Je leest het goed, er is een hele maand voorbij en ik ga het vooral hebben over één weekendje weg.

Ik had de afgelopen tijd zin in een verandering van omgeving. Wie niet? Hoewel ik in tegenstelling tot vorig jaar dit jaar wél vakantiedagen heb, tikten de afgelopen maanden weg zonder een dag extra vrij te nemen. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen en daarom boekte ik voor het laatste weekend van april een weekendje weg. In een hotel met diner op de kamer, alles erop en eraan. Twee avonden zelfs.

Paleis op de Meir

Mijn lange weekend begon op donderdagavond, met een bezoek aan het Paleis op de Meir. Normaal valt het paleis in de winkelstraat me vooral op door de chocolatier in het pand. Dit keer ging ik na de ingang linksaf het paleis in, in plaats van rechtsaf naar de chocolatier. In een audiotour krijg je informatie over het paleis, de inrichting en geschiedenis. Leuk om te zien wat er achter de gevel schuilt.

Op de twee wazige foto’s die ik maakte, is niet bijster veel te zien, maar je kan het paleis nog steeds bezoeken. De tickets voor mei zijn bijna op, maar voor juni zijn er op dit moment nog wat beschikbaar.

Eindelijk iemand anders die eten voor me maakt en serveert

Een paar random zoekopdrachten van het niveau ‘hotel met diner op de kamer’ brachten me bij het gastronomisch weekend van De Kommel in Voeren.

Onderweg naar De Kommel stond er een tussenstop voor een bloesemwandeling in Bilzen op de planning. Daarna schuiven we bijna meteen aan voor het diner in onze hotelkamer. Ik had niet het idee dat ik uit eten gaan zo miste. Maar de eerste gang, gemaakt en geserveerd door iemand anders, voelde echt als een ultiem geluksmomentje. In de loop van de avond werden we getrakteerd op een zonsondergang achter de heuvels van Voeren en tussen de gangen door chillde ik op bed.

De Bronnenwandeling in de Voerstreek

Ik kende de Voerstreek eigenlijk niet. Als je zoekt naar wandelingen het gebied kom je al snel de Bronnenwandeling tegen. In 2012 werd de wandeling door Vlaanderen Vakantieland uitgeroepen tot mooiste wandeling van Vlaanderen. Ik zocht niet verder. En inderdaad, het is een hele mooie wandeling. Je volgt hem door de knooppunten te volgen. Online las ik dat je laarzen nodig hebt, omdat je voeten nat kunnen worden. Vorige week was dat niet nodig, maar in regenachtigere tijden zijn waterdichte schoenen misschien geen overbodige luxe.

Wandelen in Solwaster

Voor de tweede wandeling weken we uit naar Solwaster. De wandeling begon bij de kerk en leidde ons langs de beek de Sawe weer naar boven. De wandeling werd ons aangeraden als ‘de minder drukke variant van de bekende Ninglinspo’. De omgeving van Solwaster vond ik nog mooier dan die van de Bronnenwandeling. Waarschijnlijk omdat deze omgeving me nog meer een vakantiegevoel geeft. Voor een zonnige, maar frisse, zondag was het er verrassend rustig, wat het extra leuk maakte.

Omdat 1 wandeling per dag genoeg is

Eén wandeling per dag is voor mij meer dan genoeg. Daarom stond er op beide weekenddagen ook een cultureel uitje op de planning. Dat bracht me naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en de mijn van Blegny. Beide interessant, maar als je moet kiezen, zou ik zeker voor de mijn van Blegny gaan. De rondleiding is indrukwekkend. Er staat nog veel werkende apparatuur. De gids, die vroeger zelf in een mijn heeft gewerkt, laat met liefde horen hoeveel kabaal die machines maken. Echt een onmenselijke werkomgeving eigenlijk. Bizar dat sommige mijnen pas eind jaren 80 sloten.

100 paraafjes en 6 handtekeningen

April bestond uit meer dan het laatste weekend. Het meeste was niet noemenswaardig genoeg voor mijn blog. Werken, eten, slapen, hier en daar een wandeling. Weinig beleefd. Ik heb vooral buitensporig veel tijd besteed aan documenten lezen. Het eindigde met ongeveer 100 paraafjes en 6 handtekeningen. Ik zal het nieuws gewoon meteen onthullen: we gaan een huis kopen. Er is nog genoeg te regelen en we verhuizen voorlopig nog niet. Ik zal me in de tussentijd inhouden, maar de komende maanden zal hier ongetwijfeld af en toe iets voorbijkomen over een badkamer of keuken kiezen. Vanaf nu mag je al je tips voor praktische indelingen beginnen te delen ;-)

Hoe was jouw maand?