Bij de kapper

Naar de kapper gaan, vind ik best een ding. Misschien omdat mijn moeder al mijn hele leven mijn haar knipt. Dat kan ze, ze heeft als kapster gewerkt, toch is het soms noodzakelijk dat ik naar een ‘echte’ kapper ga.

Af en toe krijg ik een bevlieging en wil ik een denkbeeldig ander kapsel. Ik noem het denkbeeldig, omdat mijn haar eigenlijk altijd hetzelfde zit. Ik vergeet dat alleen steeds en daarom ga ik soms naar de kapper. Zo voorkom ik dat ik – net als vroeger – twee weken lang boos ben op mijn moeder omdat ze een halve millimeter te veel van mijn haar heeft afgeknipt. Tegenwoordig ben ik daar wel iets makkelijker in. Denk ik.

Naar de kapper dus, al is het maar om de lieve vrede tussen mijn moeder en mij te bewaren. Waar sommige mensen genieten van een kappersbezoek, ervaar ik het anders. Een bezoek bestaat uit (te) veel smalltalk, want ja: als de kapper weet wat voor werk ik in het dagelijks leven doe, kan ze me een kapsel aanmeten dat écht bij mij past. Daarna volgt er heel veel gefriemel aan mijn haar, terwijl ik vreemden liever buiten mijn aura houd.

Best een beproeving. Het gefriemel duurt altijd langer dan bij een gemiddeld persoon, mijn hoofd is namelijk twee keer zo groot dan dat het eruit ziet. Het duurt daardoor meestal anderhalf uur om alle highlights in mijn haar te zetten, waardoor het schema van de kapper volledig in de soep loopt. Daarna probeert ze tevergeefs in te lopen op haar schema, terwijl ik me opgefokt afvraag of ze mij en mijn highlights niet vergeet. Kan je haar eigenlijk afbreken als de verf er te lang in blijft zitten?

Een paar uur later loop ik naar buiten met het meest meest saaie kapsel dat ik in tijden heb gehad. In een kleur die eigenlijk precies mijn eigen haarkleur is, maar dan met een prijskaartje eraan. Ik heb al die jaren zoveel bespaard op de kapper, dat het immers best iets mocht kosten. Eerlijk gezegd vind ik het wel gezegend, want on the bright side:

  1. Mijn haar is niet volledig verknipt en ik heb de kapsalon niet huilend verlaten.
  2. Niemand ziet ooit dat ik naar de kapper ben geweest, ondanks dat ik er best een stuk af heb laten knippen.
  3. Zijn dat niet de beste kappersbezoekjes; de bezoekjes die anderen niet zien? Voor het gemak ga ik er vanuit dat dat betekent dat mijn ‘nieuwe’ kapsel goed bij mijn gezicht past.
  4. Ik heb geen ruzie met mijn moeder. Dat is het geld sowieso waard.

Bewaren