Ondanks dat Canada me heel mooi lijkt, was het niet per se de eerste bestemming waar ik naartoe wilde. Dat veranderde toen ik voor 135 euro een directe retourvlucht naar Toronto zag. Het ticket werd geboekt in een een paar klikken. De vakantie leek ver weg, maar inmiddels is het tijd voor de voorpret.

Canada maart/april, gemiddelde maximumtemperatuur in Toronto rond de 11 graden

Dat klinkt prima. Maar zodra ik mensen vertel over mijn vakantie krijg ik vooral verhalen te horen over sneeuw en ijs. Het voorjaar is wat dat betreft vergelijkbaar met dat in Nederland. De lente kan begonnen zijn, maar het kan net zo goed sneeuwen. Het belangrijkste verschil: als het in Canada sneeuwt, is dat dat meestal iets extremer dan hier. Ook was ik even vergeten dat ik van plan was veel oostelijker dan Toronto te reizen. Gelukkig kun je je tegen kou kleden en die bevroren meren met een skyline op de achtergrond zijn supervet.

Avontuurlijker dan ik dacht

Toen ik begon te lezen in mijn reisgids had ik iedere twee minuten een OMG-moment. Ik ontdekte dat het in de winter in Quebec makkelijk -30 kan worden. Op dit moment is het er trouwens niet veel kouder dan in Nederland. Verder had ik nog nooit gehoord van mud season. Dat is het moment waarop het pak sneeuw begint te smelten, natuurgebieden veranderen dan in een moeras en er kunnen modderstromen ontstaan. Alsof het nog niet avontuurlijk genoeg klinkt voor mij, staat er doodleuk in de reisgids dat beren in het voorjaar op hun gevaarlijkst zijn. Als de bessen nog niet groeien, hebben de beren honger en hoewel de kans klein blijft, is de kans dat een beer een mens aanvalt op dat moment het grootst.

De route is inmiddels grotendeels bepaald. We vliegen naar Toronto en rijden daarna direct door naar Niagara Falls. Vervolgens gaan we via Algonquin Park naar de hoofdstad Ottowa. Daarna rijden we door naar Quebec, Montreal en Gananoque en tot slot eindigen we met een paar dagen in Toronto. Ik ben al tijden aan het aftellen en in de tussentijd geniet ik zoals altijd van de voorpret.

Mocht je tips of ervaringen hebben met deze hoek van Oost-Canada, let me know.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail