Vaticaanstad bezoeken

Mijn bezoek aan Vaticaanstad was niet de beste dag uit mijn leven als toerist. Na twee rijen (1. Voor de Sint Pietersbasiliek en 2. Om de koepel te beklimmen), ontdekte ik dat je er alleen contant kunt betalen. Cash, laat ik dat nu net niet bij me hebben. Met deze praktische tips om Vaticaanstad te bezoeken wordt jouw bezoek fantastisch.

Ik ga in de rij op zoek naar Nederlanders, zodat ik 12 euro kan lenen en het ze kan overmaken met via mijn telefoon. Nederlanders, een redelijk opvallende bevolkingsgroep die je overal ziet, behalve in de rij voor de koepel van de Sint Pietersbasiliek op het moment dat ik ze nodig heb. Dat betekent de rij verlaten en weg bij de kerk waarvoor we 30 minuten in de rij hebben gestaan.

Een klein pluspunt, dat ik op het moment zelf nog niet per se inzie: nu hebben we tijd om te lunchen. Ons bezoek aan het Musei Vaticani staat om 13.30 gepland, wat redelijk krap was geweest als we de koepel nog hadden beklommen. Voor het museum zijn we voor de verandering wel goed voorbereid. Onze tickets hebben we online besteld en daardoor kunnen we een lange rij mensen voorbij lopen. Wat kan ik zeggen over het museum? Mooi, bijzondere collectie en hoewel ik vermoed dat het nog lang niet op zijn drukst was, vond ik het druk genoeg.

Na al die kunst is het tijd voor een ijsje bij Old Bridge, een ijssalon die ons is aangeraden door de gids van een Free Walking Tour. Ik weet nooit goed of iets een oprechte aanrader is, of dat je gewoon wordt doorgestuurd naar een broer/zus/neef/nicht/oom/vage kennis, maar het ijs van Old Bridge heb ik goedgekeurd. Na dat ijsje is het plan om nog een keer in de rij te gaan staan voor de koepel van Sint Pieterskerk, zonder dat ik hangry word. Een klein uur later besluit ik dat de dubbele wachtrijen van vandaag de moeite waard zijn geweest.

Vaticaanstad bezoeken, hoe doe je dat beter dan ik?

1. Neem contant geld mee

Je wilt niet net als ik in twee rijen staan om tot de ontdekking te komen dat je alleen contant kunt betalen om de koepel te beklimmen. Overkomt het je toch? Via een betrouwbare bron genaamd internet heb ik vernomen dat de souvenirwinkel tegen 5 procent extra kosten wil dienen als ‘pinautomaat’, dat bespaart je in ieder geval één rij waar je niet opnieuw in hoeft te staan.

2. Trap niet blind in de praatjes van verkopers die een skip the line-tour aan je willen slijten

Ik ben ongeduldig aangelegd en op dat gevoel weten verkopers goed in te spelen. It’s a two hour wait. SEE WHAT IS AHEAD OF YOU. Buy a tour or upgrade your ticket and you can skip the line. In ons geval was die ‘two hour wait’ slechts dertig minuten. Geduld is soms een schone zaak.

3. Bestel je kaartjes voor Musei Vaticani van tevoren

Wij konden een lange rij mensen voorbij wandelen, omdat we onze kaartjes online hadden besteld. Tickets voor Musei Vaticani bestellen kan via de officiële website.

4. Vaticaanstad bezoeken? Plan van tevoren

Ik heb gehoord dat de rij voor de Sinter Pieterskerk ‘s ochtends vaak langer is dan ‘s middags. Ik kan bevestigen dat dat klopte op 1 oktober 2016, de kerk was ook een stuk rustiger, maar ik kan niet beloven dat het op andere dagen klopt. Een kleine waarschuwing: tijdens onze tweede keer in de rij voor de koepel wordt het hekje vlak achter ons dichtgedaan, om 10 voor half 5, een heerlijk random Italiaanse sluitingstijd. Als je zeker wilt zijn dat je de koepel kunt beklimmen, zou ik niet te laat op de middag gaan.

Als je je kaartjes voor Musei Vaticani online koopt, moet je een tijd opgeven. Ook in dat kader is het handig om een globale planning voor je dag in Vaticaanstad te maken.

5. Neem water en zonnebrand mee

Het kan niet anders dan dat het hartje zomer superwarm is om in de volle zon op een plein zonder schaduw in de rij te staan. Stel dat de rij echt twee uur duurt, ben je in ieder geval voorbereid.

6. Vergeet het kledingvoorschrift in Vaticaanstad niet

Geen blote schouders, blote knieën of ongepaste kleding in de kerk (en in de Sixtijnse kapel). De kledingkeurders zijn genadeloos en ze vellen hun oordeel pas nádat je in de rij hebt gestaan. Is je outfit niet geschikt? Dan kun je jezelf bedekken met een dunne sjaal.

Bereid je voor op één van de meest toeristische dagen uit je leven & enjoy! Ben je op zoek naar een hotel in Rome? Bekijk hier de mogelijkheden. Ik verbleef bij hotel Louisiana en ben erg tevreden over het hotel en de centrale locatie tussen station Termini en Villa Borghese.

Lees ook: Tips voor je bezoek aan Rome.

Heb jij Vaticaanstad al bezocht?