First seven jobs

#firstsevenjobs, een fascinerende hashtag op Twitter. Mijn eerste zeven bijbanen passen niet in een tweet, maar ik vind het wel een leuk onderwerp. Ik heb een aantal aparte bijbanen gehad.

1. Vakkenvuller

Mijn allereerste bijbaan vond ik op mijn dertiende, als vakkenvuller bij een supermarkt. Er was een supermarkt in de buurt die alle te jonge medewerkers registreerde als 15-jarige. Ik vond laatst mijn loonstroken van die periode terug en het was hilarisch. Ik verdiende nog geen drie euro per uur en in sommige maanden verdiende ik in totaal maar 30 euro. Het heeft me in ieder geval veel geleerd over de waarde van geld en hoeveel uur je moet werken voor een nieuw shirtje.

2. Schoonmaakster

Degenen die mijn huis wel eens gezien hebben, zullen zich een breuk lachen. Op mijn vijftiende heb ik in de zomervakantie gewerkt als schoonmaakster. Een ideale bijbaan: we werden met een groep in een busje naar Utrecht gebracht om daar een kantoor schoon te maken. Aangezien we in de spits vertrokken, stonden we vaak in de file en kreeg ik betaald om de helft van mijn werktijd in de file te staan. Soms gingen we na afloop langs de McDrive.

3. Lopende band-medewerker

Als 15-jarige was ik nogal fanatiek met werken. Via het uitzendbureau had ik een baantje gekregen als inpakker. Ik zou samen met een aantal anderen aan de lopende band werken. Het bleek een sociale werkplaats te zijn, er waren geen andere uitzendkrachten, ik was de enige onder de 30 jaar en de enige vrouw (meisje eigenlijk). Alle oudere mannen probeerden indruk op me te maken. Waarschijnlijk viel dat best mee, maar zo voelde het voor mij toen wel. In de pauze heb ik mijn lunch op het toilet opgegeten. De volgende dag ben ik met lood in mijn schoenen teruggegaan om het baantje op te zeggen. Niet mijn beste dag ooit.

4. Callcentermedewerker

Toen ik in 5 havo zat, was er een hype op school: de halve klas werkte bij een callcenter in de buurt. Het betaalde goed, zelfs als je de bonussen niet behaalde. Ik ben niet bepaald een verkoper met een smooth praatje, daarnaast was ik vijftien jaar. Verrassing: ik voerde gezellige gesprekken, haalde nooit een bonus en kwam niet door de proeftijd heen, maar ik had alsnog een maand goed verdiend en kon dat geld in de zomervakantie lekker uitgeven.

5. Medewerker bij de Jaarbeurs

Tijdens mijn studie begon ik als medewerker bij de Jaarbeurs in Utrecht. Hier heb ik in totaal 1,5 jaar gewerkt, een record op bijbaantjesgebied voor mij. Ik begon achter de garderobe en bij de kaartcontrole en eindigde als receptionist. De afwisseling bij de Jaarbeurs was heel leuk. De ene week was de Kamasutra-beurs, de week erna werkte ik voor de Motorbeurs, de Margriet Winterfair of de Jehova’s Getuigen-beurs. Soms kreeg ik bijzondere taken, zo heb ik een keer een hele dag op een informatiestand gestaan, met als opdracht ‘zorgen dat de laptop niet gestolen wordt’.

6. Schoenenmooimaker en -draaier voor een webshop

Ik heb meerdere seizoenen gewerkt voor de fotograaf van een webshop voor sneakers. Ik maakte de schoenen mooi voor de foto (veters strikken, schoenen opvullen met papier, labels verwijderen) en draaide de schoenen op een draaiend plateau met de juiste kant naar de camera (linkerzijkant, vooraanzicht, rechterzijkant, zool, volgende schoen). Daarna voerde ik de artikelnummers van de schoenen in in Excel. Bij iedere nieuwe collectie was dit een klus van ongeveer twee of drie dagen.

7. Schaatsers aankleden bij Holiday on Ice

Ik begon bij Holiday on Ice als kaartcontroleur. Doordat er plotseling ziekmeldingen waren, moest ik opeens de schaatsers aankleden. Denk: achter de schermen, geen licht, kleding met kleine knoopjes en beha-achtige haakjes. Dat gepriegel is niets voor mij, maar ik ben er toch meerdere shows in geslaagd om de schaatsers met kleding en al het ijs op te krijgen.

Tot zover de kleine greep uit mijn collectie bijbanen.

Wat is de gekste bijbaan die jij ooit gehad hebt?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail