kleding op maat laten maken in Hoi An

Hoi An staat niet alleen bekend om het gezellige straatbeeld vol lampionnen, maar ook om de kleermakers die alles kunnen maken wat jij wil.

Ik heb genoeg kleding en geen bijzondere smaak, geef me een zwart jurkje en ik ben tevreden. Ik was dan ook niet van plan om kleding te laten maken in Hoi An. Tot ik in het vliegtuig één van mijn favoriete zwarte jurkjes aanhad die eigenlijk niet meer zo mooi is. Wat als… ik dit fijne jurkje zou laten namaken door een kleermaker om de oude te vervangen?

Ik koop eigenlijk weinig op vakantie. Ervaring leert me dat ik op vakantie andere dingen mooi vind dan thuis. Kleding, souvenirs, ik heb vroeger menig miskoop op vakantie gedaan. Daarnaast wil ik gewoon rustig kunnen kijken, zonder meteen met een verkoper in gesprek te moeten. Afdingen? Niet mijn ding. Van het kledingmaakavontuur had ik lage verwachtingen en wat stiekeme hoop dat het toch goed uit zou pakken.

Lees ook: Meer praktische tips voor je reis naar Vietnam

Een aantal tips voor kleding op maat laten maken in Hoi An

1. Bereid je voor

Ben je al een jaar op zoek naar de perfecte winterjas? Zoek je een jurk die als gegoten zit? Zoek plaatjes en neem ze mee. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het laten maken. Ik heb zelfs zaken gezien waar ze leren tassen, schoenen en portemonnees maken. Zorg dat je zo duidelijk mogelijk kunt laten zien wat je zoekt. Dat vergroot de kans dat je eindigt met een mooi kledingstuk en het voorkomt dat je in een boek bij de kleermaker ter plekke een aantal random jurkjes van Asos of Zalando aanwijst – zoals ik heb gedaan. Naast het jurkje dat ik heb laten namaken van mijn eigen jurk, heb ik een kokerrok en een zomerjurk laten maken.

2. Zoek een goede kleermaker

Er zijn kleermakers in verschillende prijscategorieën. Het loont om van tevoren prijzen, stoffen en stijl te vergelijken. Online kun je veel reviews vinden en je kunt natuurlijk rondvragen bij andere reizigers. Er zijn een aantal bekende kleermakers die inmiddels zijn uitgegroeid tot ketens met verschillende vestigingen. Daar hangt vaak het hoogste prijskaartje aan, maar je weet wel wat je kunt verwachten. Daarnaast zijn er tientallen kleine kleermakers. De prijzen variëren. Wat ik in mijn hoofd hou: you get what you pay for. Ik hoef niet naar de duurste kleermaker, maar de goedkoopste is misschien duurkoop. Misschien ook niet. Omdat ik niet voorbereid was, volgde ik uiteindelijk de aanrader van mijn hotel La An Central Boutique Villa op. Een beetje twijfelachtig, want er is een kans dat zij me doorverwijzen naar een familielid of vriend(in).

3. Laat je kleding maken op de eerste dag in Hoi An

Je kunt je kleding het best laten maken op de eerste dag dat je in Hoi An bent. Zo geef je de kleermaker genoeg tijd om jouw kledingstuk(ken) te maken heb je genoeg tijd om je kleding te passen, eventueel verder te laten vermaken en opnieuw te passen, totdat je tevreden bent. Als je meer tijd hebt, kun je het kledingstuk eventueel al een dag dragen om te ontdekken of alles goed is.

Hoe gaat kleding laten maken in zijn werk?

Bij de kleermaker maak je duidelijk wat je precies zoekt, je kunt kiezen uit bestaande voorbeelden of foto’s uit een boek aanwijzen. Je kunt ook iets meenemen dat je laat namaken of aanpassen. De kleermaker neemt vervolgens je maten op. Ze was klaar voordat ik met mijn ogen kon knipperen. Ik kon de volgende ochtend al komen passen en dat is niet ongebruikelijk. Als je bijna vertrekt, is het soms zelfs mogelijk om dezelfde dag te komen passen. Als je nog niet helemaal tevreden bent, kun je tijdens de passessie aanwijzingen geven.

Benieuwd welke route ik heb afgelegd door Vietnam? In 3 weken van noord- naar zuid-Vietnam

Hoe is het afgelopen met mijn kledingmaakavontuur?

Als je smacht naar goede foto’s moet ik je teleurstellen, die heb ik niet. Zo’n artikel is natuurlijk waardeloos zonder foto’s. Ik probeer het iets te verbeteren met drie nietszeggende foto’s. Het zwarte jurkje dat ik heb laten namaken, heb ik inmiddels een keer gedragen. Het jurkje glijdt voortdurend van mijn schouder, iets dat de ‘echte’ variant niet deed. De zomerjurk heb ik niet gedragen, het is geen zomer. Wat handig is: de jurk sluit perfect aan, dus ik kan hem waarschijnlijk zonder beha dragen. De kokerrok is iets zakelijker uitgepakt dan ik hem in mijn hoofd had. En hij is dan wel op maat gemaakt, het is nog steeds niet de ideale outfit om in te fietsen. Dat gebruik ik als excuus om hem tot nu toe in de kast te laten hangen. Zou ik traditiegetrouw miskopen hebben gedaan op vakantie? Vraag het me over een jaar nog een keer. Ik heb er alle vertrouwen in dat jij kleding op maat laten maken tot een groter succes kunt maken dan ik. Zet hem op.

Lees ook: Hoe veilig is de nachtbus in Vietnam? + tips voor jouw reis

Het zwarte jurkje dat ik heb laten namaken. De rimpels en watervalhals zie je niet echt. Wel zichtbaar als je goed in de weerspiegeling van de kast kijkt: mijn onopgemaakte bed.

Een zomerjurkje dat ik eigenlijk in een andere kleur had besteld. Zal ongetwijfeld aan mijn eigen communicatieskills liggen. Ik heb het zo gelaten, omdat ik deze kleur ook mooi vind.

De zwarte (overbelichte) kokerrok die ik op de foto bovenaan dit artikel aan het passen ben.