Colosseum in Rome

Rome stond lang op mijn lijstje met nog te bezoeken steden, maar al net zo lang verschoof Rome steeds naar beneden. Ik had het beeld van een te drukke en toeristische stad met overal wachtrijen en dat hield me tegen.

Ik heb ontdekt dat de drukte eind september/begin oktober voor Romeinse begrippen meevalt. Het lijkt alsof dat de meeste toeristen het Colosseum, Vaticaanstad en de Trevifontein bekijken en daarna verdergaan met hun bustour ‘Europa binnen 10 dagen’. Jammer voor hen, beter voor jou en mij. In de rest van Rome is het een stuk rustiger en kun je soms zelfs op je gemak slenteren door steegjes.

Er was trouwens nog iets dat me tegenhield: Rome schijnt populair te zijn bij zakkenrollers. In dit oude lijstje stond Rome zelfs nog op nummer 2 en in stad nummer 3 én 4 ben ik in mijn tienerjaren gezakkenrold. Way to go Shirley. In mijn fantasieën over Rome zag ik mezelf steevast zonder spullen terugkomen en daar had ik geen zin in. Tegenwoordig let ik blijkbaar beter op mijn spullen, want ik heb alles nog, net zoals mijn leven. Mijn vriend heeft me gered toen ik bijna werd aangereden. Ik heb Rome overleefd en ik deel graag mijn beste tips.

Ik verbleef trouwens bij hotel Louisiana. De ligging tussen station Termini en Villa Borghese is ideaal voor een eerste bezoek aan Rome.

1. Zet niet in op de gratis museummomenten

In de meeste steden zijn er dagen of momenten waarop musea gratis te bezoeken zijn. In Rome is dat op de eerste zondag van de maand. In New York heb ik geleerd dat je er niet blind op kunt vertrouwen dat je op dat moment binnenkomt. Daarnaast had ik in Rome geen zin in extra drukte vanwege #gratis, dus ik besloot het gratis moment juist te vermijden. Toevallig kwam ik op zondag langs Galleria Borghese, dat was uitverkocht voor de komende twee gratis zondagen.

2. Plan je bezoek een beetje, zodat je van tevoren kaartjes kunt bestellen

Omzeil wachtrijen door online alvast tickets kunt bestellen voor de grootste toeristische trekpleisters. Vooral handig als je ongeduldig bent aangelegd, zoals ik. Weet je nu al dat je de eerste zondag van de maand over vijf maanden naar Galleria Borghese wilt. Good for you, bestel nu je kaartjes. Ook voor andere bezienswaardigheden kan het lonen om online je tickets te bestellen. De meeste tijd heb ik bespaard bij Musei Vaticani. Met de online tickets kon ik een lange rij mensen voorbij lopen.

3. Bij het Colosseum maakt het minder uit of je al tickets hebt

Bij het Colosseum is de rij voor mensen die al een kaartje hebben soms langer dan de rij voor mensen die nog een kaartje moeten kopen. Heel erg handig om te weten: die rijen voor mensen met en zonder ticket komen (op het moment dat ik dit schrijf in ieder geval) op hetzelfde punt uit. Ga met je kaartje dus gewoon in de kortste rij staan, zelfs als dat de rij is voor mensen die nog een kaartje moeten kopen. Andersom gaat dat niet altijd; soms controleren ze aan het begin van de rij voor mensen met een ticket of je inderdaad al een ticket hebt.

4. Neem contant geld mee naar Vaticaanstad

Om de koepel van de Sint Pietersbasiliek te beklimmen, moet je contant betalen. Fail voor mij, na twee wachtrijen kon ik opnieuw beginnen nadat ik geld gepind had. Dat overkomt jou niet, met mijn tips verloopt jouw bezoek aan Vaticaanstad perfect.

5. Ga niet twee keer naar dezelfde ijssalon

Deze wijze les kreeg ik er voor vertrek ingewreven van mede-zoetekauw Desiree. Er is veel ijs te koop in Rome. Proef er zoveel mogelijk en ga eventueel op de laatste dag terug naar de ijssalon die je het best vond.

Het best uit mijn test gekomen: ijssalon San Crispino en dan vooral de smaak caramel merengue.

6. Auto’s houden niet altijd rekening met zebrapaden, dat betekent niet per se dat je dat als voetganger ook niet hoeft te doen

Auto’s en scooters doen in Rome vaker aan uitwijken dan aan stoppen. Ik werd bijna aangereden op een heel rustig punt zonder zebrapad. Gelukkig was mijn reactievermogen goed, want toen mijn vriend ‘PAS OP’ riep, sprong ik terug de stoep op. Aan de geschrokken gezichten van het Italiaanse koppel dat de hond aan het uitlaten was te zien, was het op het nippertje. Blijf op een zebrapad. Voor zover mogelijk, want het zebrapad wordt ook wel eens als parkeerplaats gebruikt. Afwijken van het zebrapad is op eigen risico.

7. Verlaat de meest toeristische gebieden

Toeristische plekken zijn meestal niet voor niets toeristisch. Vaak zijn ze ook gewoon mooi. Toch vind ik het altijd wel leuk om iets te zien of doen dat niet íedereen heeft gedaan. Zeker in Rome loont het om eens van de meest gebaande paden af te wijken. Het is namelijk vooral druk bij de meest bekende toeristische bezienswaardigheden. In de rest van de stad vond ik het best meevallen.

Benieuwd wat een week in Rome mij gekost heeft? Bekijk mijn kosten.

Ben jij al in Rome geweest?

Bewaren

Bewaren