Uitzicht Porto

Ik hou van slenteren door wijkjes en straatjes, de leuke wijk net buiten de stad bezoeken en zoveel mogelijk ijssalons proberen. Ik voelde het al aankomen toen ik boekte: die anderhalve dag in Porto is te kort naar mijn zin.

Hoewel ik het leuk vind om iets anders te doen dan alleen toeristische plekken bezoeken, zijn de toeristische highlights wel waar ik voor kies als ik niet zo heel veel tijd heb. Ze zijn meestal ook gewoon de moeite waard en niet voor niets toeristisch. In Porto zit je dan goed, de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand, waardoor je in een dag veel kunt zien en doen. De metro heb je niet nodig, tussen de bezienswaardigheden door snuif je toch nog wat meer van de sfeer op straat op.

1. Beklim een brug

Ondanks dat ik rekening moet houden met drie anderen heb ik de eerste activiteit die ik wil doen al op de eerste dag in het programma gepusht: de Porto Bridge Climb. Tijdens deze klim, beklim je de Arrábida-brug. Dat geeft goed uitzicht over de stad en het is een leuke ervaring. Onze gids is superenthousiast en zit vol met random verhalen en wetenswaardigheden over de brug. Bovenop de brug wacht er een kleine verrassing.

Porto Bridge Climb

Via de trap beklim je de brug. Je bent daarbij gezekerd.

2. Wandelen door de tuinen van Palácio de Cristal

Vanaf de Bridge Climb kun je langs het water naar de het oude stadscentrum lopen. Eén van de eerste bezienswaardigheden op de route is Palácio de Cristal, de koepel ervan zie je regelmatig boven de stad uitkomen. Laat je niet misleiden door de naam, de binnenkant ziet er eerder uit als een verlaten sporthal waar ze af en toe beurzen houden en niet als een paleis. De tuinen eromheen zijn mooi en er zijn een aantal uitzichtpunten. Valt het op dat ik van uitzichtpunt naar uitzichtpunt hop?

Crystal Palace Porto

Als je met mij reist, ga je van uitzichtpunt naar uitzichtpunt.

3. Wandelen door de wijk Ribeira

Ribeira betekent letterlijk rivieroever en dat is wat Ribeira in Porto is: een wijk aan de rivieroever. Het is een sfeervolle wijk om rond te wandelen, steile straten, huizen met gekleurde tegeltjes. Desondanks heb ik er niet echt sfeervolle foto’s van gemaakt.

Ribeira Porto

Ik heb geen leuke foto’s gemaakt in de wijk Ribeira, maar wel van een uitzicht over de wijk Ribeira

4. Loop over Ponte Luis I

Ponte Luis I is de bekendste brug van Porto. Hij bestaat uit twee verdiepingen, met daartussen 44 meter. Beneden rijden auto’s, boven rijdt de tram en is er ruimte voor voetgangers. Het voelt afgezaagd om over het uitzicht te beginnen, maar daarvoor is de brug wel een topplek. Loop er ook een keer bij zonsondergang of ‘s avonds overheen.

5. Het beste uitzicht op Ponte Luis I

Het beste uitzicht op de brug heb je als je van de brug afkomt links, bij het klooster Mosteiro da Serra do Pilar. Rechts van de brug zie je Jardim do Morro, een klein groen park met uitzichtpunt dat je ook even kunt meepakken.

6. Port proeven

Aan de overkant van de brug voelt het misschien aan als Porto, officieel is het een ander stadje: Villa Nova de Gaia, tevens place to be als het gaat om port. Van tevoren had ik bedacht dat port proeven voor mij niet per se hoefde, maar uiteindelijk ben ik gezwicht. We streken neer bij Casa Kopke, zonder rondleiding. Wie wil er informatie over port? Ik wil gewoon zuipen. We kozen voor een proeverij van twee wijnen en drie glaasjes port in combinatie met chocolade. Zoals meestal wanneer ik geen verwachtingen heb, vond ik het leuker dan verwacht.

7. Maak een ritje met de kabelbaan

In Villa Nova de Gaia vind je een kabelbaan langs het water. In principe kun je jezelf de 6 euro voor een enkele reis besparen. Als je dol bent op kabelbanen zoals ik, blijft zoiets leuk.

8. Bewonder kerken en kathedralen

Er zijn mij er twee bijgebleven: Sé, de kathedraal van Porto, gelegen op een heel centraal punt. En de kerk die ik regelmatig op Instagram voorbij zie komen: Igreja do Carmo, deze kerk is aan de zijkant versierd met tegeltjes. Een opvallende verschijning die je niet zult missen als je er langsloopt.

9. Geniet van het uitzicht vanaf Torre dos Clérigos

Via een smalle wenteltrap beklim je de kerktoren. Omdat het zo smal is, staan er verschillende rijen en kan het voorkomen dat je moet wachten. Bovenop de toren staan alle bezienswaardigheden op tekeningen aangegeven, zodat je in het uitzicht kunt speuren naar alle bekende gebouwen in de stad.

10. Livraría Lello

De trap in deze (naar horen zeggen) prachtige boekwinkel is een inspiratie geweest voor het boek Harry Potter. De winkel trekt daardoor enorm veel bezoekers, waardoor in de rij staan volgens mij eerder regel dan uitzondering is. Ik ben geen Harry Potter-fan en ben na het zien van de rij niet naar binnen gegaan. De entree is vier euro, het bedrag wordt in mindering gebracht als je een boek koopt.

11. Eten

Eten is voor mij een belangrijk onderdeel van een vakantie. Omdat de prijzen meestal wat lager liggen dan in Nederland, wordt luxer uit eten gaan opeens ook wat betaalbaarder. In Porto heb ik bij twee restaurants gegeten: Essência is een restaurant met redelijk uitgebreide vegetarische opties, maar er staat ook vis en vlees op de kaart. De wandeling ernaartoe was iets langer dan gepland en de route is niet heel gezellig. We komen in ieder geval wel langs één bezienswaardigheid: Casa da Música, ontworpen door een Nederlandse architect. Onderweg duim ik dat het eten zo goed is dat mijn reisgezelschap die wandeling vergeet. Ik denk dat dat wel gelukt is. De tweede avond at ik bij Tapabento Trinidade. Iets duurder, maar ook erg lekker.

Een amateuristische compilatie van de toetjes die ik gegeten heb.

Note to self voor de volgende keer

Porto is dit jaar verkozen tot European Best Destination. Van de steden waartegen Porto het opnam, heb ik er slechts een paar bezocht. Ik kan dus alleen oordelen over Porto en ik denk dat de stad de titel eer aandoet. Volgende keer zou ik langer willen blijven. Ik wil nog naar het strand bij Porto, meer rondlopen door de stad en misschien combineer ik de citytrip volgende keer wel met de natuur van de Douro-vallei. Daarnaast heb ik vanaf punt 6 van dit lijstje geen foto’s meer gemaakt, dat kan ik dan volgende keer ook aanvullen. Ik zie het helemaal zitten.

Ben jij al in Porto geweest?

ZBewaren