Naarden

Een voordeel aan een relatie over de grens is dat je het begrip ‘toerist in eigen land’ kunt uitbreiden naar twee landen. Sinds mijn vorige lijst heb ik alweer een aantal mooie plekken in Nederland en België bezocht.

Vorig jaar deelde ik mijn lijstje aan het eind van het jaar, zodat het een soort jaaroverzicht was. Dit keer deel ik mijn overzicht nu al. Mocht je er deze zomer of dit najaar op uit willen, heb je misschien iets aan mijn tips.

1. Een voor mij nieuwe stad leren kennen: Amersfoort

Van meerdere mensen hoorde ik dat Amersfoort een leuke stad is. Het is voor mij nota bene nog geen vijftien minuten met de trein. In januari maakte ik er eindelijk werk van en reisde ik af naar Amersfoort. Ik bekeek de koppelpoort, wandelde langs de Muurhuizen en slenterde door de oude stad. Ik sloot de dag af met een diner bij Het Lieve Vrouwtje. Je kunt daar bij iedere gang drie gerechten kiezen, handig om de keuzestress te beperken. Ja, Amersfoort is inderdaad een leuke stad.

Koppelpoort Amersfoort

2. België van vroeger ontdekken in Bokrijk

In België bezochten we het openluchtmuseum Bokrijk. Hier krijg je een kijkje in het leven vroeger. Je kunt er oud-Vlaamse (ehh, is dat net zoiets als Oud-Hollandse?) spelletjes spelen, een supermarkt uit de sixties bekijken en veel meer. Ik had geen idee dat Bokrijk zo groot is. Wij vertrokken best laat en hebben niet alles bekeken. Mocht je hiernaartoe gaan, zorg dat je op tijd vertrekt.

3. Sprookjesachtige taferelen in het Hallerbos

Ieder jaar staat het Hallerbos een aantal weken in bloei. Door de hyacinten die dan bloeien, kleurt het er in die periode paars. Het zorgt voor een sprookjesachtig tafereel. Mijn bezoek was op zondag 23 april. Wij waren er redelijk op tijd en het was qua drukte nog goed te doen in het bos. Toen we weggingen, stond het hele stadje vol met auto’s. Ik zal in 2018 laten weten wanneer het het moment is voor een bezoek aan het Hallerbos.

Hallerbos

4. Zaanse huisjes bij de Zaanse Schans

O zo toeristisch, maar ik snap helemaal waarom. Ik vond de Zaanse Schans leuker dan verwacht. Ik bracht er maar een middagje door, dat had met gemak een paar uur langer kunnen zijn. De replica van een oude Albert Heijn vond ik superleuk om te zien. En ik heb eindelijk in het echt gezien waar de inspiratie voor mijn favoriete koekjes – witte Zaanse Huisjes – vandaan komt.

5. Een pitstop in Dinant

Het mannenvoetbalweekend van mijn vriend, inclusief aanhang, vond dit jaar plaats in de buurt van Dinant. Ik plakte er wat uurtjes in Dinant aan vast en bezocht onder andere de citadel. Ook de moeite waard is Parc de Furfooz, een natuurgebied dat op een kwartier rijden van Dinant ligt. Lees meer over Dinant.

6. Mislukte ervaring met blokarten

Ik kom zelden aan de Nederlandse kust. Tot nu toe schopte ik het dit jaar tot Wijk aan Zee, waar ik samen met mijn vriend ging blokarten. Ik bezit weinig sportieve talenten en blokarten was er ook geen van. Na minstens zes keer omvallen vond ik het genoeg geweest. Het probleem is dat je jezelf niet recht kunt zetten: na het omvallen, lig je hulpeloos te wachten tot een medewerker je recht komt zetten. Ik besloot foto’s te gaan maken van de anderen. Daar worden meer mensen blij van dan wanneer ik steeds gekanteld in de weg lig.

7. Internationale allure in Brussel

Een paar jaar geleden was ik kort in Brussel. Ik bezocht toen onder andere het Atomium. Dit jaar was het tijd voor slenteren door de stad met zomers weer, terrasjes en eten. Ik zal niet ontkennen dat de stad meer chocolade en internationale allure heeft dan Amsterdam, maar Brussel heeft mijn hart nog niet gestolen. Volgende keer beter.

8. Toch nog zon in Naarden-Vesting

Nadat een internetmonteur ons zaterdagochtend kwart voor acht uit bed belde, besloten we spontaan naar Naarden te rijden. Toen ik na aankomst een half uur in de auto moest wachten om te schuilen tegen de stortregen, had ik niet verwacht ‘s middags in de zon op een bootje te zitten. De rondvaart langs de vestingswallen is een aanrader. Niet alleen vanuit de lucht en vanaf het water ziet Naarden-Vesting er leuk uit, ook aan land is het gezellig. Beklim de Grote Kerk voor uitzicht over de stad. Er zijn genoeg schattige straatjes, verschillende eettentjes en een ijssalon.

9. Een paar uur in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede zou de meest idyllische plaats van Nederland zijn. Dat schept verwachtingen. Het artikel bevat ongeveer nul argumenten, dus het werd tijd om het zelf te ontdekken. In augustus trouwde een vriendin bij Kasteel Duurstede (prachtige locatie). Ik plakte er een nachtje in Hotel Bistro Florian aan vast om op zaterdag nog wat van Wijk bij Duurstede te zien. Mijn eerste indruk? Gezellig, rustig en sommige restaurants waren niet open rond lunchtijd. De ligging aan de Lek en het kasteel met het park aan de rand van de stad zijn prachtig. Ik kan me voorstellen dat het in Wijk bij Duurstede fijn wonen is.

10. De route van het station naar mijn werk

Stiekem levert de route van/naar het vorige kantoor van mijn werk ook leuke plaatjes op. Kleurrijke zonsopkomsten en zonsondergangen, maar ook in de vrieskou liet de route zich een paar keer op haar mooist zien. Onderstaande foto maakte ik op een bouwterrein. Ik begon mijn route langs het water extra te waarderen toen ik begin dit jaar hoorde dat we later dit jaar naar een andere locatie zouden verhuizen. Een wijze les: wees niet blind voor de mooie dingen die het dichtstbij zijn.

Fascinerend. Of ligt dat aan mij? (Edit: het is blijkbaar #uitsneeuwendemist)

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

Welke toeristische dingen ik vorig jaar deed? Je leest het hier.

Welke plekken in Nederland (en België) staan op jouw bucketlist?