Spelletjesavond: spellen voor 2 personen

Een spelletjesavond, het is een keer iets anders dan naast elkaar op de bank zitten en allebei op je telefoon scrollen. Sinds mijn leven zich vooral thuis afspeelt, kan ik spelletjes meer waarderen. Aangezien mijn vriend en ik met zijn tweeën thuis zitten, deel ik mijn favoriete spelletjes voor twee personen.

Zoals je misschien merkt, ben ik niet de grootste spelletjesfan. Er was voorheen zelfs een grote kans dat ik een uitnodiging voor een spelletjesavond zou afslaan. Daar komt langzaam verandering in. Of misschien lijkt dat zo, omdat er nu überhaupt geen uitnodigingen voor spelletjesavonden meer zijn. Maar ik zet stappen, ik begin spelletjes voorzichtig leuker te vinden. Vooral als ze niet te lang duren, dan kan ik op (bijna) ieder moment stoppen als ik het zat ben. Geen spelletjes met honderden props, ellenglange uitleg en een speelduur van meer dan dertig minuten in mijn favorietenlijst.

1. Qwixx

Dit spel wakkerde mijn liefde voor dobbelspellen aan. Ik kocht het na een tip van mijn zusje, die het spel kocht nadat ze het speelde bij een vriendin, die het spel kocht nadat ze het bij iemand anders speelde. Ik denk dat wij er uiteindelijk ook al voor gezorgd hebben dat vrienden Qwixx aan hun spellencollectie hebben toegevoegd. You get the point. Je krijgt vast geen spijt van deze aankoop.

Het idee is simpel: je gooit met dobbelstenen en moet zoveel mogelijk vakjes aankruisen. Het leuke is dat je ook als je niet aan de beurt bent meespeelt. Inmiddels hebben we verschillende variaties op de scoreblokken in huis. Dit is een voorbeeld, maar er bestaan er veel. Je kunt zelfs uitbreiden met karakters. Of kies voor het bord- of kaartspel. Die laatste twee ken ik niet – al ligt het kaartspel al klaar in mijn kast.

2. Saboteur: Het Duel

Met de kaarten die je op tafel legt, leidt je je kabouter naar (hopelijk) goudstukken. Onderweg kan je proberen slim gebruik te maken van de tunnel die je tegenspeler graaft, of zoals de naam van het spel al verraadt: je hangt de saboteur uit.

3. Regenwormen

Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen, aldus de beschrijving van Regenwormen. Je gooit met acht dobbelstenen en probeert regenwormen te verzamelen op stenen met een getal van 21 tot en met 36. Hoe hoger het getal, hoe meer regenwormen je verdient. Je kan de stenen van je tegenspeler(s) proberen af te pakken. Degene die aan het eind de meeste regenwormen heeft wint.

4. Keer op Keer

Als je van Qwixx houdt, is Keer op Keer een aanrader. Het is bijna Tetris, maar dan op papier. Door te dobbelen, probeer je zoveel mogelijk vakjes in de bijpassende kleuren aan te kruisen. Met de dobbelstenen die je niet gebruikt, mogen je medespelers in jouw beurt spelen. Een snel spel, maar zoals de naam verraadt: het blijft meestal niet bij één keer. Ik moet bekennen dat dat hier komt omdat mijn vriend meestal wint en ik weiger te stoppen voor ik één keer heb gewonnen – of hij me uit wanhoop laat winnen.

Je kan dit spel zelfs in je eentje spelen en dat is een verrassend leuke en moeilijke variant. Als je toe bent aan meer variatie: er bestaan verschillende scoreblokken en zelfs Keer op Keer 2.

Screenshot uit mijn One Second a Day-video. HelloFresh still going strong zoals je ziet. De recepten zijn handig als onderlegger voor scoreblaadjes.

5. Kakkerlakkensalade

Tijdens dit spel maak je een salade. Je legt steeds een kaart neer met een groente erop die je moet noemen. Er zijn taboekaarten die ervoor zorgen dat de naam van een bepaalde groente niet meer gezegd mag worden. Daarnaast mag je niet dezelfde groente noemen als er op de kaart voor je staat. Dat zorgt ervoor dat je doodleuk een kaart met een plaatje van sla kan neerleggen, terwijl je bloemkool zegt. Het moet zonder te twijfelen en dat zorgt voor heerlijke tongbrekers.

6. Overcooked (PlayStation – en andere devices)

Takeaway en UberEats staan hier iets te vaak op de stoep (#supportyourlocals), maar op de PlayStation koken we wél graag. In Overcooked maak je samen maaltijden klaar in een restaurant. Pasta koken, groenten snijden, frituren, deeg kneden. Als degene met wie je speelt per ongeluk de pasta in de prullenbak gooit, wil dat wel eens frustraties opleveren, maar het is vooral een grappig en heel coöperatief spel.

Wij hebben een combipack van Overcooked 1 en 2. Het spel bestaat ook voor andere devices, zoals de Nintendo Switch – ideaal voor iedereen die daarvoor gezwicht is tijdens de hype.

Spellen op mijn verlanglijst

Er zijn tegenwoordig zelfs spelletjes die ik best zou willen hebben. Het letterspelletje Bresk ziet er heel aantrekkelijk uit. Clever staat in mijn kast, ik moet nog een keer tijd maken om de YouTube-tutorial te kijken. Het schijnt leuk, maar in het begin best ingewikkeld te zijn. Marlous heeft me enthousiast gemaakt voor Bandida (en ze tipt op haar blog nog meer spellen). Ook bij Siroon zag ik leuke spellen voorbij komen.

Wat is jouw favoriete spel voor 2 personen?

De links in dit artikel zijn affiliatelinks. Als je iets koopt, krijg ik een klein bedrag, omdat je bent doorverwezen via mijn website. Het kost jou niets extra.