Work hard, probeer af en toe iets leuks te doen. Dat leek mijn motto voor het grootste deel van de maand. Er stonden gelukkig ook een paar leuke dingen in mijn agenda, waaronder twee evenementen in de openlucht en een weekend in en om Ieper.

Concert van Les Truttes

Iedere zomer organiseert Leuven Het Groot Verlof. Dit jaar is dat Leuven Air, een coronaproof variant. Vrienden vroegen ons mee naar het concert van Les Truttes. Het was eigenlijk verrassend leuk om samen met je bubbel een statafel te hebben. We hadden perfect zicht op het podium en het was leuk om weer eens ergens te dansen.

Openluchttheater van Lieven Scheire

De openluchtconcerten en -optredens bij OLT Rivierenhof zien er ieder jaar heel leuk uit, maar tot nu toe was het er niet van gekomen om zelf iets te bezoeken. Dit jaar bemachtigde ik tickets voor DNA de voorstelling van Lieven Scheire en dat was echt superleuk. Ik kan me nu al niet meer voorstellen dat die bankjes in andere jaren volgepropt zitten. De maatregelen hebben toch stiekem hun voordelen, aan al die ruimte om me heen kan ik wel wennen.

OLT Rivierenhof

Weekend in Ieper en omgeving

Het laatste weekend van de maand vertrok ik op vrijdag richting Ieper. Onderweg maakten we een tussenstop in Heuvelland, voor de Kemmelbergwandelroute. We kwamen aan in de regen, waardoor we – vervelend – uitgebreider gingen lunchen dan gepland. Daarna toch de gok gewoon gewaagd. Na nog geen kwartier stonden mijn vriend en ik samen onder een parapluutje in een hoosbui. Gelukkig hebben we toch gewoon doorgezet. De paraplu kon vlak daarna ingeklapt worden (kijkers van onderstaande foto dachten dat ik een hond of zelfs een kip aan de lijn had). Het werd zelfs echt zonnnig en de route bleek zeer geschikt om op witte sneakers te wandelen.

Wandeling Kemmelbergroute

Het is echt een heel mooi natuurgebied, op zo’n 15 minuten rijden van Ieper. ‘s Avonds schoven we aan in restaurant Dépot en bezochten we de Last Post. Heel bijzonder dat er elke avond een herdenkingsceremonie is voor de slachtoffers van WOI.

Ik heb het idee dat de Eerste Wereldoorlog op school een beetje onderbelicht bleef. Nederland was in die oorlog neutraal, misschien daarom. Het weekend in Ieper voelde daardoor een beetje als het Belgische schoolreisje dat ik gemist heb.

Op zaterdag stond er een stadswandeling door Ieper op het programma. De route van 6 kilometer is een aanrader. De stad heeft een mooie vesting. Al dat groen maakt het echt heel fijn om rond te wandelen.

Vesting Ieper

Het centrum is ook heel mooi. Na de oorlog is het opnieuw opgebouwd volgens het oorspronkelijke stratenplan. Op de Grote Markt staat begin augustus een kermis, iets minder sfeervol. Gelukkig neem ik altijd oordopjes mee op vakantie, want ons hotel was om de hoek.

De voorspelde regen viel de hele dag niet, dus het kwam goed uit dat we het museum In Flanders Fields op de gok op de regenachtige zondag hadden ingepland. Het museum geeft een kijkje in de aangrijpende geschiedenis. Rondom Ieper zijn verschillende herdenkingsmonumenten en begraafplaatsen die herinneren aan die periode. Wij bezochten op onze terugweg The Bluff, het vredesbos met vredesmonument en begraafplaats Tyne Cot Cemetry. Je zou in de omgeving volgens mij makkelijk een week kunnen vullen.

Vredesmonument
Het vredesmonument.

En verder

  • Als ik een blik werp op mijn foto’s en video’s zie ik onder andere een barbecue bij vrienden in de tuin, pizza bij andere vrienden in de tuin. Altijd gezellig, maar op zonnige dagen komt het extra goed uit om van andermans tuin te kunnen genieten. Die zonnige twee weken lijken ook alweer een hele tijd geleden. Net als het EK?!
  • Het was ook een kutmaand. Op verschillende plekken in de wereld zijn er extreme weersomstandigheden,waarbij mensen dierbaren, hun huis of spullen zijn verloren, de vele besmettingen in Nederland, het overlijden van Peter R. de Vries. Voor mij gelukkig in het nieuws en niet persoonlijk.
  • Mijn tweede vaccinatie viel iets minder goed dan de eerste. Gelukkig had ik geen stijve arm, dus ik kon in ieder geval de hele dag comfortabel dutjes te doen. Twee dagen later werd ik getrakteerd op een gezwollen oksel. Dat was gelukkig ook van korte duur.
  • Ik keek in een paar dagen High School Musical The Musical The Series. De naam is indrukwekkender dan de serie, waar ik meer dan een half leven te oud voor ben. Ik ga er niet over liegen: ik vind het heerlijk. Het komt best goed uit dat ik geen kantoorlunchpauzes heb waarin collega’s met een zeer sociaal geaccepteerde smaak vragen welke serie ik op dit moment kijk.

Hoe was jouw maand?