Maart begon als een gewone maand, maar veranderde al snel in een slechte aflevering van Black Mirror.

Halverwege de maand sloten alle niet-essentiële openbare plekken hun deuren. Een surrealistische situatie en van de een op de andere dag onze nieuwe werkelijkheid. Begin maart was alles nog open. Wat voelt dat lang geleden. Het voelt zelfs een beetje ongepast om het nog te delen.

Naar de opening van Luddites

Marlous en ik werden voor Gids voor het Zuiden uitgenodigd voor de opening van Luddites in Antwerpen, een prachtige boekenwinkel en wijnbar in één. Ik teer even mee op een mooie foto die Marlous gemaakt heeft. Het was voor ons meteen een gelegenheid om bij te kletsen.

Veel chocola eten tijdens de Chocolate Week

Van 6 tot en met 15 maart was het Chocolate Week in Antwerpen. In het eerste weekend baande ik me een weg door de stad langs verschillende chocolatiers. Je koopt voor 10 euro een Chocolate Pass en je krijgt er zoveel chocola voor terug. Ik at de hele dag chocola, nam chocola mee naar huis en had zelfs nog bonnetjes over. Tijdens het tweede weekend sloten de winkels hun deuren al en besloot ik om thuis te blijven. Als je toch benieuwd bent naar de Chocolate Week, ik schreef er een artikel over op Gids voor het Zuiden.

Social distancing

De laatste twee weken van maart bestonden vooral uit werken, binnen zitten, slapen en zo min mogelijk naar de supermarkt gaan. Ik kan moeilijk stoppen met nieuws en Twitter lezen, al lukt het me inmiddels wel wat beter dan twee weken geleden. Ik vind het gek dat ik niet weet hoe lang dit duurt en wat de impact na afloop precies zal zijn. De controlfreak en doemdenker in mij worden wat dat betreft op de proef gesteld, maar het feit dat iedereen in dezelfde situatie zit, zorgt ervoor dat ik het los kan laten.

De dingen die ik heb gedaan

  • Niet heel veel spannends.
  • Mijn Frans-cursussen gaan door, maar dan online. Ik klets gezellig een paar uur per week Frans, maar heb me er niet echt (echt niet) toe kunnen zetten om grammatica-oefeningen te maken.
  • Ik heb de ixxi opgehangen die ik van Marlous heb gekregen. Het is net alsof ik een zijraam heb met uitzicht op natuur.

In mijn fluffy badjas en joggingbroek. Is de hoogte goed?

  • Spelletje spelen op de Playstation, zoals je aan de controllers op de foto hierboven ziet.
  • Via Coursera ben ik begonnen aan een gratis cursus van Yale: The Science of Well-Being. Goed voor wat positiviteit in mijn leven? En straks pronken met een gratis cursus van Yale op mijn cv.
  • Een beetje voor mijn planten zorgen in mijn olifantenbroek uit Vietnam en ruitjessokken die ik toen ik 14 was heb gekregen van mijn uitwisselingspartner van een Engelse school.

  • Alle thuiswerktips negeren (een wekker, waarom?) en minstens de helft van de week in een een pyjama of een bijeengeraapte chilloutfit werken.
  • Voor het eerst sinds we hier wonen, maakten we de ramen schoon. Ik denk dat de vorige bewoners dat nooit hadden gedaan, het was hard nodig. We wonen op de vijfde verdieping, maar met een dweilstok wist mijn vriend zelfs de buitenkant van de ramen schoon te maken.
  • Ik had bedacht dat koken met HelloFresh mijn ontspannende hobby zou worden, maar ik eindigde opgefokt in een ontplofte keuken met een gerecht dat voor de helft mislukt was. Uiteindelijk was het eindresultaat lekker, nadat ik de rijst moest weggooien en mijn eigen rijst gekookt had.

Nog even over mijn werk

Ik leef mee met de mensen die nu extra hard moeten werken, moeten zorgen, (tijdelijk) geen werk (meer) hebben, hun onderneming moeten sluiten, … Ik heb daar gelukkig niet mee te maken en kan me vijf dagen per week thuis bezighouden met mijn werk. Het online contact met collega’s is eigenlijk heel gezellig. In België waren aanbiedingen in de supermarkt tijdelijk verboden, er werd natuurlijk al genoeg gehamsterd. Laat een deel van mijn werk nu net bestaan uit het maken van folders met aanbiedingen. Wie had een paar maanden geleden gedacht dat dat verboden zou worden? Inmiddels is de regel weer aangepast. Mijn werk zorgt voor wat structuur in mijn pyjamadagen. Om hun netwerk niet te belasten, raadt mijn werk aan om niet te videobellen als het niet nodig is. Een geluk bij een ongeluk, maar misschien moet ik binnenkort toch weer eens douchen ;-)

Deze artikelen schreef ik in maart

Hoe was jouw maand? Hoe gaat het met social distancing?