Nog drie dagen werken en dan heb ik voor het eerst dit jaar langer dan een paar dagen achter elkaar vrij. Ik heb de situatie dit jaar een beetje laten escaleren.

Ik heb dit jaar te weinig vrij genomen, helemaal mijn eigen schuld trouwens. Als je in België begint met werken, heb je niet meteen recht op vakantiedagen. Je moet hier eerst werken, voordat je vakantiedagen hebt opgebouwd. Dankzij mijn kortstondige freelance-avontuur dat ik heb uit laten betalen via een payrollbureau heb ik vijf vakantiedagen opgebouwd. Tel daar de twee feestdagen bij op die dit jaar in het weekend vielen en ik zat toch aan het royale aantal van zeven vakantiedagen. Op zich niet zo’n probleem, want via een regeling voor Europees verlof kan je extra dagen kopen van (volgens mij) je vakantiegeld van volgend jaar. Ik wist van tevoren dat het zo werkt in België, dus toen ik emigreerde, rekende ik erop dat ik dit jaar desnoods onbetaald verlof zou nemen.

Change of plans

Dat plan vervaagde langzaam. Toen ik in maart abrupt thuis ging werken, had ik niet meteen behoefte aan vrije dagen. Ik bespaarde opeens drie uur reistijd per dag, dus mijn werkdagen waren meteen een stuk chiller. Daarnaast was ik niet van plan mijn karige zeven dagen op te offeren om niks te doen. Misschien zouden we aan het einde van het jaar weer echt op vakantie kunnen, een betere invulling voor mijn vrije dagen. Inmiddels weten we allemaal hoe het is afgelopen. De mogelijkheden om op reis te gaan, bleven het hele jaar iets beperkter en ik voelde me er niet per se goed bij om de grens over te gaan. Naast drie efficiënt geplande weekendjes weg in eigen land (Lac de l’Eau d’Heure, Brugge en De Kempen) bleef ik thuis.

Ik ben te gierig om indirect te betalen voor mijn vrije dagen en dan gewoon nóg een beetje meer thuis rond te hangen.

– Ik blijf een nederlander

Na de vakantie wordt alles beter

Het gevolg: de zeven vakantiedagen die aan het begin van dit jaar belachelijk weinig leken, zijn nog steeds niet op. Een bijkomend voordeel: tussen kerst en oud en nieuw ben ik vrij. Ik kan mezelf de laatste tijd bij vlagen niet uitstaan. Sinds ik weet dat ik binnenkort vrij ben, ben ik er ook echt aan toe en heb ik er zoveel zin in, ondanks dat er weinig bijzonders op de planning staat.

Reflecteren op 2020, nadenken over mijn doelen en plannen voor 2021, een puzzel van 1000 stukjes van Antwerpen maken, misschien weer eens een beetje schoonmaken in huis, mijn nieuwjaarsquiz voor mijn vriend afmaken, af en toe een wandeling maken langs alle kerstlichtjes, lezen, eten, slapen. Het belooft een relaxte anderhalve week te worden.

Op naar 2021, een jaar waarin ik recht heb op het volledige aantal vakantiedagen.

Heb jij nog extra vrije dagen gepland, of heb je het juist extra druk met werk nu?