Alfama Lissabon

Er zijn weinig steden die ik een tweede keer bezocht heb. Sinds vorige week is Lissabon er één van. Tijdens mijn vorige bezoek verbleef ik centraal beneden in de stad. Dit keer zette ik mijn kuit- en bilspieren aan het werk en zocht ik het hogerop.

Alfama is één van de oudste wijken van Lissabon. Het ligt tegen één van de zeven heuvels van de stad, aan de Taag. Tijdens de aardbeving in 1755 bleef de wijk grotendeels ongeschonden. Dat merk je als je door Alfama loopt: het stratenplan is door de jaren heen weinig veranderd. Het is een wirwar van steegjes, trappetjes en schuine straten.

In 2012 was ik al trots dat ik de route naar Alfama, en in het bijzonder naar Castelo São Jorge, te voet had afgelegd. Castelo São Jorge is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Lissabon, mede door het uitzicht. Dit jaar verbleef ik in een appartement in Alfama en was de wandeling naar boven dagelijkse kost. Metrohalte Martim Moniz ligt op tien minuten afstand, vanaf daar is het nog een korte steile wandeling.

Verdwalen in Alfama

Eenmaal in Alfama kun je het best het advies opvolgen dat verschillende reisgidsen en websites je geven: laat de plattegrond en je telefoon met Google Maps in je tas zitten en slenter rond. Je gebrek aan richtingsgevoel is plotseling een zegen, want het kan je in de meest verrassende en verborgen straatjes brengen. Of niet. Waar iedereen dat ene leuke steegje lijkt te vinden, kies ik altijd net voor de steeg waar het stinkt naar pis en die uitkomt bij niets. Niet iedereen in Alfama woont in een schattig huis bedekt met azulejos (de typisch Portugese tegeltjes), sommige mensen wonen ‘gewoon’ aan – of in – een verlaten en niet al te fris ruikende steeg. Maar geen zorgen, zelfs ik weet zonder richtingsgevoel in leuke steegjes te belanden, dus jij kunt het ook.

Uitzicht over de stad vanaf verschillende miradouros

Als liefhebber van uitzichtpunten is Alfama een natte droom voor mij: door de hoge ligging struikel ik bijna van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Miradouros noemen ze de uitzichtpunten in Portugal, dus let op wanneer je dit woord op de bordjes ziet staan. Miradouro das Portas do Sol en Miradouro Santa Luzia zijn de bekendste uitzichtpunten in Alfama, maar klim zeker even door naar de naastgelegen wijk Graça waar je Miradouro do Graça en Miradouro da Senhora do Monte vindt. Vanaf de laatste twee genoemde uitzichtpunten heb je prachtig uitzicht over Alfama en Castelo São Jorge.

Ik hop van uitzichtpunt naar uitzichtpunt.

Een bericht gedeeld door Shirley.digital (@shirleydh) op

Geen zin om te lopen? Neem tram 28

Voor wie geen zin heeft om te lopen, is de beruchte tram 28 een optie. Met tram 28 verken je de historische buurten van Lissabon, waaronder Alfama. Eléctrico 28 is één van de grootste toeristische bezienswaardigheden van de stad, gepropt in het kleinste trammetje. Een belevenis op zich. Het is geen verrassing dat de tram het grootste deel van de dag stampvol zit. Aan het begin en het eind van de dag heb je de meeste kans om niet hutje mutje op elkaar te staan. Al schat ik in dat je enige kans op een zitplaats bij één van de beginhaltes is, Martim Moniz of Campo Ourique.