Een jaar geleden ging ik voor mijn werk naar een evenement van Fitbit. De Fitbit Versa is daarna amper van mijn pols geweest. Tijd voor een evaluatie: wat heb ik geleerd van een jaar aan statistieken over mijn gezondheid?

Voor een iemand met een kantoorbaan zet ik best veel stappen

Mijn werk zit op tien minuten lopen van het metrostation en in de pauze ga ik braaf met mijn collega’s naar buiten voor een lunchwandeling. Doe ik die twee dingen, dan zet ik ongeveer 8.000 stappen op een werkdag. Ik vind dat best oké voor iemand met een kantoorbaan. Het ergst zijn mijn thuiswerkdagen en luie zondagen waarop ik de deur niet uitga. In de ergste gevallen zet ik maar 1.000 stappen. In totaal heb ik sinds eind maart 2018 drie miljoen stappen gezet, waardoor mijn dagelijks gemiddelde van het afgelopen jaar 7.943 stappen per dag is. Ik teer vooral op de zonnige maanden, want de afgelopen tijd ben ik dramatisch inactief geweest.

Mijn hartslag is vrij hoog

Ik wist al dat mijn hartslag best hoog is. Mijn rusthartslag ligt tussen de 70 en 78 slagen per minuut. Overdag is mijn hartslag met gemak 100, terwijl ik op kantoor achter mijn laptop zit. Na een rustige werkdag geeft mijn Fitbit gerust aan dat ik 6 uur in ‘trainingszone’ was. Terwijl ik op de bank hang, slaat mijn hart blijkbaar ook alsof ik aan het sporten ben. Ideaal, zo blijf ik misschien in shape? Je kunt je vast inbeelden wat er met mijn hartslag gebeurt als ik door de bergen wandel. (Dan roep ik iedere tien minuten dat ik vaker moet sporten.)

Ondanks dat mijn hartslag goed tussen de gemiddelden van de Hartstichting valt, viel een vriendin die op de hartafdeling van het ziekenhuis werkt bijna van haar stoel toen ze de statistieken van mijn hartslag zag. De conclusie was positief: zolang mijn hartslag hoog maar stabiel is en ik geen klachten heb, ben ik totally fine. Mooi, want zo voel ik me ook. Ik heb het voornemen om zodra ik verhuisd ben wat actiever te gaan sporten. Ik heb een vaag vermoeden dat dat wonderen kan doen voor mijn hartslag.

Fitbit nachtrustInzicht in mijn nachtrust zorgt voor meer slaap

Toen ik mijn Fitbit net had, sliep ik vaak maar tussen de zes en zeven uur per nacht. Nachten met acht uur slaap, waren heel zeldzaam. Ik word ’s nachts best vaak wakker, waardoor ik zeker negen uur in bed moet liggen om meer dan zes tot zeven uur per nacht te slapen. Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik nu gemiddeld één tot twee keer per week acht uur slaap. Laatst heb ik een record gevestigd van vijf nachten achter elkaar met meer dan acht uur slaap, ik ben er trots op. Het was wel de enige week in drie maanden waarin ik genoeg uren heb geslapen (zie de afbeelding hiernaast). Zou ik vaker moeten doen.

Ik wil de statistieken niet missen

Ik vind de Fitbit Versa best een unit om mijn pols, die niet per se bij mijn niet-sportieve stijl past. Ik heb wel eens overwogen om hem alleen nog ‘s nachts te dragen, als wekker is hij namelijk echt heel fijn. En hoewel ik inmiddels weet hoe mijn statistieken er gemiddeld uitzien, wil ik ze toch niet meer missen.

Hoewel ik gerust ga slapen met 9.700 stappen op de teller – de 10.000 stappen doen me niet veel – heeft mijn Fitbit me wel bewust gemaakt van bepaalde patronen. Als ik kijk naar de statistieken van toen ik de Fitbit net had en nu, dan zijn vooral het aantal stappen dat ik zet en mijn nachtrust verbeterd. Kennis is macht. Nu mijn hartslag nog omlaag.

Lees ook: Een vergelijking van de stappentellers van Fitbit, Samsung en iPhone

Dit artikel bevat affiliatelinks. Mocht je via deze link iets kopen, ontvang ik daar een kleine bijdrage voor omdat ik je heb doorverwezen. Jij betaalt er niets extra’s voor.

Mocht je je afvragen wat ik doe op de foto bovenaan dit artikel: ik stond op het punt om mijn hand door mijn haar te halen. Als je haar maar goed zit.