Verboden voor toeristen

Als ik in de spits met de trein reis, zie ik de slechte kant van de ogenschijnlijk aardigste mensen bovenkomen. Als reizen met de trein dat met een mens kan doen, wat kan een reis over de grens dan doen met een mens?

Ik heb nagedacht over de slechtste dingen die ik gedaan heb op vakantie. Ik deel het lijstje met jullie. Sommige voorvallen zijn lang geleden. Ik denk niet dat de politie me nog komt oppakken voor deze misdaden, maar sommigen van jullie zullen me ongetwijfeld haten om het feit dat ik soms zo asociaal ben.

1. Geen tol betaald

We werden gewaarschuwd voor we naar Amerika vertrokken: zorg dat je snel kleingeld hebt, bij sommige kleine tolwegen kun je alleen contant betalen. Gelukkig zijn de eerste tolwegen in de buurt van het vliegveld in New York allemaal groot. Toch maken we daar al de eerste fout: we rijden op de rijstrook voor de E-Zpass, het elektronische tolsysteem, waar we geen gebruik van maken. Aan het einde van de tolweg staan we verrassend genoeg in de goede rij. Omdat we geen kaartje hebben van het begin van de tolweg betalen we het maximale tarief. Schuld vereffend.

Bij de eerste onbewaakte tolweg waar we cash moeten betalen, gaat het ondanks alle mentale voorbereiding alsnog mis. Terwijl ik mijn geld probeer te tellen, begint er achter me een auto te toeteren. In blinde paniek gooi ik al mijn kleingeld in de muntgeldbak en rij ik snel door. Misschien heb ik te veel betaald, misschien te weinig. De kans dat het gepast was, is in ieder geval klein.

2. Een gat in een laken geknipt

Eén van de minst fijne hotels waar ik ooit geslapen heb, was in Marokko. Eén van de leukste trouwens ook. Op een avond voor ik ging slapen, zag ik een ranzig dood insect aan mijn witte laken geplakt. Ik besloot het proactief – maar niet zo netjes – op te lossen, door het insect gewoon even uit het laken te knippen. Gelukkig ben ik inmiddels jaren ouder en wijzer en reis ik tegenwoordig vaak met handbagage, waarin een schaar verboden is…

3. Reizen met een verkeerd kaartje

In de meeste grote steden, vind ik het best duidelijk welk kaartje ik moet kopen, maar soms heb ik geen idee wat ik eigenlijk gekocht heb en reis ik op hoop van zegen. Hopelijk hebben locals begrip voor mijn incompetentie als toerist. Ik heb in ieder geval begrip voor toeristen die onze ov-chipkaart niet snappen.

4. Mijn tas onder mijn jas verstoppen bij de controle op het vliegveld

Bij EasyJet – en binnenkort ook bij Ryanair – mag je als je niet bijbetaalt slechts één stuk handbagage meenemen. Zelfs een handtas extra met daarin je paspoort, ticket en portemonnee mag niet. Ik ben er al een paar keer in geslaagd om stiekem een tweede tas mee te nemen. Mijn koffer en mijn tas zijn samen kleiner dan veel koffers die ik bij de gate zie, maar dat is zeker geen excuus?

5. Mensen stiekem een hotel proberen binnen te smokkelen

In Hongarije sliep ik met vriendinnen in een hotel met een norse bewaker. Het was ten strengste verboden om mensen van buiten het hotel mee te nemen voor een drankje op ons terras. De smokkelactie is overigens grondig mislukt. Ik vraag me af wat er was gebeurd als één van ons een onenightstand had meegenomen naar het hotel. Na onze vakantie hoorden we over verschillende inbraken in villa’s in de plaats waar wij verbleven. Misschien was die norse bewaker toch geen verkeerde man.

6. Geen entree betaald in een nationaal park

In Amerika duurt iedere rit langer dan gepland, maar ervan leren? Ho maar. Zo rijden we in het donker Shenandoah National Park in. De loketten om te betalen zijn gesloten. Op de ruit hangt een briefje: we moeten betalen bij vertrek. Als we Shenandoah verlaten, zit ik achter het stuur. Mijn vriend slaapt. Alleen de loketten bij het inrijden zijn open. Ik rem braaf af naast een gesloten loket, probeer de aandacht van een medewerker te trekken, het mislukt. Ik werp een blik op mijn vriend en rijd door. Hij keurt zoiets niet goed, ik zelf eigenlijk ook niet, maar rijden in een ander land blijft spannend en dan doe ik blijkbaar gekke dingen. Sorry Amerika’s National Park Service.

7. Geen btw betaald in Amerika

Op het vliegveld in New York maak ik de laatste dollars na mijn reis op. Ik koop alvast twee flesjes water. Ik heb uitgerekend dat ik het bedrag tot op de cent gepast heb. Een prestatie, want mijn hoofdrekenen is de gloriedagen allang voorbij. Tot ik bij de kassa kom: paniek. In Amerika komt er btw bij de prijs en ik blijk een paar cent tekort te komen. Van de aardige winkelmedewerker mag ik mijn aankopen toch meenemen en zo bouw ik mijn eerste belastingschuld in Amerika op. Amerika heeft te lijden gehad met mij als toerist. Het is hoog tijd om terug te gaan, dan zal ik alles goedmaken.

On the bright side: ik heb nog nooit om zes uur ‘s ochtends een bedje aan het zwembad geclaimd en ik gun degene die in het vliegtuig in het midden zit de armleuning.

Heb jij wel eens een misdaad begaan op reis?

Bewaren

Bewaren