opruimen is eerst rommel maken

Iedereen en zijn moeder is tegenwoordig bezig met ontspullen, stilletjes aangezwengeld door de Japanse opruimguru Marie Kondo. In 2015 las ik haar eerste boek. Ik vond het boek iets te zweverig, maar omdat het me in ieder geval eenmalig zin gaf om op te ruimen, scoorde het boek toch tweeënhalve ster.Misschien zou ik me nu aan de Netflix-serie moeten wagen, want ik kan wel een gezonde dosis opruimzin gebruiken.

Ik maak graag rommel en heb veel spullen, maar ik vind dat ik niet extreem veel spullen heb. Het helpt mee dat ik op 45 vierkante meter woon en destijds onbewust heb gekozen voor meubels die weinig extra opbergruimte bieden. Heel veel ruimte om te hoarden heb ik niet. Boeken van school en studie zijn al jaren de deur uit, net als mijn complete boekenkast. Als ik een papieren boek lees, geef ik hem door zodra ik het boek uit heb. Wat ik wel heb en waar ik dringend afstand van moet nemen: drie paar spitzen uit mijn klassiek ballet-tijd, vier kaalgeplukte knuffels van toen ik twee was en vijftien oude dagboeken.

Project 2: meubels verkopen

Daarnaast loopt er een ander project: meubels verkopen. Ik ga binnenkort samenwonen in een appartement dat we al hebben ingericht. Het grootste deel van mijn vijf jaar oude meubels is daardoor boventallig verklaard. Ik heb minstens twaalf keer voorgesteld om een tweede zithoek te creëren met mijn bank. Mijn vriend ziet inmiddels in dat ik het stiekem meen, maar hij trapt er niet in.

Ik ontkom er niet aan: opruimen en ontspullen it is.

Opruimen betekent eerst meer rommel maken

Bij mij betekent opruimen vooral meer rommel maken. Vaak begin ik vol goede moed met het leeghalen van een kastje om vervolgens af te haken voordat ik alles heb uitgezocht. Op dit moment ligt mijn appartement vol met stapeltjes en tassen spullen die ik wil uitzoeken, verkopen of weggeven. Ik laat ze gerust wekenlang middenin de woonkamer of slaapkamer op de grond liggen. Ik heb er een blinde vlek voor, maar logees breken standaard bijna hun nek als ze ‘s nachts naar het toilet moeten.

Handig hoor, al die hoekjes. Dat de deur van mijn woonkamer maar half open kan, daar kan ik prima mee leven.

Anderen blij maken, maakt me blij

Ik vind opruimen een stuk makkelijker als ik anderen blij kan maken met mijn spullen. Als ik weet dat iemand anders ergens blijer van zal worden dan ik, kan dat me zelfs over de streep trekken om iets weg te doen. Ik geef vriendinnen regelmatig iets mee na een etentje bij mij thuis en in de hal van mijn flat heb ik een paar stapels boeken en veertig usb-sticks aan mijn medebewoners gesleten. Gekregen op mijn werk. De verleiding van boeken kan ik niet weerstaan en een paar jaar geleden stuurden PR-bureaus geregeld usb-sticks op met een persbericht erop. Ik vond het zonde om de usb-sticks zomaar weg te gooien en daarom zaten ze al jaren in een doosje in een lade. Nu heb ik er toch nog anderen blij mee kunnen maken.

Tassen met spullen om weg te geven domineren iedere hoek in huis.

 

Weggooien of naar de kringloop?

Naast weggeven en verkopen zou ik misschien de optie ‘naar de kringloopwinkel’ toe moeten voegen. Dat zit niet echt in mijn systeem, maar ik las er laatst iets interessants over: de Utrechtse kringloopwinkel Wawollie moest in 2018 ruim 20.000 euro betalen om onbruikbare, vieze, incomplete en of beschadigde gedoneerde spullen weg te gooien. Niet in alle gemeentes hoeven kringloopwinkels daarvoor te betalen, maar ik zie er een boodschap in: sommige spullen hebben gewoon hun beste tijd gehad.

Ik ben soms misschien iets te makkelijk met spullen weggooien. Voor andere items is het juist hoog tijd dat ze de prullenbak ingaan. Met plastic snijplanken die bijna vergaan – hoeveel bacteriën zouden daaraan zitten? – en versleten pyjamabroeken en jurkjes maak ik niemand blij. Mijn verhuizing is een stok achter de deur om weer eens kritisch naar mijn spullen te kijken. Het is zonde om spullen mee te verhuizen als ik ze vervolgens niet ga gebruiken. Bovendien heb ik in Nederland mijn afvalbelasting al betaald en in België betaal ik per vuilniszak. Dit is dus het ideale moment om mijn afvalbelasting te benutten ;-)

Ruim jij graag op?