Inpaklijst koude bestemming

Mijn reisroute stippel ik graag uit, maar als het gaat om de spullen die ik meeneem, ben ik minder georganiseerd. Ik begin gerust per ongeluk aan een wandeling van vier uur zonder water of zonnebrand. Dat ik me begin dit jaar voor het eerst voorbereide op een koude reis was best uitzonderlijk.

Ik heb een paar koude stedentrips gemaakt en dat ging prima zonder voorbereiding. In Riga en Krakau zocht ik regelmatig een café op om op te warmen met warme chocolademelk en taart. Toen ik in het voorjaar van 2018 naar Canada ging, bereidde ik me toch maar eens voor en dat bleek een goede zet.

Pas nadat ik impulsief een vliegticket naar Toronto had geboekt, ontdekte ik dat het er in maart en april nog volop winter kan zijn. In een stad kun je makkelijk ergens opwarmen, maar in Canada wilde ik ook iets van de natuur zien. Ik zou er hoe dan ook veel buiten zijn. Hoe meer mensen ik sprak over Canada, hoe meer ik me ervan bewust werd dat de kans op serieus winterweer groot is in die periode. Om niet te bevriezen, besloot ik mijn wintergarderobe uit te breiden.

Heb jij een vakantie naar een koude bestemming op de planning staan? In dit artikel heb ik de handigste (en minder handige) artikelen op een  rij gezet. Nu ik de spullen eenmaal heb, blijven ze deze winter in Nederland vast niet in de kast liggen.

Meer lezen over Canada? Hier vind je alle artikelen over mijn roadtrip door Oost-Canada.

Mijn inpaklijst voor een koude bestemming

1. Thermolegging

De thermolegging Evolution Xwarm van Odlo ziet eruit als een sportlegging. Ik heb er niet in gesport, maar hij heeft me goed warm gehouden. Ik droeg er een gewone legging overheen in combinatie met een jurkje.

2. Ziener handschoenen

Ik heb lang staan twijfelen in de winkel over dikke handschoenen van Ziener. Voor dikke handschoenen zien ze er redelijk ‘slank’ uit. Tussen aanhalingstekens, want de handschoenen zijn gewoon dik. Ik vond het een dure grap voor handschoenen, maar ik had op vakantie warme handen en ik ben erin geslaagd om geen handschoen te verliezen.

3. Warme en waterdichte schoenen

Als mijn voeten na een kwartier nat zijn door de sneeuw, weet ik dat ik de rest van de dag chagrijnig ben en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik ben niet overstag gegaan voor wandelschoenen. De schoenen van Panama Jack die ik in plaats daarvan kocht, zijn waterdicht en hebben een warme voering. Uiteindelijk heb ik ze iedere dag gedragen. Er lag best veel sneeuw en daar kon ik zorgeloos doorheen lopen zonder risico op koude en/of natte voeten.

Heb je dure en waterdichte schoenen, loop je nog als een debiel in andermans diepe voetstappen door de sneeuw.

4. Legging en top van merinowol

Merinowol is een van de meest effectieve materialen om jezelf te beschermen tegen de kou. Het schijnt niet te gaan stinken, dus je kunt het stiekem iedere dag van je reis dragen, een efficiënte aankoop. Uit mijn online research blijkt dat het merk Icebreaker top is, maar ik wilde niet meteen de hoofdprijs aan mijn kleding uitgeven. Ik had naïeve hoop dat ik de kleding uiteindelijk niet nodig zou hebben. Ik koos uiteindelijk voor een legging en tanktop van het merk Dilling. Vooral de top heb ik met veel plezier gedragen. De legging is warm, maar hij zit iets minder strak dan andere leggings. Op zich geen probleem, maar ik draag vooral jurkjes en de legging van Dilling zat te wijd om er een gewone legging overheen te dragen. De legging heb ik daarom iets minder gebruikt. Hij is ideaal als pyjama als je op een koude plek slaapt. Omdat ik vooraf vond dat ik niet de hele vakantie in hetzelfde thermoshirt kon lopen, kocht ik voor €12,95 een extra thermoshirt bij Hema. Achteraf een miskoop, want er bleek al een gat in te zitten en qua warmte en comfort haalde hij het niet bij mijn merinowollen top.

5. Leggings met fleece

In het dagelijks leven draag ik in de winter altijd leggings met fleece aan de binnenkant onder mijn jurkjes. Lekker warm (aanrader), maar niet warm genoeg als je bij temperaturen onder nul de hele dag buiten bent. Ik droeg de leggings op vakantie over mijn thermoleggings heen. Je kunt deze leggings bij verschillende winkels kopen, kijk bijvoorbeeld bij Hema, Zeeman, Action of H&M.

6. Warme sokken

Ik had twee paar warme wandelsokken mee. Mijn schoenen zaten eigenlijk iets te strak voor zulke dikke sokken en waren al warm genoeg van zichzelf. Als je geen warme schoenen hebt, komen warme sokken ongetwijfeld beter van pas.

7. Sjaals van Buff en b’twin

Ik heb een Buff van merinowol. Voor een paar euro kocht ik bij Decathlon een variant van fleece. Niet de meest sexy sjaal, maar heel effectief. Op hele koude dagen droeg ik mijn dunne Buff onder de fleecesjaal, een ideale combinatie. Ik had daarnaast een grote zwarte sjaal mee, die hield me toch minder goed warm bij kou dan de combinatie van mijn Buff en b’twin.

8. Bikini

Nee, ik ben niet het type voor bikinifoto’s in de sneeuw. Toch pas ik de wijze les van mijn moeder altijd toe: ik neem altijd mijn bikini mee op vakantie. Het neemt niet veel ruimte in beslag en je weet nooit waar je terecht komt. Stel dat mijn hotel een jacuzzi heeft, heb ik in ieder geval een bikini mee.

9. Goede jas

Sinds een paar jaar draag ik in Nederland al geen hippe winterjas meer, maar een praktisch en warm exemplaar. Mijn jas van Elvine is naast warm redelijk waterdicht. Ook in Canada is mijn jas goedgekeurd. Ik merkte dat toen het keihard sneeuwde mijn jas niet meer warm genoeg was en op den duur niet meer honderd procent waterdicht (of ik had het gewoon koud).

10. Zonnebrand

Sinds mijn huid lastig doet, smeer ik zelfs in de winter bijna dagelijks met spf. Mijn moeder en zusje lachen me keihard uit, omdat ik in de winter factor 50 uit mijn tas tover. Ik ben heel tevreden over deze crème van Eucerin, hij laat als een van de weinige zonnebrandcrèmes mijn gezicht niet glimmen.

11. Huidverzorging

Door de kou wordt mijn huid droog. Een nachtcrème helpt mijn huid herstellen en van mijn eerdere stedentrips naar koude bestemmingen heb ik geleerd dat handcrème geen overbodige luxe is. In Canada hoefde ik niet te teren op testers bij de drogisterij, maar nam ik mijn eigen tube handcrème mee.

Sneeuw in Algonquin Park

Welke spullen miste ik?

Het zal je niet verbazen dat ik hiermee mijn vakantie van twee weken makkelijk doorkwam. Naast alle (thermo)leggings is mijn tanktop van merinowol favoriet. Voor een volgende echt koude vakantie zou ik eventueel nog investeren in een merinowollen shirt met lange of korte mouwen.

Wat neem jij mee als je naar een koude bestemming gaat?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail