Ik ben bang voor vuurwerk. Het liefst kijk ik naar vuurwerk achter een raam, met af en toe stiekem mijn vingers in mijn oren.

Een paar jaar geleden was ik op een feestje waar iedereen uiteraard om 00.00 naar buiten ging, dat is wat de gemiddelde persoon doet. Ik wilde in mijn eentje binnenblijven, maar ik bezweek onder de groepsdruk en besloot toch heel even naar buiten te gaan.

Nee joh, vuurwerk is niet eng. Er kan niets gebeuren. Wij staan naast je!

Wat kan er eigenlijk gebeuren? Volgens de statistieken van alles, maar op veilige afstand zal het allemaal wel meevallen. De kans dat ik een oog of een hand verlies, is heel klein. Echt heel klein. Een mens moet zichzelf soms wat moed inspreken…

Je raadt het al. Natuurlijk gebeurde er wel iets. Er werd een vuurpijl verkeerd afgestoken. Hij vloog recht op de niet-vuurwerkafstekende mensen af. Dankzij de goede motoriek van mijn vriendin doken we opzij, maar desondanks stuiterde de vuurpijl via mijn hoofd en mijn schouder naar de grond.

Als de vuurpijl goed was aangestoken, was hij waarschijnlijk ontploft, maar dat was (thank God) niet het geval. Mijn wollen jas vloog niet in de fik, maar was alleen klaar voor de prullenbak. De afgeschroeide pluk haar zat lekker dichtbij mijn hoofdhuid, dus daar heb ik nog anderhalf jaar van kunnen genieten. IJdel als ik ben, vond ik het in het begin best erg, maar al snel besefte ik dat het veel slechter had kunnen aflopen.

Sindsdien vind ik mijn angst voor vuurwerk volledig gegrond.

Dus. Wat zijn jouw plannen? En steek jij zelf vuurwerk af? Ik wens jullie alvast een fijne jaarwisseling en doe voorzichtig.

Bewaren

Bewaren