Samariakloof Kreta

De eerste kilometers van de wandeling zie ik vooral mijn schoenen en het steile pad met stenen. Daarna verrast de Samariakloof me met veel verschillende mooie uitzichten. Het is het zeker waard om Chersonissos te verlaten voor de Samariakloof op Kreta.

De Samariakloof is een 16 kilometer lange kloof op het Griekse eiland Kreta, ontstaan door een rivier die zich kronkelend een weg heeft gebaand tussen de rotsen. Sterker nog: je wandelt op de plaats waar ’s winters het water stroomt. Voordat je het rivierbed bereikt, maak je een flinke afdaling. Ik ben daar niet zo goed in, zeker niet op een pad met losse stenen. Uitzicht? Ja, op mijn schoenen en de stenen.

Samariakloof lopen: veel stenen

Sommige delen van de kloof zijn dankzij die rivier best groen, maar je zult onderweg vooral veel steen zien: grote stenen, kleine stenen, kiezels, rotswanden. Op sommige plaatsen is de doorgang drie meter breed, terwijl de indrukwekkende rotswanden een halve kilometer boven je uit torenen. Je zult in de kloof ook op stenen lopen. Dat heb ik geweten op mijn blauwe All Stars met dunne zool. Na een aantal kilometer voel ik alle stenen door mijn zool heen prikken. Ondanks dat stenen een hoofdrol spelen, ziet de kloof er iedere paar kilometer anders uit. De omgeving is mooi, dat leidt mijn aandacht af van mijn steeds pijnlijker wordende voeten.Als je zoveel fotomaaktalent hebt dat alle stenen een weerkaatsend geheel vormen.

Bekentenis

Ik moet toch iets bekennen: tegen het einde van de kloof had ik wel genoeg steen gezien. Ik weet nog dat ik dacht ‘als ik na deze hoek nóg meer stenen zie, heb ik zin om te huilen.’ Moge het duidelijk zijn, vijf jaar geleden had ik nog meer gevoel voor drama dan nu. En reken maar dat ik meer stenen zag. En na de volgende hoek weer, en bij die hoek erna weer…

Is de Samariakloof een moeilijke wandeling?

Op internet vragen mensen zich af of de Samariakloof goed te doen is. Als je het mij vraagt, is dat zeker het geval. Als je gezond bent en geen lichamelijke klachten of blessures hebt, zul je de wandeling prima kunnen afleggen. Ik ben zelf echt niet sportief, aan het eind had ik het wat zwaarder en schoenen met een dikkere zool waren geen overbodige luxe geweest, but I made it.

Vraag je wel serieus af of je de wandeling aankunt. Na een paar kilometer wandelen, is er een punt waarop je kunt omkeren, daarna zul je de wandeling af moeten maken. In geval van nood word je gered door een EHBO-ezel, want er kunnen geen auto’s in de kloof komen.

The day after de Samariakloof

De dag na de wandeling heb ik serieuze spierpijn. Zelfs in spieren die niets met wandelen te maken hebben. Wat ben ik blij dat ik niets anders gepland heb dan op mijn luchtbed in het zwembad dobberen.

Praktische informatie Samariakloof

  • De Samariakloof is geopend van half april tot eind september, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Wandelschoenen zijn niet per se nodig, maar trek het liefst wel schoenen met een dikkere zool aan.
  • De Samariakloof ligt redelijk oostelijk op het eiland. Vanaf de meeste vakantiebestemmingen op Kreta is een bezoek aan de kloof een lange dag. Ga er vanuit dat je vroeg opstaat en laat terug zult zijn.
  • Neem genoeg eten en drinken mee, want er is in de kloof niets te koop. Vergeet je zonnebrandcrème niet.
  • Zeker in de zomer is het aan te raden om vroeg te beginnen, want het wordt behoorlijk heet in de kloof. Ik wandelde in juni door de kloof. We hadden geluk dat er af en toe wat plekjes schaduw te vinden waren en dat het helemaal niet druk was. Dat schijnt in de zomer heel anders te zijn.

Heb jij door de Samariakloof of een andere kloof gewandeld?

Op de foto helemaal bovenaan: dat ben ik een paar jaar geleden, schattig.