City Guide Leuven

In februari 2014 ging ik voor het eerst naar Leuven. Ook voor vier werkende vrouwen bleek de studentenstad een succes. Ik werd verliefd, niet per se op de stad, maar op een persoon. Sindsdien kom ik ongeveer 20 keer per jaar in Leuven.

Mensen vragen mij soms om tips en die deel ik natuurlijk graag. Ik denk dat ik inmiddels vaak genoeg in Leuven ben geweest om mijn persoonlijke favorieten te delen. Helaas maak ik niet vaak genoeg (goede) foto’s, waardoor mijn foto’s bij dit artikel de stad geen eer aandoen.

To do in Leuven

1. De bibliotheektoren beklimmen

Vanaf de bibliotheektoren heb je mooi uitzicht over Leuven. Onderweg naar boven is er op iedere verdieping een deel van de tentoonstelling over de geschiedenis te zien. In 1914 is een groot deel van Leuven afgebrand, de bieb werd daarbij ook getroffen en in 1940 moest het gebouw het nogmaals ontgelden. Tijdens je klim naar boven leer je iets over de stad en dan heb je het uitzicht vanaf de toren nog niet eens gezien.

Drankjes op het dakterras van Museum M. #leuven #baramuze #museumm #seemyleuven

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

2. Het stadhuis bewonderen

Ik vind het stadhuis van Leuven heel erg mooi. Het is een opvallend gebouw aan de Grote Markt. Rond kerst pakken ze altijd extreem uit met de verlichting, ook leuk. Elke derde zaterdag van de maand kun je de raadskelders bezoeken. Zo ver ben ik nog niet gekomen.

Een kerstclichéfoto uit Leuven. Al mocht ik eigenlijk geen foto’s meer delen, aangezien ik mijn 2016bestnine al gedeeld heb. Op naar een 2016betternine dan maar. #leuven #kerst #wintertijdinleuven

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

3. Wandel door het Groot Begijnhof

Iets meer aan de rand van het centrum vind je het Groot Begijnhof. Leuk om daar even rond te wandelen. Het grappige is dat er in de schattige huizen nu onder andere studenten wonen. Als ik in Leuven studeerde zou ik ‘op kot gaan in het Groot Begijnhof’ op mijn bucketlist zetten. In mijn echte leven gluur ik alleen stiekem naar binnen bij de mensen die er wonen en hun gordijnen openlaten.

4. Drinken aan de Oude Markt

De Oude Markt in Leuven wordt wel eens de langste toog ter wereld genoemd. Aan dit langwerpige plein vind je voornamelijk uitgaansgelegenheden, en een enkel eettentje. Je kunt wel raden waar de bijnaam langste toog vandaan komt. Zelfs als ik het nog net iets te fris vind, zitten de terrassen hier al vol. Kortom, hier moet je zijn voor gezelligheid, een drankje en stappen. Mede mogelijk gemaakt door de vele studenten die Leuven rijk is.

5. De Kruidtuin bezoeken

Kruidtuinen zijn niet helemaal mijn ding, maar als je ervan houdt, zeker gaan. Bovendien is Leuven niet zó groot, dus waarschijnlijk heb je tijd en dan is het best leuk om de Kruidtuin te bezoeken.

6. De evenementenkalender checken

Er worden in Leuven veel evenementen georganiseerd. Er zijn verschillende foodfestival, gratis festivals en meer… In de zomerperiode is het Groot Verlof, dan is er ongeveer écht iedere dag iets te doen. Mijn favoriet is Hapje Tapje, een foodfestival waarbij restaurants kraampjes hebben waar je verschillende kleine hapjes kunt kopen. Ook het dakterras van Museum M (alleen in de zomer) is leuk, met mooi uitzicht op de bibliotheektoren.

Met kerst is er een kerstmarkt in Leuven, moet je van houden. Wat ik zelf wel een aanrader vind: er is een avond waarin het Groot Begijnhof verlicht wordt met kaarsen, heel erg bijzonder. Volgens mij keert dat evenement jaarlijks terug.

Een gouden tip: altijd even de evenementenkalender checken voor je vertrekt naar Leuven.

Het gras van dit nieuwe parkje is nog zo ongeschonden. Mijn ocd-kant is tevreden.

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

7. IJs eten bij Coupe Matadi

Deze plek is een beetje verborgen en zit iets buiten het centrum: Coupe Matadi is een ijssalon op een verbouwd vrachtschip aan de Vaart. Ze gebruiken natuurlijke ingrediënten, maar dat maakt mij allemaal niet uit. Het ijs is lekker. Wil je onderweg hiernaartoe toch iets zien? Loop via het Sluispark en/of de Abdij van Keizersberg voor een klein sightseeing-elementje.

⏪🔙 to the weekend. Een ijssalon op een boot. #coupematadi #leuven #leuvenexploring #seemyleuven #nevernoteating #icecream

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

Bekijk meer dingen om te doen op TripAdvisor.

Eten in Leuven

Mijn vriend houdt niet van koken en ik houd van uit eten gaan. Tel daarbij op dat hij betaalt als we in België zijn (en ik in Nederland) dan kun je misschien een inschatting maken van hoe vaak ik in Leuven uit eten ben geweest. Ik denk dat ik pas één keer iets minder lekker heb gegeten en dat lag waarschijnlijk aan mijn keuze en de verwachtingen die ik had.

Ik vind het lastig om restaurants te tippen, het is net waar je zin in hebt. Hieronder een lijstje met een aantal restaurants waar ik vaak aan denk als ik word gevraagd om restauranttips. Ik ken nog veel meer restaurants, dus zoek je iets specifieks, vraag het me gerust. Waar ik niet thuis in ben: koffietentjes.

Mocht je het even niet weten, de Munstraat is dé restaurantstraat in Leuven, daar zul je altijd iets vinden. En zoals je ziet in mijn lijst: veel van mijn favorieten zitten in de Tiensestraat, die deels parallel loopt aan de Munstraat.

1. Etna Trattoria

Als ik één favoriet restaurant moet kiezen in Leuven (wat een vervelende taak), kies ik denk ik voor Etna Trattoria. Ik heb er pas één keer gegeten. We zijn al een paar keer langsgelopen om een poging te wagen, maar we plannen onze etentjes meestal niet en reserveren is hier nodig.
Etna Trattoria, Tiensestraat 123.

2. La Cucaracha

Ik hou niet van de droge bonen waar veel Mexicaanse restaurants dol op zijn. Bij La Cucaracha heb ik daar geen last van en heb ik al een paar keer lekker gegeten.
La Cucaracha, Tiensestraat 21.

3. Domus

De Domus is een brouwerij en Belgisch eetcafé. Hier bestel je bijvoorbeeld een Koninginnehapje, stoofvlees met bier of witloof (mind the extra o) met hesp en kaassaus.
Domus, Tiensestraat 8.

4. De Werf

Een typisch studentenrestaurant, lekker eten voor een eerlijke prijs. Ze serveren de gerechten vaak op een grappige manier, wraps in een broodtrommel bijvoorbeeld. In Nederland kunnen we het ons bijna niet voorstellen, maar omdat het hier zo gericht is op studenten, is De Werf op zaterdag en zondag gesloten.
De Werf, Hogeschoolplein 5.

5. Würst

Haute dogs van de bekende Belgische tv-kok Jeroen Meus.
Würst, Margarethaplein 1.

Haute dog @ Wurst. Het hotdogvormige toetje was al op voordat er een goede foto was gemaakt.

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

6. Bavet

Deze keten serveert alleen spaghetti, verschillende soorten. Je krijgt er een bavet (slabbetje) bij, dus je kunt helemaal los.
Bavet, Tiensestraat 22.

7. Masalatop

Lekker Indiaas eten.
Masalatop, ‘s-Meiersstraat 3.

8. Panaché

Als ik in een stad ben, vind ik het soms best lastig om een gewone broodjeszaak te vinden, voor als ik even snel wil eten. Bij Panaché hebben ze veel verschillende (grote) belegde broodjes en panini’s.
Panaché, Tiensestraat 69.

9. Lasagnerie Löven

Als je zin hebt in lasagne: Lasagnerie Löven. Op de kaart staan twee lasagnes met vlees, twee met vis en twee vega-varianten. Ik ben fan van de toetjes. De parfait met Cointreau sprong eruit, maar de kaart wisselt.
Lasagnerie Löven, Parijsstraat 7.

10. ‘t Galetje

De ijssalon in Leuven met de langste wachtrij. Dat is natuurlijk niet voor niets.
‘t Galetje, Tiensestraat 44.

Shoppen in Leuven

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n shopper, dus trek op dit vlak vooral je eigen plan. De ketens vind je in ieder geval in en in de buurt van de Bondgenotenlaan. Ben je op zoek naar unieke winkels? Winkel je dan een weg richting de Mechelsestraat en de Vismarkt. Ook in de Parijsstraat is leuk om mee te nemen in je shoproute. En vergeet natuurlijk de Tiensestraat niet, waar je veel van mijn favoriete restaurants vind.Genoeg keuze voor een snelle hap tijdens of na het shoppen: Croque & Roll en Balls & Glory bijvoorbeeld.

Ik maak vaak foto’s van mijn eten om er vervolgens niets mee te doen. Maar sinds een tijdje heb ik iets bedacht waardoor mijn hobby foto’s van eten maken nuttiger wordt. Ik plaats ze via Google Local Guides. Dus… mocht je ooit een restaurant Googlen, dan kun je een door mij gemaakte foto tegenkomen. #lifegoals? #leuven #croquenroll #nevernoteating

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

Slapen in Leuven

Van al mijn bezoeken aan Leuven sliep ik slechts één nacht in een hotel. Destijds was dat het Mercure Hoel, inmiddels is het hotel op die plek omgetoverd tot het hippere Pentahotel. Met het hotel heb ik geen ervaring, maar ik kan wel zeggen dat de locatie top is. De volgende hotels lijken mij ook leuk: Martin’s Klooster, Boutique Hotel Löven (boven de Lasagnerie) of Cube Hostel. En ga je voor luxe, of vind je het gewoon leuk om luxe hotels te checken? Dan is Inblauw misschien iets voor jou. Ik ken het niet, maar je hebt gewoon een eigen zwembad in je kamer. Hoe leuk is dat voor een keer?

Heb jij nog leuke tips voor Leuven? Laat het weten in een reactie.

Benieuwd naar mijn favorieten in my hometown Utrecht?

In dit artikel staan affiliatelinks. Mocht je via mijn website iets bestellen, krijg ik daar een klein bedrag voor. Het kost jou niets extra’s.