Jezelf vergelijken met anderen

Volgens mij vergelijk ik mezelf minder vaak dan gemiddeld met anderen. Toch maak ik me er wel eens schuldig aan, ik vraag me af wie niet. Laatst bleek weer eens heel duidelijk waarom jezelf met anderen vergelijken nooit een goed idee is.

Je vergelijkt alleen oppervlakkige zaken
Je kunt jezelf alleen vergelijken met andermans ‘buitenkant’: prachtige krullen, slanke bruine benen, een succesvolle carrière, een picture perfect-huis op Instagram en een ogenschijnlijk perfect leven op social media. Dat zegt niet alles. Soms zegt het zelfs niks. Het volledige plaatje ontbreekt, je kent het verhaal erachter niet en geluk of tevredenheid kun je al helemaal niet vergelijken.

Ooit, ergens… heeft iemand zich met mij vergeleken

‘Lijk ik niet perfect op Instagram dan?’

Meestal probeer ik mezelf wijs te maken dat er ook mensen bestaan die zichzelf met mij vergelijken (ha, denk ik dat echt?) en zet ik in gedachten op een rijtje hoe het er voor de buitenwereld op zou kunnen lijken dat ik alles op een rijtje heb. Werkt voor mij redelijk goed om een aanval van vergelijkingsdrang de kop in te drukken.

Soms faal ik jammerlijk
Een tijdje geleden viel mijn oog op de buik van mijn sportdocente. Ze heeft best wel een buik voor iemand die zo vaak sport, concludeerde ik. Stiekem was ik heel tevreden over mezelf. Mijn buikje is net zo groot en ik sport veel minder vaak. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: een week later ontdekte ik dat mijn sportdocente al een paar maanden zwanger is.

Top. Ik heb mijn buik vergeleken met de buik van een zwangere vrouw.

Wijze les
Dat doe ik dus niet meer. Ik kan de vergelijking met iemand anders toch nooit winnen. De enige met wie je jezelf zou moeten vergelijken, ben je zelf.  Ben je een betere/gelukkigere/gezondere/succesvollere versie van jezelf dan vorige week of vorig jaar? Good for you, hoe je het doet in vergelijking tot de rest maakt dan eigenlijk niet meer uit.

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen?

PS. De selfie bij dit artikel heb ik gemaakt op dag 5 van mijn challenge om mijn haar een week niet te wassen.