In een verhaal over mijn mooiste reisjaar, zou ik kunnen beginnen over mijn roadtrip in Amerika, of over het jaar waarin ik supervaak op reis ging, privé en voor mijn werk. Maar dat doe ik niet. Ik neem je mee terug naar 2008, naar de bestemming waar niemand naartoe wilde.

2008

Ik was 18 en mijn problemen bestonden vooral uit jongens (nu niet meer) en de volgende reis boeken (nu nog steeds).

Januari 2008 Five girls, one trip. De grote vraag was waar we naartoe zouden gaan. De één wilde niet naar de Spanje, de ander weigerde naar Turkije te gaan. Chersonissos* leek ons te ordinair, naar Sunny Beach wilden we ook niet. Na verhitte discussies en alle Beachmasters-, X-travel- en GogoTours-reisgidsen drie keer van voor naar achter en andersom te hebben doorgespit, besloten we naar Siófok te gaan. Niemand van ons wilde naar Siófok. Waar de fok ligt Siófok eigenlijk? Eén iemand wilde eigenlijk gewoon echt níet. En dus besloten we dat we onze vakantiebestemming gevonden hadden: we gingen naar Siófok in Hongarije.

Augustus 2008 – We reisden met de bus naar Siófok. Uiteraard, dat was een paar tientjes goedkoper dan een vliegreis. De pret begon toen we tijdens een stop bij wegrestaurant een schnitzelmenu zouden gaan verorberen. We ontdekten dat we de enige meisjes in de bus waren. Zei ik meisjes? Ik bedoel vrouwen. We waren achttien. Verder zaten er drie stelletjes in de bus en ongeveer veertig hitsige jongens. En we dachten dat we een brave bestemming hadden gekozen. Boy, we were wrong.

Een kleine samenvatting van mijn beste reisjaar, Hongarije (2008):

  • 80 procent van de vakantiegangers was mannelijk, wat voor een heel interessante interactie zorgde.
  • Na acht nachten stappen, namen we een rustavond en de volgende dag concludeerde ik dat het niet geholpen had. Wauw, zelfs toen ik jong was, had ik geen eindeloze energie
  • Nadat we ons uit bed hadden gesleept, sliepen we verder aan het Balatonmeer, waar het in de buurt van de bosjes verdacht veel naar pis en kots rook na de feestjes van vorige avond.
  • Allebei mijn badlakens heb ik weg moeten gooien, omdat er kauwgom aan zat.
  • We ontbeten dertien dagen lang met chocolademousse en hotdogs.
  • Mensen sliepen in Siófok gewoon op straat, dat was daar heel normaal. Zie de foto bovenaan dit artikel waarop ik een slapende jongen imiteer.
  • Ik schreef iedere avond een vakantieverhaal en ik turfde met hoeveel jongens we hadden gezoend. Ik zal er maar bij zeggen dat we heel erg braaf waren.
  • Tijdens de cocktailavond die georganiseerd werd door de reisorganisatie bleken de cocktails mixdrankjes in een plastic bekertje te zijn. Je mocht het bekertje niet weggooien en het onbeperkt drinken bleek een belangrijke beperking te hebben: je blaas, want er was geen toilet beschikbaar.
  • Op de laatste dag van ons 13-daagse staptafereel gingen we naar Budapest**, waar we natuurlijk heel veel van de stad hebben gezien, not.

In 2008 ging ik ook nog met mijn oma, moeder en zusje naar Kos, wat mijn mooiste reisjaar compleet maakte.

Januari 2016 – Acht jaar na dato ben ik een granny die liever Netflix kijkt dan gaat stappen. Ondanks mijn goede herinneringen aan deze reis, zou ik nu niet meer op stapvakantie gaan. Gelukkig heb ik een stapvakantie al kunnen afstrepen van mijn bucketlist. Ik hoop niet dat jullie bij een artikel over mijn mooiste reisjaar mooie foto’s hadden verwacht. Als ik die niet allang kwijt was, waren ze niet geschikt geweest om op internet te zetten.

Bedankt dat jullie me gevraagd hebben naar mijn mooiste reisjaar, Narelle en Pim van Weg van het Noorden. Deze tag is bedacht door Daphne van Live the Life you Love. Iedereen die zin heeft om over zijn/haar beste reisjaar te vertellen mag de tag overnemen.

Heb jij ooit een typische stapvakantie meegemaakt?

* Chersonissos, daar ben ik twee jaar later alsnog naartoe geweest. Wel buiten het hoogseizoen, maar dat is geen excuus.
** Budapest, daar ben ik in 2013 voor het eerst naartoe geweest. Of wilde je zeggen dat die ene dag in 2008 meetelde? Een hele fijne stad. Ik wil nog een keer terug in de zomer, aangezien het -15 graden was toen ik er was in maart.