One second a day tips

Sinds begin vorig jaar film ik iedere dag een seconde uit mijn leven. Ik heb een aantal maanden via Instagram Stories gedeeld en ik krijg erg regelmatig reacties op. Als je twijfelt om ook een seconde per dag te gaan filmen, kan ik alleen maar zeggen: doen. Het is leuk om je leven op die manier terug te kunnen kijken.

Ik begon met filmen, omdat ik dacht dat ik in 2018 misschien al naar België zou verhuizen. Het leek me leuk om de veranderingen in mijn leven vast te leggen. Uiteindelijk verhuisde ik nog niet, maar nu heb ik de smaak van het filmen te pakken.

Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Ik film iedere dag een paar seconden met de camera op mijn telefoon. Ik film iets meer dan een seconde, zodat ik de best seconde eruit kan knippen. Je kunt de fragmenten monteren met een video-editor, of kies voor de app One Second Everyday, daarin kun je heel makkelijk jouw video maken. Je hebt geen editing-kennis nodig, iedereen kan het.

Voor iedereen die zich aan one second a day gaat wagen, heb ik een aantal praktische tips:

1. Film niet te veel

Als ik gefilmd heb, probeer ik die dag geen extra fragmenten te filmen. Op die manier probeer ik de keuzestress en het uitzoekwerk te beperken. Als er echt een bijzonder moment voorbij komt, maak ik een uitzondering.

2. Je hoeft niet iedere dag iets speciaals te filmen

Probeer juist de gewone dingen in je leven te filmen; de vaatwasser inruimen, je werk, de deur op slot draaien, boodschappen doen, tanden poetsen. In aanloop naar mijn verhuizing heb ik verschillende details in huis gefilmd. Zo kan ik over een aantal jaar zien hoe mijn leven er ‘vroeger’ uitzag.

3. Laat veranderingen zien

Een proces zoals een verhuizing bijhouden met een seconde per dag is sowieso een tof idee. Je kunt ook thema’s gebruiken: een week waarin je steeds een seconde uit je ochtendritueel filmt of waarin je alleen een bepaalde kleur filmt.

4. Probeer de camera stil te houden en film iets dat beweegt

Als je binnen een seconde met de camera iets probeert te volgen, gebeurt er te veel in beeld, daardoor wordt het lastig om te zien waar het shot om draait. Houd de camera bij voorkeur stil, terwijl je iets filmt dat beweegt.

5. Speel met geluid

Zelf zet ik een muziekje achter mijn video, maar het kan juist grappig zijn om met het geluid te spelen in je secondes. Denk aan je kat die ligt te spinnen of iemand die iets zegt.

6. Laat mensen zien

Beelden met mensen zijn het allerleukst. Van de omgeving kun je altijd een mooie foto vinden op Google, de mensen maken jouw beeld uniek. Hier moet ik aan werken; ik vind het lastig, omdat ik niet ongevraagd mensen wil filmen.

7. Film altijd horizontaal (of verticaal)

Een simpele maar belangrijke tip: film met je telefoon horizontaal. Laat je iemand anders filmen, check even subtiel of diegene horizontaal filmt. De app ondersteunt inmiddels trouwens ook verticale beelden. Kies 1 oriëntatie en hou het daarbij. Het voordeel van verticaal is dat je je Instagram Stories kunt gebruiken

8. One Second a Day vergeten? Maakt niet uit

Een seconde gefilmd op je werk, kun je prima voor een andere werkdag gebruiken. Als ik geen passend beeld heb, sla ik de dag gewoon over. Ik wil niet te veel cheaten en in het eindresultaat van de video zie je echt niets van een paar ontbrekende dagen.

9. Bekijk wat je al gemaakt hebt

Kijk na een maand (of twee) eens naar de video die je aan het maken bent. Zie je het seizoen veranderen? Welke beelden vind je leuk? Waar wil je meer van zien? Wat ontbreekt er?

10. Experimenteer met beeld

Het one second a day-project is een leuke manier om met video te experimenteren. Probeer je beelden in elkaar door te laten lopen, terwijl je op andere momenten een contrasterend shot maakt. Je kunt ook steeds een object in het midden plaatsen of jezelf filmen met iedere dag een ander uitzicht op de achtergrond.

11. Zorg voor een back-up

In 2018 ging de laptop waarop mijn bestand stond kapot. Uiteindelijk heb ik de beelden die ik nog had aan elkaar geplakt. Het eindresultaat is oké, maar niet helemaal zoals het had moeten zijn. Eigen schuld, maar probeer dat te voorkomen.

12. Begin gewoon

Het is begin februari, maar wat maakt het uit? Je hoeft niet te wachten tot je verjaardag of 1 januari om ergens mee te beginnen.

Iedere dag een seconde filmen: zou het iets voor jou zijn?