Als ik aan mei denk, zie ik een brij van wandelingen, ijsjes en werk. Maar wat bij welke dag of week hoort? Het is dat ik af en toe iets opschrijf, anders zou ik het niet meer weten.

Naar IJsland – niet dus

Normaal zou ik half mei naar IJsland gaan. Ik hoef niet te vertellen dat dat niet doorging. Hoewel ik allang aan dat idee gewend was en ik in deze situatie ook niet wil reizen, vond ik het toch confronterend. Op de momenten dat leuke dingen niet doorgaan, ben ik me extra bewust van alle veranderingen in ons leven. Hetzelfde met feestdagen en herdenkingen. Ik woon dan wel in België, maar ik vond Koningsdag en 4/5 mei toch confronterend in deze nieuwe (hopelijk eenmalige) vorm.

Mijn wandelavonturen

Het is inmiddels een terugkerend item in mijn maandoverzichten: wandelen, één van de dingen die ik nog wel doe. Ik zou het iedere dag willen doen, maar in de praktijk maak ik het voornamelijk waar in het weekend. Voor één weekend stelde mijn vriend voor om 25 kilometer te wandelen, opgesplitst in verschillende wandelingen. Mijn reactie (lui, al weken in joggingbroek – maar niet om te sporten, zet nooit meer een wekker, soms lichtelijk dramatisch): ‘Waarom drijf je me altijd tot het uiterste?!’ Ik wist het aantal kilometers terug te dringen tot 20 en dat hebben we gedaan – verspreid over drie wandelingen.

Wandelen door de stad is leuk. Vooral toen het nog echt rustig was met amper verkeer. Eigenlijk uniek om op die manier van Antwerpen te kunnen genieten. Ik las laatst dit artikel en ik vond het op sommige vlakken herkenbaar. Na bijna twee maanden af en toe wandelen door de stad kreeg ik zin in groen. Highlight op dat vlak was mijn wandeling door de Hobokense Polder, een klein natuurreservaat vlakbij de stad. Vanaf het centrum van Antwerpen is het ongeveer een uur wandelen, daarom had ik daar nog maar zin in de route van 3,5 kilometer. Ik wil nog eens terug voor de route van 7,5 kilometer – dan ga ik op de fiets die kant op.

Over mondmaskers

Ik heb inmiddels een collectie mondmaskers. Wie had ooit gedacht dat we die aan onze garderobe zouden toevoegen? Vorige maand kreeg ik er één met bloemetjes van een vriendin en deze maand kwam er een collectie gemaakt door mijn oma binnen. Superlief die handgemaakte maskers, maar ik zie wel op tegen het reizen met de trein (met een mondmasker). Gelukkig werk ik voorlopig thuis. Op straat draag ik geen mondmasker, maar ik zie steeds meer mensen die dat wel doen. Ik voel me er eerlijk gezegd een beetje ongemakkelijk bij. Er wordt benadrukt dat je anderen beschermt door een masker te dragen, daardoor voel ik me asociaal over het feit dat ik er geen draag. Zijn jullie al gewend aan mondkapjes in het straatbeeld?

Wat ik verder deed in mei

  • Ik keek Never Have I Ever op Netflix, aanrader. De serie geeft een heerlijk high school gevoel en kijkt lekker weg.
  • In mijn buurt openden twee ijssalons en een frietkot. IJsjes haal ik voortaan bij Borgo Gelato en Icelab. Voor frietjes kan ik nu terecht bij De Petaat, allemaal aan het Theaterplein in Antwerpen. Vooral over die ijssalons ben ik nog steeds in de wolken. Ik heb inmiddels al veel smaken geproefd #supportyourlocals. Icelab verkoopt trouwens alleen maar plantaardig ijs. Als je er meer over de ijssalons wil weten, kun je Gids voor het Zuiden checken. Al zullen de meesten van jullie op dit moment niet veel hebben aan tips over Antwerpen.
  • Ik had weer wat sociaal contact! Erg dat die zin tegenwoordig een uitroepteken verdient. Samen met twee vriendinnen speelde ik kubb in het park. In het park zitten mag officieel niet in België, dus dan maar ‘sporten’, en daarna een aperitief voor de voordeur.
  • Ik waande me (met een beetje fantasie) op een camping in Frankrijk tijdens mijn cursussen Frans. Dichterbij een vakantiegevoel kom ik dit jaar misschien niet.
  • Ontving een brief dat ik 250 euro vakantiegeld moet betalen. Soms snap ik niets van België. Vakantiegeld is hier de verantwoordelijkheid van je vorige werkgever en zij hebben blijkbaar te veel betaald. Ik heb dit bedrag dus ooit te veel ontvangen. Gelukkig gaat het niet om een groot bedrag. Ik vind het vooral een grappig idee dat er dit jaar vakantiegeld wordt ingehouden van mijn loon.
  • Traditiegetrouw weer naar de markt op zaterdag. Na twee maanden stond hij 30 mei eindelijk weer op het Theaterplein. Het was verrassend goed geregeld en met de ruimte tussen de paden was afstand houden goed te doen.
  • Na wandelen en ijsjes als hoogtepunten sloot de maand toch onverwacht af met een echt hoogtepunt: de grens tussen België en Nederland is weer open. Ik was in eerste instantie niet per se van plan om er meteen gebruik van te maken, maar ik ben toch zondag al naar mijn moeder en zusje geweest voor een barbecue. Fijn dat het weer kan en vooral een goed gevoel dat de grens weer open is. Toen ik België inreed, stond de set-up van de grenscontrole er nog: borden met lichten, paaltjes en politiehokjes. Heel gek om te zien, ik ben blij dat ze niet meer in gebruik zijn.

Hoe was jouw maand?