Toerist in eigen land

Op zoek naar iets leuks om te doen in Nederland of België? Sinds mijn laatste artikel met tips heb ik weer een paar keer toerist in eigen land(en) gespeeld.

1. Eten op Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland is een eiland bij Durgerdam. Er staat een fort, er woont een familie en er wonen veel schapen. ‘s Zomers staat er een glazen kas waar de tafels mooi gedekt zijn en in de winter eet je in het fort. Je vertrekt met een boot voor het Lloyd hotel in Amsterdam, ongeveer drie kwartier en de eerste hapjes en drankjes later ga je aan land bij Vuurtoreneiland voor een heerlijk diner. Tussen de gangen door kun je het eiland verkennen. De wijn wordt onbeperkt bijgeschonken. Ik heb heel lekker gegeten, maar ik zal eerlijk zeggen dat er restaurants zijn waar ik beter gegeten heb. Door het decor en de sfeer vind ik Vuurtoreneiland zeker een aanrader, de hele ervaring en bijzondere sfeer vind je niet bij een ander restaurant.

2. Wandelen en ijs eten bij Averbode

Ik kwam op Averbode af door de ijskraampjes die aan de Lekdreef staan, naast de Abdij van Averbode. Daarnaast is dit een van de populairste wandelknooppunten in Vlaanderen. Het is al snel duidelijk waarom; er zijn veel routemogelijkheden in de buurt. Ik was iets te laat om de heide hier vol in bloei te zien, maar ik zag nog net een klein vleugje paars.

3. Antwerpen beter leren kennen

Ik had in Antwerpen niet veel meer gezien dan de meest toeristische straten. Het uitzicht vanaf het MAS bekijken, stond in aanvulling daarop al heel lang op een denkbeeldige bucketlist. Ergens vorig jaar kon ik het punt eindelijk afvinken. Een paar maanden later begon de zoektocht naar een appartement in Antwerpen. Daardoor heb ik Antwerpen en de verschillende wijken eindelijk echt iets beter leren kennen en… there’s more to come.

4. Naar Rotterdam

Vorig jaar wierp ik voor het eerst een blik op de Erasmusbrug en verrassend genoeg was toen pas mijn eerste bezoek aan de Markthal. In juli ging ik voor mijn werk op perstour in Rotterdam om de wijk Maho te verkennen (je leest het artikel deze maand in Santé), dat is de buurt van de Pannekoekstraat, Botersloot en Nieuwemarkt. Er zitten een aantal leuke winkels en eettentjes in de buurt. Rotterdam blijft wat mij betreft een toffe stad voor een dagje weg in Nederland.

5. De Koninklijke serres van Laken bewonderen

Iedere lente zijn de Koninklijke serres van Laken in Brussel drie weken open voor publiek. Voor slechts €2,50 sluit je waarschijnlijk aan in een wachtrij, maar desondanks vind ik de serres een bezoek waard. Vooral de palmentuin is heel mooi. Alles is goed georganiseerd, dus ondanks de drukte kun je alles goed zien. Lees meer over mijn bezoek aan de Koninklijke serres van Laken.

6. De omgeving van Herbeumont bekijken

Het jaarlijkse weekend met het voetbalteam van mijn vriend ging dit jaar naar Herbeumont in Belgisch Luxemburg. Er is in de buurt van het dorp genoeg te doen en de ligging aan het water is mooi. Herbeumont blijkt het beginpunt van heel veel wandelingen te zijn, dus misschien is het een aanrader als je op zoek bent naar een wandelbestemming niet te ver weg. Wij waren met een grote groep inclusief kinderen en kozen voor een wandeling van 6 kilometer, maar je kunt voor langere wandelingen kiezen. Verder bezochten we de ruïnes van het kasteel van Herbeumont. De toegang tot de ruïnes is gratis en ik zou er alleen al naartoe gaan voor het uitzicht over de omgeving.

7. Rondkijken bij de Abdij van Orval

Vanuit Herbeumont maakten we een uitstap naar de Abdij van Orval. De abdij is een stuk groter dan ik had verwacht, de moeite waard als je er in de buurt bent. Na afloop kan een biertje drinken natuurlijk niet ontbreken, al bestelde ik gewoon een crêpe.

8. Wandelen bij Amelisweerd

Een uitje echt dichtbij huis voor mij: Amelisweerd, een landgoed bij Bunnik. Je kunt er wandelen langs de Kromme Rijn, maar de echt reden om hier naartoe te gaan, is natuurlijk Theehuis Rhijnauwen, waar je pannenkoeken kunt eten.

Misschien wacht er om de hoek een verrassing. • #toeristineigenlanden

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

9. Kanoën op de Kromme Rijn

Je kunt niet alleen wandelen langs de Kromme Rijn, je kunt ook het water op. Op een warme zondag in juli huurde ik samen met mijn moeder een kano (het was eigenlijk een Canadees?) en samen roeiden we naar Bunnik en terug. Het voelde als een dag vakantie in eigen land.

Grappig dat ik op de foto hieronder hetzelfde zes jaar oude jurkje aan heb als op de foto gemaakt in Herbeumont.

Lees ook: Meer tips voor dagjes weg in Nederland en België

Wat vind jij het leukste uitje in Nederland/België?