Lente in Quebec

Terwijl iedereen in Nederland in het eerste weekend van april van de eerste lentedagen genoot, vierde ik dat weekend de lente in Quebec. Dat gebeurde dit jaar met hilarische sneeuwtaferelen en een vers pak sneeuw.

Volgens de website Klimaatinfo is de gemiddelde maximumtemperatuur in april 8 graden. Een temperatuur waarbij de sneeuw gesmolten zou moeten zijn. Het weer trekt zich niets van statistieken aan, het kan in april nog flink sneeuwen. Gemiddeld valt er in Quebec 400 centimeter sneeuw per jaar, reken maar uit hoeveel centimeter dat per wintermaand is. De inwoners die ik spreek, zijn er in april dan ook flink klaar mee. In maart is dit jaar weinig sneeuw gevallen. Het leek een voorbode op een goede lente, maar de sneeuw lijkt zich opgespaard te hebben voor april.

Het zorgt in ieder geval voor grappige taferelen. En als het dan toch koud is, dan maar meteen goed koud. Ik vond het in ieder geval heel bijzonder om te zien. Normaal ben ik van het schrijven, maar speciaal voor deze gelegenheid deel ik een aantal sneeuwfoto’s die ik gemaakt heb in Quebec.

1. Valgevaar

Quebec ligt in het Franse deel van Canada en het oude gedeelte van de stad doet daardoor ook Frans aan. Dat betekent dat er huisjes staan met leuke schuine daken, randjes en afdakjes. Deze bouwstijl is niet zonder gevaar: op veel plekken word je gewaarschuwd voor ‘chute de glace’ of ‘chute de neige’. Wij hebben zelf een soort daklawine gezien, waarbij er opeens een berg sneeuw van het dak kwam schuiven, net niet op ons hoofd.

2. Wandelen in het park

Ik heb geen idee hoe het in een strenge winter is, maar de straten waren na de sneeuwbui vrij snel sneeuwvrij gemaakt. Sneeuwschuivers hebben een fulltime baan, want het schuiven gaat de hele dag door. Met name op de wegen en straten, het park laten ze voor een groot deel wat het is.

3. Fermé

Sommige paden en trappen die gesloten zijn, kun je stiekem best betreden in de lente – zeg ik uit ervaring. Andere kun je inderdaad beter vermijden.

4. Even uitrusten op een bankje

Het uitzichtpunt waar ik de foto heb genomen, is netjes schoongeveegd. Soortvan. De weggeveegde sneeuw verdwijnt niet in het niets en dus liggen er langs de zijkanten enorme bergen sneeuw.

5. Château Frontenac, uit een andere hoek

Uit een andere hoek, met ander weer. Ik heb Château Frontenac op alle mogelijke manier vastgelegd, maar zeg eerlijk: het is toch een plaatje? Frontenac is stiekem geen kasteel, maar een luxe hotel.

6. Als je buren je haten

Deze auto is duidelijk een tijdje niet van zijn plek geweest.

7. Het leven gaat gewoon door

Waar wij onder de indruk zijn van dit laagje sneeuw laten de mensen in Quebec zich er niet door tegenhouden. Ik heb heel veel hardlopers gespot in de sneeuw (niet op de foto, voordat je gaat zoeken). Als ik erover nadenk, is het logisch: in Nederland kun je best een week pauze nemen als er sneeuw ligt, zelfs als je traint voor een wedstrijd. In Quebec ligt er waarschijnlijk non-stop sneeuw van de winter tot de lente.

8. De schattige straatjes van Quebec

Op sommige stukjes straat kun je schaatsen, maar zelfs dat heeft wel iets.

9. Ik sluit af met een blije selfie

Ik had niet verwacht enthousiast te worden van een vakantie in de sneeuw, maar als je de juiste kleding aan hebt, is het léuk. Zelfs als ze in Nederland op dat moment de barbecue aansteken.

Tijdens mijn reis in Canada heb ik niet alleen in de stad Quebec sneeuw gezien. Terwijl hier de lentetemperaturen beginnen (zin in), zullen er op mijn blog een aantal winterse verhalen voorbij komen.

Lees al mijn artikelen over Canada.