Ik heb niet veel hobby’s en zo kwam het dat ik me in december 2017 al scrollend op mijn telefoon liet verleiden tot het kopen van een Bitcoin. Een stukje ervan dan, want als leek was ik too late to the party om een hele bitcoin te kopen.

In een paar klikken legde ik via een app 150 euro in, verdeeld over drie verschillende munten. Mijn timing leek in eerste instantie top, het bedrag was de volgende dag het dubbele waard. De waarde van cryptocurrencies is nogal volatiel, of zoals we in de gewone, niet-financiële wereld zeggen: instabiel. Die dingen schommelen enorm in waarde. Je ziet het letterlijk per seconde veranderen. Heerlijke app om voortdurend te vernieuwen. Of misschien ben ik gewoon verslavingsgevoelig.

Een geboren cryptobelegger?

Gelukkig voelde ik aan dat ik geen geboren cryptobelegger ben (het blijft gewoon gokken) en zette ik na die verdubbeling niet meteen al mijn spaargeld in. Ik kwam wel op het briljante idee om wat kleinere munten te kopen. Dat kon destijds niet in de app die ik gebruikte en daarom schreef ik een deel van mijn deel Bitcoin over naar een ingewikkeld ander platform. Ik had geen rekening gehouden met transactiekosten en zo verdween die overschrijving in het niets. Een geweldig experiment, ik had mijn geld net zo goed in de prullenbak kunnen gooien. Ik had nog een klein beetje van mijn oorspronkelijke inleg over, maar de daling zette snel en gestaag in. Een paar maanden later waren er nog twee tot drie tientjes over. De lol van om de haverklap de app openen was eraf, die lage waardes bleken namelijk wel heel stabiel.

Wisselende koersen zijn interessanter dan een pandemie

Ik wisselde vorig jaar mijn overgebleven restje Bitcoin in voor minder bekende munten, zogenaamde altcoins. Ergens along the road legde ik nog eens 150 euro in. Laten we het erop houden dat alles wat de sleur doorbreekt tijdens een pandemie tof is.

Zoals het met veel van mijn coronahobby’s gaat, raakten mijn cryptomunten weer in de vergetelheid. Tot ik ergens begin dit jaar mijn app opende en er een aangename verrassing in beeld kwam; mijn inleg was opeens weer het dubbele waard. Sindsdien check ik soms of ik slapend rijk(er) ben geworden. Regelmatig ben ik slapend armer geworden, want zo snel als je winst kan maken, zo snel kan je je geld ook verliezen. Ik heb het geld ingelegd met het idee dat ik het nooit meer terugzie. Zie het als een heel duur achterbaanritje. De koersen gaan omhoog en omlaag en soms zelfs over de kop.

Hoop doet leven

Op het moment dat mijn inleg verdubbeld was, had ik de inleg en/of de winst kunnen overboeken naar mijn bankrekening. Het zou mooi meegenomen zijn. Maar toch, die dag in 2017 waarop Bitcoin op een hoogtepunt leek te zijn, bleek achteraf niet het hoogtepunt. Wie weet zit de knaller van de toekomst tussen mijn random geselecteerde munten. Het idee dat ik kans heb om slapend rijk te worden, zorgt ervoor dat ik extra lekker slaap.

Dan alleen nog op tijd uitzoeken hoe ik het geld weer op mijn bankrekening zet.

Laat het duidelijk zijn, dit artikel is geen financieel advies.

Je kan je geld kwijtraken. Je kan ook je hardeschijf of wachtwoord kwijtraken.

Beeld: Kaboompics

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail