Porto Bridge Climb

Ik zie eruit alsof  ik ga bungeejumpen, in werkelijkheid ga ik een brug beklimmen, gewoon via een trap. Ik heb iemand met lichte hoogtevrees overtuigd om mee te gaan, dus ik kan alleen maar hopen dat de Arrábida-brug in Porto de belofte waar gaat maken.

De boog van de brug Ponte de Arrábida in Porto is sinds 2016 officieel open voor bezoekers. Hij werd daarvoor al regelmatig illegaal beklommen, maar tegenwoordig koop je gewoon een kaartje. De Porto Bridge Climb brengt je met een klim van 262 traptreden naar de boog van de brug, zo’n 65 meter boven het water. Dat zorgt, surprise, voor uitzicht dat ik niet wil missen.

Ponte de Arrabida

Het uitzicht als je bovenop de brug staat.

Wat kun je verwachten van de Porto Bridge Climb?

Afhankelijk van het seizoen gaat er vijf tot negen keer per dag een tour de brug op. In totaal ben je een uurtje zoet met de tour. Ik ging overdag, maar je kunt ook kijken hoe laat de zon ondergaat en je bezoek plannen tijdens zonsondergang. Het uitzicht was voor mij het hoogtepunt, maar dat is niet het enige leuke aan deze tour. Onze gids wist bijzondere verhalen over de brug te vertellen. Een verhaal dat me is bijgebleven, is het verhaal over een vrouw die zelfmoord wilde plegen door van de brug af te springen. Doordat de wijde rok van haar jurk als parachute werkte, heeft ze de sprong overleefd. Het zou net zo goed een mythe kunnen zijn, maar toch.

Nu ik het toch over jurken heb… Een jurk is niet de meest handige outfit als je gezekerd een brug gaat beklimmen. De klimgordel (heet dat zo?) die je om krijgt, moet tussen je benen door. Het jurkje dat ik droeg, was gelukkig een beetje wijd en daardoor lukte het me om mijn billen niet te flashen.

Samen met een anoniem persoon op de brug.

Is de Porto Bridge Climb te doen als je hoogtevrees hebt?

Wij waren met zijn vieren, waarvan twee mensen volgens mij een beetje hoogtevrees hebben. Zover ik weet vonden zij het meevallen en hebben ze er zelfs plezier aan beleefd. Ik heb soms hoogtevrees, maar eigenlijk alleen als ik in de bergen loop en niet als ik op een bouwwerk sta. Ik vind dat de brug beklimmen een stuk spannender klinkt dan het is. Uiteindelijk loop je gewoon op een trap en je zit goed vast, terwijl het voor mijn gevoel zelfs veilig zou zijn zonder zekering. Ik zou zeggen: ken jezelf. Soms moet je alleen over de drempel heen, maar als je erge hoogtevrees hebt en weet dat je er sowieso geen plezier aan beleeft, kun je de Bridge Climb beter overslaan. Gelukkig zijn er genoeg andere dingen te doen in Porto.

Porto Bridge Climb

Je beklimt de Arrábida-brug via een trap.

Porto Bridge Climb, tot 4 personen €15 per persoon. Bekijk het rooster en meer informatie op de website van de Porto Bridge Climb.

Heb jij hoogtevrees?