Mijn afscheid van Nederland was oer-Hollands. De koper van een huis mag de notaris kiezen en mijn koper koos voor een notaris in Bunschoten-Spakenburg (of all places), een pittoresk vissersdorpje op een half uurtje rijden van Utrecht.

Mijn vriend had speciaal vrij genomen op de dag van de overdracht. Ik zag mezelf na de formaliteiten bij de notaris al met een toilettasje en mijn dekbed in een vuilniszak in de Flixbus naar Antwerpen stappen. Meest trieste emigratie ooit. Gelukkig laat mijn vriend zich graag charteren als chauffeur.

Het lot bracht me dus naar Bunschoten-Spakenburg

Het plaatsje waar voor mijn gevoel zo ongeveer iedere viskraam vandaan komt. En wat dacht je van Bakkerij ‘t Stoepje? Komt ook uit Bunschoten-Spakenburg. In de reisgids Time to momo Utrecht is er zelfs een hoofdstuk aan de twee aan elkaar gegroeide dorpen gewijd. Zo ontstond het idee om van de overdracht van mijn huis dan maar een klein uitje te maken.

Wat kun je doen in Bunschoten-Spakenburg?

Op maandagochtend niet heel erg veel. Het bleef bij een wandeling van de notaris en korenmolen De Hoop naar de Oude Haven, een lunch bij Buute Bolletjie en een ijsje bij Mink’s IJssalon de Spatel. Prima activiteiten, maar je kunt Bunschoten-Spakenburg beter bezoeken tussen dinsdag en zaterdag. Dit is er te doen:

Naar de markt

Bezoek je Bunschoten-Spakenburg op zaterdag? Bezoek dan de weekmarkt. Als je ziet hoeveel marktkramen er uit Bunschoten-Spakenburg komen, zijn ze daar zo ongeveer de uitvinders van de markt. Moet wel goed zijn.

Van de sfeer in de Oude Haven genieten

De eye-catcher van het dorp is zonder twijfel de Oude Haven. Het is een plaatje om te zien en er zijn verschillende gezellige terrasje aan de haven en het plein. Bezoek een veiling bij De Visafslag. Ik heb ook een plek gezien waar je kon opstappen op een rondvaartbootje.

Mijn lach is terug, nadat ik toch wel een traantje heb gelaten bij de overdracht van mijn huis.

De geschiedenis van Bunschoten-Spakenburg ontdekken

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de twee dorpen, zijn er verschillende musea. In Museum Spakenburg krijg je een goed beeld van het dorp. In het Klederdracht- en visserijmuseum kun je meer ontdekken over de klederdracht en visserij. Er zijn nog steeds 250 vrouwen in het dorp die de traditie in ere houden. Op maandagochtend heb ik één vrouw in klederdracht gespot, toch wel bijzonder om te zien, alsof je teruggaat in de tijd. Korenmolen De Hoop is op woensdag en zaterdag te bezoeken.

Winkelen

Ik had het niet verwacht, maar je kunt volgens mij goed shoppen in Bunschoten-Spakenburg. Er zijn niet extreem veel winkels, maar wel unieke winkels (en eettentjes voor een tussenstop). Er wonen hier blijkbaar behoorlijk wat originele ondernemers. Op maandagochtend bleef het bij window shoppen. Mijn oog viel vooral op de etalage van interieurwinkel Menq, van dezelfde eigenaren als Loods5. Voor tweedehands vondsten kun je terecht bij Fiep & Fem.

Honger gekregen?

Er zijn genoeg leuke plekken om iets te eten. Buute Bolletjie en Mink’s IJssalon de Spatel heb ik persoonlijk goedgekeurd. De naam Cho & Co sprak al tot mijn verbeelding zonder naar binnen te gaan. Oh, en ik zou het bijna vergeten omdat ik zelf geen groot visliefhebber ben: misschien moet je alle lunchtentjes vergeten en gewoon een lekker visje eten in de Oude Haven.

Haven van Bunschoten-Spakenburg

Ben jij wel eens in Bunschoten-Spakenburg geweest?

Bekijk hier meer inspiratie voor dagjes uit in Nederland en België.