Mijn portemonnee

Ik vind het kinderachtig om mezelf dingen te ontzeggen. Alsof ik niet genoeg wilskracht heb om me gematigd te gedragen. Het lijkt erop dat ik dat inderdaad niet heb en daarom ontzeg ik mezelf deze maand toch iets: ik mag niet onnodig veel geld uitgeven. Lekker relatief, want wat is onnodig? En wat is veel?

Nadat ik mezelf in oktober een dure tas cadeau deed, ging mijn oven kapot. Binnen hetzelfde salaris. En dat terwijl één duurder item per salaris één van mijn belangrijkste financiële regels is. Begin van de maand rolde mijn geld nog in Rome, verder is mijn vriend jarig geweest en die verdiende natuurlijk een fantastisch cadeau. Ik durf bijna niet meer zwart op wit te zetten dat ik ook een onnodig duur kappersbezoekje heb gedaan. Geld is er om uitgegeven te worden en net iets te veel uitgeven, moet een keer kunnen, maar ‘een keer’ is in dit geval niet in oktober en november.

Genoeg redenen om mezelf deze maand wat strenger aan te pakken en me toe te wijden aan het concept no buy november; niets (onnodigs proberen te) kopen in november. Niet mijn sterkste punt en verre van mijn leukste idee van de afgelopen tijd. Tegelijkertijd weet ik dat het een goed idee is, voordat ik nog verder doorsla. Misschien helpt een stok achter de deur en daarom leg ik mijn financiële detox hier vast, als een soort digitale handtekening onder mijn eigen no buy november-contract.

Mijn regels (en uitzonderingen)

  1. Ik mag niets kopen bij de AH to go. In gedachten geef ik mezelf al een aantal vrijstellingen op deze regel, maar dat gaat dus niet door. Ik neem zelf lunch mee naar mijn werk. Als ik dat niet doe, moet ik honger lijden of ik moet duimen dat er een reep Tony’s bezorgd wordt, maar ik ga in ieder geval niet naar de AH to go.
  2. Geen cadeautjes kopen voor mezelf. Cadeautjes voor anderen zijn uiteraard toegestaan.
  3. Bijna te voor de hand liggend om te noemen: ik ga geen kleding en schoenen kopen. Bij kleding ligt het probleem niet echt, maar er staan nog wel en aantal paar schoenen op mijn verlanglijstje.
  4. Niet uit eten gaan. Niet op mijn eigen kosten in ieder geval, voel je vrij om me mee uit eten te nemen. Uitzondering: zie punt 6.
  5. Geen onnodig dure dingen, zoals Tony’s en Ben & Jerry’s, meenemen als ik boodschappen doe.
  6. Ik mag een hotel in Londen boeken, anders moet ik op straat slapen. In Londen mag ik bezienswaardigheden bezoeken en uit eten gaan, want ik ga niet op vakantie om me daar aan nutteloze en zelfbedachte regels te houden.

Als ik mijn regels (met name uitzonderingen) lees, ben ik bij voorbaat al gefaald. Ik ga dan ook nog eens naar een van de duurste steden van Europa. Dat zal mijn rekening niet per se ten goede komen en dat was eigenlijk mijn geplande doel voor november. Achja, ik zal ervan maken wat ervan te maken valt. Bij dezen mijn digitale handtekening.

Wie heeft ook geen zin in no buy november, maar doet toch met me mee?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren