In welke trein stap jij?
A. De trein van 07.25 die 15 minuten vertraging heeft.
B. De trein van 07.40.

Eén keer in de zoveel tijd moet ik de bovenstaande keuze maken. Meestal op maandagochtend, dat zal wel toeval zijn. Er zijn twee belangrijke punten die ik meeneem als ik mijn weloverwogen gok waag:

1. Welke trein komt eerder aan?
De trein die als eerst aan komt rijden, zit waarschijnlijk propvol zodra iedereen is ingestapt. Een ander belangrijk punt: het zal niet de eerste keer zijn dat de trein die als tweede aan komt rijden als eerst en leeg wegrijdt.

2. Laat NS een trein die op tijd rijdt, vertraging oplopen voor een trein die toch al vertraagd is?
Heeft NS geen percentage niet-vertraagde treinen hoog te houden? In dat geval lijkt het me verstandiger om de trein die toch al vertraging heeft te laten wachten tot de trein die nog wel op tijd rijdt vertrokken is. Denkt NS daar hetzelfde over?

Hoewel ik regelmatig met de trein reis, heb ik nog geen antwoord op mijn prangende vraag. Mijn eigen onderzoek wijst uit dat het per keer wisselt welke trein als eerst vertrekt.

Misschien moet ik hier eens een tweet aan NS aan wagen.

Edit: het antwoord van NS
De medewerker van NS heeft helaas geen beroepsgeheim onthuld om voortaan altijd de juiste trein te kiezen. Wat niet onbenoemd mag blijven: hij/zij heeft binnen 10 minuten mijn (best nutteloze) vraag beantwoord. Sorry voor de overlast, mijn gedachten slaan wel vaker op hol als ik onderweg ben.

In welke trein zou jij stappen?