenlandse steden. Terug in de hotelkamer kan ik gerust nog drie kwartier op vastgoedwebsites kijken om te zien wat ik allemaal kan kopen voor 24 miljoen pond.

20. Een Oysterkaart kopen

Koop een Oystercard, maar doe dat niet als laatste ding van je reis. De Oysterkaart is vergelijkbaar met de ov-chipkaart. Je kunt er geld opzetten daarmee in- en uitchecken. Zodra je op een dag het bedrag van 6,50 hebt bereikt, reis je gratis.

Lees ook: 13 dingen die ik volgende keer in Londen wil doen

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Londen?