Toerist in eigen land

Ergens begin dit jaar stelde ik een lijst samen met dingen om te doen in Nederland en België. Je hoeft niet op vakantie om iets nieuws te zien en daar moet ik vaker gebruik van maken. Een goed voornemen, dat project ‘toerist in eigen land(en)’. Wat kwam er uiteindelijk van terecht?

In het begin kwam er eigenlijk vrij weinig van terecht en mijn lijst is nog steeds superlang, maar uiteindelijk heb ik toch regelmatig de toerist uitgehangen.

1. Wandelen door de Kennemerduinen

Ik gaf mijn vriend voor zijn verjaardag een weekendje Bloemendaal. Deels uit eigenbelang, een goede reden voor een weekend weg. We slenterden door Haarlem en wandelden door de Kennemerduinen. De laatste keer dat ik aan de Nederlandse kust was geweest, was echt heel lang geleden en ik kan me niet herinneren dat ik hiervoor ooit in de Kennemerduinen ben geweest. Best ontspannend om eens door de Nederlandse natuur te wandelen. We hadden extra geluk dat het dit jaar in oktober nog zomer leek.

2. Lichtkunstwerken bekijken tijdens Amsterdam Light Festival

Tot en met 8 januari kun je tijdens het Amsterdam Light Festival de wandelroute Illuminade lopen. Ik liet me rondvaren over de Water Colors-vaarroute, dat kan nog tot 22 januari. Je kunt niet alleen lichtkunstwerken bewonderen, je kunt in het donker ook extra goed naar binnen kijken bij grachtenpanden waar de lampen branden. Ik ben een voyeur en doe dat zonder gêne. Ik denk dat ik niet de enige ben, want er is dit jaar zelfs een kunstwerk gewijd aan naar binnen gluren bij anderen. Mijn foto´s doen de lichtkunstwerken geen eer aan, dus die laat ik maar achterwege.
Amsterdam Light Festival – Amsterdam

3. Wat deed ik eigenlijk bij De Keukenhof?

‘Ik hou eigenlijk niet van bloemen.’ ‘Ik ook niet.’ ‘Waarom zijn we hier eigenlijk?’ Tja, ik vond dat ik de Keukenhof gewoon een keer gezien moest hebben. Ik zie altijd hele mooie bloemenfoto’s voorbij komen van de Keukenhof, maar ik heb er alleen een paar mislukte foto’s gemaakt, zoals deze.
Keukenhof – Lisse

4. Op een doordeweekse dag naar de Efteling

Mijn vriend was nog nooit in de Efteling geweest. Toen ik via de Groupon.de (#gierig) een goede aanbieding zag én een kortingscode vond, besloten we eindelijk te gaan. Helaas was de Droomvlucht gesloten, dat vind ik toch één van de typische Efteling-attracties. Een goede reden om terug te gaan.
De Efteling – Kaatsheuvel

Toerist in eigen land: Efteling

Mooie foto’s, wat zijn dat? Uit het maken van dit soort foto’s schep ik genoegen ;-)

5. Het verborgen Utrecht ontdekken bij DOMunder

DOMunder is al jaren open, maar in het begin was het onmogelijk om er spontaan naartoe te gaan. Steeds als de drukte minder werd, won de interactieve tentoonstelling een prijs en kon je pas reserveren voor een weekend over drie maanden. Dit jaar is het er eindelijk van gekomen en heb ik de opgravingen van DOMunder verkend met een slimme zaklamp.
DOMunder – Utrecht

Toerist in eigen land: DOMunder

6. Eindelijk iets meer dan eten in Mechelen

We gingen naar Mechelen met een missie en daar werd natuurlijk iets toeristisch aan vastgeplakt; we wandelden het Dijlepad. Er zit verbetering in. Eerder dit jaar was ik in Mechelen voor een afspraak, maar toen kwam ik niet verder dan burgerrestaurant Il Cardinale, wel een aanrader trouwens.
Dijlepad – Mechelen

Dijlepad Mechelen

7. Meer leren over de Belgische geschiedenis in Waterloo

Waterloo is vooral bekend van de Slag bij Waterloo. Tegenwoordig kun je in een museum alles over deze veldslag leren. Wat mij vooral aantrok was de Leeuw van Waterloo. Op deze ‘berg’ moest ik een keer gestaan hebben. Check.
Waterloo 1815 – Waterloo

8. Er in Bütgenbach aan herinnerd worden dat België drietalig is

Het voetbalweekend van ‘de man’ bracht me dit jaar naar Bütgenbach. Een gehucht in het Duitstalige deel van België, wist jij dat ze dat hadden? Ik tot voor kort niet. Het hoogtepunt van het weekend vond ik de rodelbaan, die overigens in Duitsland ligt…
Bütgenbach

9. Een drankje drinken op het dak van Museum M

In de zomer wordt het dak van Museum M in Leuven omgetoverd tot een dakterras. Deze zomer was het tijd om daar een mojito te drinken met uitzicht op de bibliotheektoren. Over uitzichten gesproken: beklim als je in Leuven bent vooral de bibliotheektoren die je vanaf het dak van Museum M kunt zien.
Museum M – Leuven

10. Toerist in eigen stad spelen

Als ik op stedentrip ga, kan ik me uren verliezen in het zoeken van leuke plekken om naartoe te gaan. Zelfs als ik weet dat ik geen vakantie ga boeken. Alle verborgen uitzichtpunten, toffe hotspots en gerechten die ik móet eten, worden alvast opgezocht en ik kan er eindeloos bij wegdromen. Vandaar mijn voornemen om vaker toerist in eigen land te spelen. Er is genoeg te zien. Wat zeg ik? Mijn eigen stad alleen al heeft veel te bieden. Natuurlijk ken ik mijn weg in Utrecht en ik heb genoeg favoriete plekken, maar ik wil af en toe graag door andere ogen naar mijn eigen stad kijken. Daarom besloot ik Weekendinutrecht.com te beginnen, wat nu alweer half stil ligt, oeps.
Utrecht

Welke toeristische bezienswaardigheden in eigen land moet ik nog meer bezoeken?