Vergelijking stappenteller telefoon en fitbit

Mijn zusje heeft al jaren een iPhone, terwijl ik trouw Samsung-gebruiker ben. Als we samen op pad gaan, heb ik volgens de stappenteller op mijn telefoon steevast een paar duizend stappen meer gezet dan mijn zusje. Daardoor vraag ik me al een tijd af hoe accuraat de stappentellers op een telefoon zijn in vergelijking met een de stappenteller op een echte activity tracker.

In maart was ik voor mijn werk bij Santé bij de lancering van de nieuwe Fitbit Versa. Ik mocht de activity tracker testen. Zonder dat ik erover nadacht had ik sommige dagen drie stappentellers bij me: ik heb mijn nieuwe Fitbit Versa om en mijn Samsung Galaxy S7 en mijn iPhone SE  (werktelefoon) bij me. Eindelijk kan ik de vraag beantwoorden: klopt de stappenteller op mijn telefoon een beetje?

Voor dit artikel heb ik twee voorbeelddagen gekozen. Op dag 1 maakte ik onder andere een wandeling van een uur en reisde ik via de luchthaven van Barcelona naar Schiphol, daar zet je ook genoeg stappen. Op dag 2 ging ik naar mijn werk en liep ik door het centrum van Utrecht naar mijn cursus Frans.

De statistieken

Dag 1

 • iPhone: 15.925 stappen – 11,7 kilometer
 • Samsung: 17.467 – 13,26 kilometer
 • Fitbit: 16.952 stappen – 11 kilometer

Dag 2

 • iPhone: 10.037 stappen – 7,3 kilometer
 • Samsung: 11.700 stappen – 9,1 kilometer
 • Fitbit: 11.463 stappen -9,57 kilometer

Zoals je kunt zien is de stappenteller op mijn Samsung het meest enthousiast. Het aantal stappen wijkt toch niet heel veel af van de Fitbit. De Fitbit heb ik echt altijd om: bij iedere stap in huis, als ik thee ga halen, als ik naar het toilet ga. Mijn telefoon ligt bij dat soort dingen vaak op tafel. Mijn Samsung telt als ik loop veel stappen extra, maar op een of andere manier lijkt dat de momenten waarop ik mijn telefoon niet bij me heb te compenseren. De iPhone telt de minste stappen, zoals ik al verwacht had. Goed nieuws dus voor iPhone-gebruikers: je bent misschien actiever dan je denkt.

Welke stappenteller is het best?

Als je echt inzicht wilt in je activiteiten en gezondheid, kun je het best kiezen voor de Fitbit. Niet zo gek, die is ervoor gemaakt. Je kunt makkelijk verschillende sporten tracken, de route die je hebt afgelegd zien, voortdurend je hartslag in de gaten houden, je slaap bijhouden en dit is nog maar een fractie van de functies. In de app kun je eindeloos doorklikken voor meer informatie over je gezondheid. Je kunt er allerlei grafieken vinden en zo patronen ontdekken. Lees voor meer informatie mijn review over de Fitbit Versa.

Toch is een stappenteller op je telefoon niet verkeerd om je beweging in de gaten te houden. Als je volgens je stappenteller vandaag 8.000 stappen hebt gezet en gisteren 10.000 is de kans vrij groot dat je gisteren inderdaad actiever was. Of je stappenteller nou te veel of te weinig stappen telt, op de langere termijn geeft het inzicht in je bewegingspatroon en in hoe actief je op een dag bent. Misschien laat je je er zelfs door motiveren om nog een stukje je te gaan lopen zodat je je stappendoel toch haalt.

Mijn stappendoel

Mijn stappendoel staat ingesteld op 10.000 stappen. Iemand heeft ooit bedacht dat dat de standaard is. Of dat terecht is, laat ik in het midden. Ik werk al een paar jaar op kantoor en ik merk dat het makkelijk is om de hele dag te zitten, naar huis te gaan en daar nog meer te gaan zitten. Een paar jaar geleden ontdekte ik dat als ik niets extra’s doe op zo’n dag dat ik amper 3.000 stappen zet. Ik probeer er sindsdien op te letten dat ik toch iets actiever ben. In de pauze ga ik bijna altijd naar buiten en ik probeer van/naar mijn werk een stukje te lopen. De Fitbit houdt in de gaten dat ik ieder uur op kantoor 250 stappen zet. Haal ik dat niet, dan trilt hij tien minuten voor het einde van het uur en dan weet ik dat het een goed idee is om nog een kopje thee te gaan zetten.

Mocht je meer stappen willen zetten, heb ik een aantal (niet baanbrekende) tips:

 • Track je aantal stappen op een dag, het geeft inzicht en kan je motiveren. Toen ik begon met stappen bijhouden, ontdekte ik dat als ik ging werken en niets extra’s deed ik nog geen 3.000 stappen op een dag zette. Die kennis heeft ervoor gezorgd dat ik bewust meer stappen ben gaan zetten op een dag.
 • Pleeg telefoontjes terwijl je loopt.
 • Parkeer iets verder bij je bestemming vandaan of stap een halte eerder uit als je met het openbaar vervoer reist.
 • Maak in je pauze een (korte) wandeling buiten.
 • Doe dingen die je normaal gesproken met de auto of fiets doet lopend.
 • Maak er een gewoonte van om je dag te beginnen of eindigen met een wandeling.

Zet jij 10.000 stappen op een dag?

In dit artikel gebruik ik affiliatelinks. Als je via deze link een product koopt, ontvang ik een kleine vergoeding, omdat ik je heb doorverwezen. Het kost jou niets extra’s.