Livu Square Riga

Zijn de bezienswaardigheden in Riga die in de top 5 van TripAdvisor staan de moeite waard?

Volgens TripAdvisor op 1: Old City Riga (Vecriga)

Met haar kitsche kerkjes, huizen met rode daken en op iedere hoek een mooi gekleurd gebouw of een pleintje doet het oude centrum aan als een poppenstad uit een sprookje. In de wijk Vecriga rondlopen, is iets dat je echt niet ‘mag’ overslaan tijdens je bezoek aan Riga. Terecht op 1? Ja, alleen al om die reden.

Volgens TripAdvisor op 2: Alberta Iela

Alberta Iela is bekend om de Art Nouveau-appartementen in de straat. Een optrekje hier is vrij prijzig, ik heb het gecheckt, maar de schoonmaker zit meestal wel bij de prijs inbegrepen. Dit is een chique buurt en het is de moeite waard om er doorheen te wandelen, maar dat hoeft voor mij geen uren te duren.Wat te doen in Riga?

Volgens TripAdvisor op 3: Riga Town Hall Square

Google Riga en je krijgt voornamelijk twee soorten afbeeldingen te zien: een uitzichtfoto met rode daken en een kerkje of het stadhuisplein (Rātslaukums). Het plein ligt op een centrale plek in de oude stad, de kans dat je het mist tijdens je wandeling door de oude stad is heel klein. Gelukkig maar, want zonder deze foto wilde ik de stad niet verlaten. Mijn versie van de foto is wel een beetje grauw…Wat te doen in Riga?

Volgens TripAdvisor op 4: Latvian National Opera

Het lijkt net het Witte Huis in het klein. Het gebouw van de Nationale Opera is mooi. Ik ben erlangs gelopen en heb naast het balletstandbeeld een balletachtige sprong uitgevoerd voor onze reisvideo. Ik heb geen opera of balletvoorstelling bezocht, maar ik kan me voorstellen dat dat zeker de moeite waard is als je genoeg tijd hebt en ervan houdt.

Volgens TripAdvisor op 5: House of Blackheads

The House of Blackheads ligt aan het stadhuisplein. Je weet wel, dat vaak gefotografeerde plein van punt 3. Toch had ik in eerste instantie geen idee wat voor gebouw het precies is. De samenvatting: gebouw van een Duits gilde, alleen voor ongetrouwde mannen. De gevel zou geïnspireerd zijn op Nederlandse Renaissance-gevels. Gebouwd in 1334, meerdere malen verwoest en voor het laatst opnieuw gebouwd in 1999.

Lees ook: 11x doen in Riga

Ben ik het met TripAdvisor eens?

Niet echt. Als ik dit lijstje zou opvolgen, heb ik het stadhuisplein en The House of Blackheads drie keer gezien. Deze lijst bewijst wel dat de oude stad van Riga echt de moeite waard is en dat alles dichtbij elkaar ligt. Ik mis in de top 5 een uitzichtpunt, waar Riga er meerdere van heeft. De St. Peter’s Church is de bekendste, maar zelf ging ik naar het uitzichtplatform van de Latvian Science Academy. KGB Building File No. 1914/2014 staat op het moment dat ik dit artikel schrijf op nummer 15 in de lijst van TripAdvisor. Dit indrukwekkende gebouw, en dan eigenlijk de rondleiding, zou ik zeker een plek in mijn top 5 geven. Benieuwd wat ik verder heb gedaan in Riga? Lees mijn artikel 11x doen in Riga.

Lees ook: Leuven volgens TripAdvisor en mij

Wat vond jij de aanraders in Riga?

Wil je geen enkel artikel missen? Volg mijn blog via Facebook.