Wat te doen in Edinburgh

Ik wist vrij weinig van Edinburgh toen ik de vliegtickets boekte. Ik durfde zelfs niet met zekerheid te zeggen of Edinburgh de hoofdstad van Schotland is of nietGebrek aan algemene kennis, schandalig. Eén ding had ik goed: Edinburgh heeft iets mysterieus en spookachtigs. Niet alleen op die ene foto die altijd op Google opduikt, de hele stad ademt iets geheimzinnigs.

In twee volle dagen heb ik samen met drie vriendinnen Edinburgh verkend. We hebben niet alle uithoeken van de stad gezien, maar we hebben genoeg kilometers afgelegd om een goede eerste indruk van de stad te krijgen.

Het ene bouwwerk is nog imposanter (en aparter vormgegeven) dan het andere. Hoewel het on-Schots weinig regent in het weekend dat ik er ben, lijken de straten en gebouwen toch de hele tijd nat. De mengeling van verschillende kleuren bakstenen in de gebouwen valt daardoor nog meer op. Een handig oriëntatiepunt: vanuit verschillende hoeken van de stad doemt het kasteel op, dat vanaf de heuvel over de stad waakt.

De zonnigste foto van het weekend.

Vroeger namen we vooral uitgaanskleding en schoenen mee op vakantie, nu zaten er kolfspullen in één van de koffers¹. We zijn misschien íets meer cultureel verantwoord bezig geweest dan toen we achttien waren, maar ik moet bekennen: ik weet niet veel meer over de rijke geschiedenis van Edinburgh (sinds 1437 de hoofdstad van Schotland) dan voor ik vertrok. Ik heb er wel leuke dingen gezien en gedaan en die deel ik graag met jullie.

1. Door de oude stad slenteren

De plattegrond van Edinburgh is door de jaren heen niet zo heel erg veranderd, niet in het oude deel van de stad in ieder geval. The Royal Mile is de oude hoofdstraat waarlangs verschillende bezienswaardigheden liggen. In deze buurt vind je veel ‘closes’, smalle steegjes die vaak bergafwaarts lopen. Waar het ene steegje uitkomt op een prachtige binnenplaats, kom je via de close ernaast uit bij een stoep met vuilniszakken en een lelijke flat. Weg met die plattegrond en gewoon verdwalen.

Close Edinburgh

2. Ondergrondse steegjes bekijken

Rond 1600 was Mary King’s Close samen met omliggende steegjes het hart van Edinburgh. Tot er een nieuwe straat moest komen, die werd doodleuk bovenop de steegjes gebouwd, dat was goedkoper. Een deel van de steegjes die nu ondergronds liggen, is te bezoeken met de tour Real Mary King’s Close. Je wordt meegenomen naar de tijd waarin mensen hun toilet leegden in de steegjes, uitgleden over de ontlasting en de pest uitbrak. Laat je niet misleiden, de tour is een stuk interessanter dan dat ik hem nu laat klinken.

3. Naar de kerstmarkt (of niet)

Ik weet dat sommige kerstmarkten tot Driekoningen blijven staan, toch was ik verrast toen ik ontdekte dat de kerstmarkt van Edinburgh er nog stond op 6 januari. Ik ben niet zo’n fan van kerstmarkten, maar een kerstmarkt na kerst is sowieso niet hetzelfde. Mocht je in de kerstperiode naar Edinburgh gaan, is het misschien de moeite waard om even een kijkje te nemen en in de kerststemming te raken. Vanaf het hoogste punt heb je mooi uitzicht over de lichtjes en het reuzenrad.

4. Arthur’s Seat beklimmen

In Schotland vind je prachtige natuur. Zonde eigenlijk dat ik niet buiten Edinburgh ben geweest. Niet getreurd: ook in de stad vind je natuur. De hoogste berg, Arthur’s Seat (251 meter), is het beklimmen waard. De route omhoog is goed te doen, alleen het laatste deel is iets steiler. Om terug naar beneden te gaan, had ik een hand nodig, dat is bij mij al snel het geval. Lees meer over Arthur’s Seat beklimmen.

5. Naar de pub

Het blijft een vreemde gewaarwording dat om 00.30/01.00 de lichten aan gaan. Gelukkig ‘begint’ het al vroeg. Als je niet van het pubhangen houdt, kun je er altijd gaan eten. Lekker en goedkoper dan in gewone restaurants. Wij zaten op één van de dagen per toeval te eten bij Greyfriars Bobby, de pub die bekend is van het verhaal over een hondje dat veertien jaar lang het graf van zijn baasje bewaakte.

6. Je camera blij maken in Dean Village

Dean Village is eigenlijk een dorp in de stad. Vroeger was deze buurt een molenaarsdorp aan het water. Toen de molens niet meer nodig waren, raakte de buurt in verval. Tegenwoordig is het een populaire wijk om te wonen. Eerlijk is eerlijk, ik zou er zelf niet willen wonen. Ik voel te veel druk om je huis te versieren met bloemen en een klim-op en dat vraagt om onderhoud, maar ik begrijp de charme van wonen in deze wijk.

Dean Village Edinburgh

7. Naar het kasteel van Edinburgh

Ik was het kasteel bijna vergeten toe te voegen aan mijn lijstje. In principe is het onmogelijk om het kasteel over het hoofd te zien. Door de heuvel doemt het kasteel iedere keer weer op, handig voor je richtingsgevoel. Over de binnenkant van het kasteel heb ik geen heel enthousiaste verhalen gehoord, daar ben ik dan ook niet geweest. Als je van geschiedenis houdt, zal het vast interessant zijn. De buitenkant van het kasteel van dichtbij bekijken, vond ik leuk genoeg.

Edinburgh tips

Het kasteel vanuit een andere hoek. Wat zijn de begraafplaatsen in Edinburgh creepy.

Dit is het punt waarop ik switch van dingen die ik gedaan heb naar dingen die ik had willen doen – en waar ik voor zal moeten terugkomen.

8. Naar Camera Obscura voor optisch bedrog

Camera Obscura is een museum, maar niet zoals je verwacht. De zes verdiepingen staan in het teken van optisch bedrog. Ziet er hartstikke grappig uit.

9. Calton Hill

Google Edinburgh en dit is wat je ziet: Calton Hill, of beter gezegd het uitzicht vanaf Calton Hill. Waarom ben ik hier niet geweest? Ik ontdekte eigenlijk pas thuis dat dit hét bekende plaatje van Edinburgh is. Tot zover mijn stedentripmotto: verlaat een stad niet zonder het meest toeristische kiekje.

10. Naar de kust

Edinburgh ligt aan de kust en dat had ik graag ter plekke willen inspecteren. Een combinatie van niet veel tijd en niet het ideale weer zorgde ervoor dat de kust en het strand geen prioriteit hadden. Het staat voor volgende keer opnieuw op mijn to do-lijst. The Water of Leith Walkway zou ik dan graag helemaal lopen en de haven schijnt ook de moeite waard te zijn.

11. Verder Schotland in

Waarom alleen in Edinburgh blijven? Ja, het is leuk en ik vind het absoluut een aanrader voor een stedentrip van een paar dagen. Volgende keer wil ik lekker op rondreis in Schotland en plak ik er daarvoor of daarna een dagje Edinburgh aan vast.

Benieuwd wat mijn stedentrip gekost heeft? Dat lees je hier.

Ben jij al in Edinburgh geweest? Laat het weten als je aanvullende tips hebt.

¹ Deze zin voegt niets toe aan mijn verhaal, maar ik vind het zo leuk dat onze weekenden weg nog steeds bestaan. Over 60 jaar checken we onze rollators in als speciale bagage.

Bewaren