Istanbul

Na vijf dagen Istanbul wil ik bijna mijn Facebook-relatiestatus veranderen naar ‘In een open relatie met Istanbul.’ Ik heb er nog lang niet genoeg gezien. Nadat ik de andere 300 steden op mijn must see-lijstje heb bezocht, moet ik dus een keer terugkomen. Dit zijn mijn Istanbul-tips van de afgelopen dagen.

Nagellakhemel bij Kompedan

Kompedan is een warenhuis vol ondergoed, pyjama’s en chilloutfits. Leuk, maar de reden dat ik daadwerkelijk deze winkel bezoek, is de nagellak. In de twee vestigingen van Kompedan waar ik ben geweest, stond een enorme bak nagellak van het merk Gabrini. De nagellak van dit merk is heel lief voor je portemonnee (1TL = 50 eurocent per flesje) en misschien wel mijn favoriete nagellakmerk ooit.

Dinner with a view

Restaurant 5.Kat is gelegen op de vijfde verdieping van een gebouw in de wijk Cihangir. Het eten is goed en je hebt prachtig uitzicht op de brug naar het Aziatische deel van Istanbul. Als je lopend naar dit restaurant gaat, neem dan wel iemand mee die goed kan kaartlezen.

Toeristische shit

In Istanbul zijn genoeg bezienswaardigheden om minstens vijf dagen de toerist uit te hangen. Deze vier dingen vond ik de moeite waard.

  • Er staan minstens zes paleizen, waarvan het Topkapı paleis en het Dolmabahçe paleis het bekendst zijn. Deze twee paleizen zijn goed bewaard gebleven. Inclusief allerlei schatten, veel goud, echte diamanten, oude klederdracht, zwaarden met swarovski. Oftewel: veel overdaad, maar wel indrukwekkend.
  • Tijdens een boottocht over de Bosporus kun je alle bezienswaardigheden vanaf het water zien en genieten van de skyline van Istanbul. Het wordt meteen duidelijk waarom het de Gouden Hoorn wordt genoemd.
  • Istanbul telt meer dan 1.000 moskeeën. De bekendste is de Blauwe Moskee, ook één van de signatures van de stad. Vooral van de buitenkant is deze erg mooi. De vanbinnen mooiste moskee van de stad is het Süleymaniye complex. Tenminste, zo staat deze moskee bekend. En inderdaad, hij is mooi. Maar het allermooist vond ik toch de kerk Hagia Sophia.
  • Met de boot naar Azië en onderweg inbeelden dat je iedere dag voor je werk van Europa naar Azië en/of andersom reist. Dat is best bijzonder, toch?