Vaticaanstad

Lange rijen staan me tegen, omdat ik ongeduldig ben. Toch vind ik dat veel toeristische bezienswaardigheden niet voor niets toeristisch zijn. Het is jammer dat je niet in je eentje van het uitzicht geniet, maar vaak vind ik de plek als je daardoorheen prikt de moeite waard.

De wereld is steeds makkelijker bereisbaar. Voordelige vliegtickets vinden is niet moeilijk. Het stikt online van de websites die reisdeals delen. Geef op Skyscanner aan dat je ergens in de goedkoopste maand naartoe wilt en je krijgt het goedkoopste ticket op een presenteerblaadje aangeboden. Over je bestemming kun je voor vertrek al meer dan genoeg tips vinden, dus als het nodig is, kun je je reis tot in de puntjes uitstippelen. Vind je een verre reis spannend? Dan kies je voor een groepsreis.

Een verschil met ‘vroeger’

Ooit was de Lonely Planet je enige reisgids. Je moest er maar op hopen dat alle informatie nog klopte en daarnaast vertrouwen op de tips van locals die je onderweg sprak. Je kon online geen route plannen of Googlen of die insectenbeet gevaarlijk was. Een stuk avontuurlijker dan reizen vandaag de dag.

Met de komst van internet kun je je hele reis van tevoren uitstippelen. Online vind je reviews, blogs en forums met tips van andere reizigers. Maar als jij online kunt vinden dat je bij Halong Bay beter een baai verderop kunt gaan liggen, lezen duizenden anderen dat ook. Het is het voor- en nadeel van een wereld die steeds beter bereisbaar is; voor jou is het makkelijker om te reizen, maar voor veel anderen geldt hetzelfde.

In de rij voor een standbeeld

Een stad waarvan ik van tevoren had verwacht dat het er veel te druk zou zijn, is Rome. Die verwachting kwam deels uit. Op de bekende toeristische plekken is het druk. De foto bovenaan dit artikel heb ik gemaakt in Vaticaanstad, ik denk dat dat de drukste plek is waar ik ooit ben geweest, het leek wel of er een concert zou plaatsvinden in de kerk. In de rest van Rome vond ik het eigenlijk verrassend rustig. Veel mensen hoppen blijkbaar écht alleen langs de highlights. Ik bekijk graag meer van een stad. Maar toch: toeristische plekken zijn meestal niet voor niets toeristisch. Het zijn vaak bijzondere plekken en ik zal ze niet overslaan alleen omdat het er nu druk is. Er zijn uitzonderingen op de regel. Zo is de drukste plek die ik in New York heb gezien de Charging Bull of Wallstreet en die vond ik absoluut níet het meest de moeite waard.

Dringen voor een foto.

Met de paden die anderen hebben gelopen, is meestal niets mis

Off the beaten track is een prachtige term, maar met de paden die anderen hebben gelopen, is meestal niets mis vind ik. Waarschijnlijk hangt het grotendeels samen met je referentiekader. Ik ken en volg mensen die avontuurlijke reizen maken en als ik mezelf met hen vergelijk, ben ik een übertoerist, die geld over de balk smijt en redelijk luxe reist, altijd met koffer. Tegelijkertijd krijg ik soms verbaasde reacties van anderen. Met name toen ik naar Jordanië ging, vroegen veel mensen of het daar wel veilig is. Ze vonden het heel avontuurlijk dat we zelf met de auto een roadtrip gingen maken. Ik vind het pas avontuurlijk dat mensen diezelfde reis maken met het openbaar vervoer, zonder planning. En had ik al verteld dat mijn moeder een paar jaar geleden in Jordanië was? Als zij dat kan, dan kan ik dat toch zeker ook? Eerlijk gezegd vind ik het stoerder van mijn moeder dat ze is begonnen met het maken van reizen. Ze heeft werelddelen bezocht waar ik nooit ben geweest.

Ieder zijn eigen manier van reizen

Avontuurlijk of niet, toeristisch of niet. Het gaat er vooral om dat je doet wat voor jou goed voelt. Thuisblijven? Mag je zelf weten. Als je graag met een groepsreis reist, moet je dat doen. Een hop on hop off- bus? Ook prima. Zonder plan, of met een roadbook van veertig pagina’s? Hoe je ook reist of vakantie viert: veel plezier.

Hoe zet deze ontwikkeling zich door?

Bewaren

We reizen met zijn allen steeds meer en verder. Het gevolg: steeds meer steden en plekken worden al overspoeld door toeristen en kunnen de drukte bijna niet meer aan. Wat als dat op steeds meer plekken gebeurt? Die verlaten plek die je nu bezoekt, is over een paar jaar de nieuwe toeristische hotspot met een lange rij en twaalf nieuwe hotels om de hoek… En  dan heb ik het nog niet eens over de impact op het klimaat. Ik ben me er bewust van dat ik zelf bijdraag aan de problematiek. Ik ontdek graag nieuwe plekken, maar ik maak me tegelijkertijd zorgen over hoe het op de langere termijn houdbaar blijft.

Vermijd jij toeristische plekken?