Instagramwaardig

Vanaf 15 juni zijn roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Betekenis voor de meeste mensen: je kunt in Europa mobiel internetten zonder dat het je klauwen vol geld kost. Ik heb al een nadeel ontdekt.

Ik kan mijn bundel sinds ongeveer tien maanden in de EU gebruiken. Ik heb het erop uitgezocht, aangezien ik regelmatig in België ben. De eerste vakanties waarin ik overal internet heb, zijn dus al geweest en ik kan je vertellen: dat is een vreemde gewaarwording.

Hersenspinsel van 22 september 2016, na mijn eerste vakantie met internet:

Sinds kort kan ik internetten, bellen en smsen in Nederland en 43 andere landen in de EU, allemaal uit dezelfde bundel. Dit is geen reclame. This is all I ever wished for, op het gebied van telecommunicatie dan.

Ik heb direct een bekentenis af te leggen, na één vakantie met onbeperkt internet begin ik al een beetje te bekeren. Ja, het is handig. Zeker als je veel onderweg bent (denk: roadtrip), is het ideaal om snel dingen te kunnen opzoeken. De keerzijdes: een onophoudelijke stroom appjes krijgen terwijl je het Colosseum bezoekt, een mail van MijnOverheid zien binnenkomen als je op een terras vol lichtjes en bloemen zit te eten en vragen krijgen die prima kunnen wachten. Ook meldingen van social media-kanalen die ik bijhoud voor mijn werk, hoef ik niet per se continue binnen te krijgen.

Dat had ik van tevoren al bedacht, iets onverwachter…

Google Maps brengt me regelmatig naar mijn bestemming. Efficiënt ook. Ik hou ervan, maar op vakantie is die efficiëntie tegelijkertijd een nadeel. De efficiëntie neemt een stukje van mijn vakantiegevoel weg. Ik wil niet met de kortste weg naar die ijssalon die ik op Instagram gespot heb. Ik wil verdwalen in de straten van Rome. Ik wil dat een Vespa me nog net kan ontwijken, omdat ik midden op straat acuut besluit toch de andere kant op te gaan. Gewoon, omdat ik de weg niet weet. Ik wil de route van het vliegveld naar het hotel stiekem thuis al uitzoeken en niet op het vliegveld snel checken in welke trein ik kan stappen. Ik wil met mijn reisgezelschap in de lobby van het hotel zitten, druk scrollend en starend naar onze telefoonschermen. Als ik eindelijk weer internet heb, wil ik 25 notificaties tegelijk binnenkrijgen en een melding krijgen dat ik 47 nieuwe berichten in 3 chats heb. Ik wil op reis met vriendinnen die kunnen kaartlezen.

Nu ik na lang dromen in heel Europa internet heb, zet ik het af en toe maar uit.

Wil jij de hele vakantie overal internet hebben?