Reizen met een budget

Ik vind het leuk om te zoeken naar goede reisaanbiedingen. Goedkoper reizen, betekent dat ik vaker weg kan, maar voordelig reizen betekent voor mij ook iets boeken met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik deel mijn tips.

1. Volg veel reisnieuwsbrieven en reiswebsites

Tegenwoordig zijn er veel websites die goede deals verzamelen. Ik volg er een heleboel op Facebook en Twitter en open iedere dag minstens een deal, meestal alleen om bij weg te dromen. Verder heb ik me ingeschreven voor nieuwsbrieven van reisbureaus, vliegmaatschappijen en een aantal hotelketens. Zo zie ik genoeg aanbiedingen en verleidingen op een dag.

Twee van mijn favoriete websites met reisdeals zijn WeFlyCheap en Paperflies.

2. Wees flexibel

Als je per se in die ene week naar een al gekozen bestemming wilt, kan het duur uitpakken. Ben je flexibeler met de data en maakt het je minder uit waar je naartoe gaat, dan is het makkelijker om een goede aanbieding te vinden. Probeer te reizen buiten het hoogseizoen en kijk verder dan de bestemmingen waar ‘iedereen’ naartoe gaat.

3. Vergelijk de prijzen van vliegtickets

Kijk niet alleen naar de prijzen voor vluchten vanaf Schiphol. Neem ook de luchthavens in Eindhoven, Brussel en Düsseldorf mee in je vergelijking. Misschien zijn er verschillende vliegvelden in de buurt van je vakantiebestemming waar je heen kunt vliegen, zo zijn er nog meer mogelijkheden om een goedkoop ticket te vinden. Check bij je vergelijking verschillende vertrek- en aankomstdagen, dat kan behoorlijk schelen in prijs. Vergeet niet om de prijs en tijd om van en naar het vliegveld te reizen ook mee te rekenen. Voor je het weet, wordt goedkoop duurkoop en ben je ook nog eens vet lang onderweg. Luchthaven Brussel Charleroi vond ik persoonlijk niet zo´n succes, daar zou ik alleen naartoe gaan als ik écht veel geld zou besparen.

Mijn favoriete websites op ticketprijzen te vergelijken zijn Cheaptickets en Skyscanner. Bij de laatste kun je een prijsalert instellen. Je krijgt dan een mail wanneer de prijs van de vlucht die je van plan bent te boeken omhoog of omlaag gaat, handig om het verloop van de prijzen in de gaten te houden.

4. Lees voor je boekt reviews over de accommodatie

‘Er was geen koffiezetapparaat op de kamer… En ook geen bezem.’ Sommige mensen klagen overal over en daar moet je doorheen prikken. Reviews zijn voor mij een goede richtlijn om te bepalen of de prijs-kwaliteitverhouding van het hotel naar mijn wens is. Ik gebruik daarvoor TripAdvisor, Google en Booking.com-

5. Ben je eruit? Dubbelcheck je deal

Zodra ik iets op het oog heb om te boeken, kijk ik nog een laatste keer of het bij andere reisaanbieders goedkoper is. Is het goedkoper om een los hotel en ticket te boeken of moet ik juist voor een pakket gaan? Zijn er goedkopere vliegvelden in de buurt? Boek je ticket niet blind bij de prijsvergelijker die je gebruikt hebt, maar kijk wat dezelfde vlucht kost wanneer je hem direct op de website van de aanbieder boekt.

6. Wacht niet te lang met boeken

Het is me één keer overkomen met een vliegticket: de vlucht was na anderhalve week opeens dubbel zo duur. En nee, ik had mijn ticket dus nog niet geboekt. Gelukkig heb ik daarna een andere vlucht gevonden, maar die was niet zo goedkoop als de eerste vlucht die ik op het oog had.

7. Surf anoniem

Ze zeggen wel eens dat vluchten duurder worden naarmate je ze vaker bekijkt en dat het helpt om je cookies te verwijderen. Daar heb ik persoonlijk geen  bewijs van gevonden. Waar ik wél bewijs van heb gezien: hotels veranderen soms van prijs als je anoniem surft. En ook als ik in België kijk, is de prijs soms anders. Dat kan gunstig uitpakken, maar het hoeft niet. Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen. Fun fact: als je bij Cheapcars het eigen risico afkoopt met een verzekering is dat 10 euro goedkoper als de hoofdboeker in België woont.

Hoe zorg jij ervoor dat je de beste deal boekt?

PS. Macedonië is een budgetvriendelijke bestemming en ze hebben muntgeld met een kat erop, zoals je kunt zien op de foto bovenaan dit artikel.