Laatst zei iemand tegen me: ‘Op basis van jouw blog heb het gevoel dat jij veel sneller integreert in je nieuwe stad dan ik. Ik ben heel benieuwd hoe je dat doet. Hoe/waar vind je al die nieuwe mensen?’

nieuwe vrienden makenSchone schijn

Ik vind het een heel mooi compliment, maar ik denk dat het meevalt met dat snel integreren. Het is de schone schijn van het internet. Ja, ik heb het heel erg naar mijn zin in Antwerpen. Mijn sociale kring breidt langzaam iets uit, ik stop ook bewust tijd in nieuwe mensen leren kennen. Ik zit bij een gezellige boekenclub en ik ken inmiddels een paar mensen waar ik mee kan afspreken of op het terras kan zitten. De afgelopen tijd had ik zelfs best veel sociale bezigheden en daar ben ik stiekem een beetje trots op. De sociale bezigheden liggen niet altijd voor het oprapen in een stad waar je (nog) weinig mensen kent.

Vertekend beeld

Online deel ik vooral de leuke dingen; op het terras, een vliegticket geboekt, een dagje weg. Niemand zit te wachten op voortdurend geklaag. Zelf word ik in ieder geval een stuk vrolijker van positieve dingen delen. Tegelijkertijd probeer ik een realistisch beeld neer te zetten van mijn leven en verhuizing. Op Gids voor het Zuiden weidde ik al een keer uit over de bureaucratische perikelen en mijn driemaandendip.

Ik ben nog steeds werkzoekend. Ik heb geluk dat ik een tijdelijke klus heb, maar ik werk vooral vanuit huis. De realiteit is dat ik het grootste deel van de dag in mijn pyjama of badjas thuis zit te werken. Tussendoor spit ik vacaturesites door en wacht ik met smart tot mijn vriend thuiskomt uit zijn werk. Op mijn social media zijn de leuke momenten in de meerderheid – en ik denk dat dat niet alleen bij mij zo is. Het geeft een vertekend beeld. Je vergelijkt je eigen leven met ups ands downs al snel met de hoogtepunten die anderen op social media delen.

Een sidenote over nieuwe mensen leren kennen

Mijn vriendinnen uit Nederland zie ik natuurlijk nog steeds. Zo ver weg is Antwerpen niet, maar het is net te ver om ‘s avonds na het werk samen te eten of spontaan een ijsje te halen. Je hoeft trouwens niet per se verhuisd te zijn om je vriendenkring te willen uit te breiden. Misschien woon je nog steeds in je geboorteplaats, ook dan kun je toe zijn aan nieuwe contacten.

Zit jij in een situatie waarin je graag je sociale kring wil uitbreiden? Onder de foto deel ik mijn tips.

Arthur's Seat beklimmen

Even een afbeelding van mij met vriendinnen om de tekst te breken.

1. Sleep jezelf het huis uit

Ik moet bekennen dat ik met gemak de hele dag binnen blijf. En de dag erna weer. Boodschappen doen? Dat kan ik best overslaan. In de vriezer liggen een vegaburger en een verdwaalde zak diepvriesaardappeltjes. Problem solved. Er is een maar: nieuwe vrienden bellen niet uit het niets bij je aan. Om een sociale kring op te bouwen, moet je de deur uit. Geef jezelf af en toe een schop onder je kont.

2. Ga bij een club

Je maakt als je volwassen bent iets minder makkelijk vrienden als in je studententijd. De clichétip voor iedere volwassene die naar een nieuwe stad verhuist: ga bij een club. Je leert daar mensen kennen die in ieder geval één interesse met je gemeen hebben. Ik ben geen sporter, dus een sportclub valt af. Toevallig richtte Talitha net voor mijn verhuizing een boekenclub in Antwerpen op. Drie voordelen: ik volg haar blog, ik hou van lezen en de club was nieuw. Dit is direct een aanvullende tip: vind je geen club naar jouw gading? Richt er één op.

Vrijwilligerswerk is ook een goed idee. In Utrecht zat ik in het bestuur van mijn flat en bij de wijkkrant. Twee hele lokale dingen, waardoor ik meer mensen in mijn eigen buurt leerde kennen. In Antwerpen is er nog niets voorbij gekomen dat in de buurt is en me aanspreekt.

3. Bezoek evenementen – en vraag anderen mee

Doelloos door de stad slenteren is leuk, zeker in je nieuwe stad. Maar als ik mezelf eindelijk een schop onder mijn kont heb gegeven, wil ik iets dóen. In Antwerpen zit ik wat dat betreft goed. Handige manieren om evenementen in je buurt te ontdekken zijn Facebook en Local (de evenementen-app van Facebook). Ik heb superveel pagina’s in de buurt geliket en klik bij ieder evenement aan dat ik geïnteresseerd ben. Op die manier komen de evenementen een dag van tevoren weer voorbij en soms blijk ik er dan inderdaad zin in te hebben. Van sample sale, rommelmarkt of plantenmarkt tot sterren kijken op het dak van het MAS, ik like alles.

Ook via sites als Eventbrite en MeetUp kun je evenementen in je buurt vinden. De evenementen zijn uiteenlopend; van WordPress-cursus tot spelletjesavond, kledingruil, workshop pottenbakken, yoga of een interessante lezing. Wees niet bang om iemand mee te vragen. Juist als je diegene niet zo goed kent, is zoiets ideaal om samen op te trekken en bezig te zijn met iets dat jullie allebei leuk vinden.

4. Maak online vrienden

Bijna alle mensen die ik tot nu toe heb ontmoet, heb ik opgedoken via internet. Mijn blog(s) helpen daarbij, maar ook als je niet blogt, kun je via Instagram of Facebook contact leggen met mensen uit je nieuwe woonplaats. Het voordeel van Instagram is dat het niet raar is om vreemden te volgen en reacties te plaatsen. Op Facebook kun je lid worden van groepen uit je woonplaats om daar contacten te leggen. Marlous tipte laatst de app Vina, een soort Tinder maar dan om vriendinnen te maken. Ben je niet zo into social media? Er zijn veel andere mogelijkheden; talloze forums en initiatieven zoals Nieuwe Mensen Leren Kennen en Vriendinnenonline.

5. Neem je huidige kennissenkring onder de loep

Waarschijnlijk heb je meer kennissen dan je denkt. Misschien ken je iemand van vroeger, je werk of heb je via via connecties waar je contact mee kan leggen. Het geeft je de mogelijkheid voor een ander leuk idee, wederom van Talitha: een second degree dinner. Ik quote:

Het second degree dinner begint met twee hosts: twee mensen die elkaar al kennen, maar niet bijzonder goed, en die daar verandering in willen brengen. Beiden nodigen iemand anders uit (een kennis), die vervolgens ook nog elk een kennis uitnodigen. Vervolgens ga je met z’n zessen op restaurant, waarbij iedereen slechts één of twee mensen in het gezelschap kent. Het is in feite een zesvoudige blind date, maar omdat je er niet helemaal in je eentje tussen onbekenden zit, is het niet zo eng. Bovendien is de second degree factor geruststellend, want de mensen die je niet kent zijn er op aanraden van de mensen die je wel kent. Je kan er dus enigszins op vertrouwen dat het yourkinda people zijn.

Lees het hele verhaal van Talitha.

6. Creëer niet te veel druk voor jezelf

Nieuwe vrienden maken kost moeite. Als je iemand een paar keer hebt gezien, ben je niet per definitie vrienden. Een vriendschap moet op een natuurlijke manier groeien. Ik wil mezelf niet opdringen aan anderen, maar tegelijkertijd moet je een klein beetje durven. Het is niet gek om iemand mee te vragen iets leuk te gaan doen. De volgende uitnodiging hoeft niet per se van de andere kant te komen. Durf iemand nog een keer uit te nodigen als jij het leuk vond. Geniet van de leuke dingen die je doet en het gezelschap. Diepgaandere vriendschappen komen (hopelijk) vanzelf.

Wat zijn jouw beste tips om nieuwe mensen te leren kennen?