Toen ik mijn baan opzegde om te gaan samenwonen in Antwerpen wist ik dat de kans groot was dat ik niet meteen nieuwe baan zou hebben. Ik zou geen echte planner zijn als ik daar geen plan voor had gemaakt.

Ik was natuurlijk van plan om te gaan solliciteren, maar daarnaast maakte ik een langetermijn to do-lijst met allerlei projecten die geen prioriteit hadden naast mijn werk, maar die ik wel graag wilde oppakken. Een periode in between jobs is daar ideaal voor en nu het einde in zicht komt, blik ik terug op deze periode.

1. Maak een to do-lijst

Al ruim voor mijn laatste werkdag had ik die uitgebreide to do-lijst gemaakt met inspiratie klaarliggen. Een cursus volgen, mijn Frans verbeteren, mijn oude portfolio digitaliseren, alle wijken van Antwerpen ontdekken… Misschien loop je tien vakanties achter met fotoboeken maken, wil je een e-book schrijven of de eerste stappen zetten naar je eigen onderneming? Dit is het moment. Het is best fijn om op lege momenten terug te kunnen vallen op een lijst met inspiratie. Spoiler: zelfs als je uiteindelijk lang niet alles afstreept.

2. Start een side hustle

Ik werkte in Nederland de afgelopen zeven jaar als webredacteur bij een tijdschrift en daarvoor als freelance journalist en tekstschrijver. Het voordeel van schrijven is dat je je eigen werk kunt creëren. Ik had geluk dat er tussen mijn tijdelijke opvolger en de nieuwe webredacteur een gat viel, zo kon ik mijn oude baan tijdelijk freelance vanuit Antwerpen oppakken. Daar kwam vervolgens een nieuwe klus uit voort. Mijn to do-lijst uit punt 1 lag al snel te verstoffen, omdat ik vier dagen per week aan het werk was. Daarna werd het rustiger en volgden er kleine opdrachten. Een deel van de tijd was ik dus niet helemaal werkloos.

Wil je je niet inschrijven als zelfstandige? Dan kun je gebruik maken van een payrollbureau. Dat heb ik de afgelopen tijd gedaan. In België komt er meer kijken bij een inschrijving als zelfstandige en aangezien ik niet van plan was te blijven freelancen, leek een payrollbureau me ondanks de kosten de beste optie,.

3. Volg een cursus

Zoek naar cursussen (eventueel gratis), workshops, vrijwilligerswerk of lees boeken waar je van leert. Wist je dat je via Google een gratis certificaat online marketing kunt halen? Ik had er tot voor kort nooit de tijd voor genomen, omdat ik wist dat ik de skills uit de cursus beheers. Maar een moment zonder baan is natuurlijk het ideale moment om dat certificaat in de wacht te slepen óf om nieuwe kennis op te doen. Kennis van online marketing zal in veel branches van pas komen. Ik had plannen om in de zomer een fulltime taalbad Frans te volgen. Dat blies ik uiteindelijk af, omdat ik besloot voor een nieuwe freelanceklus te gaan. Ik heb wel met mijn werkboek van een eerdere cursus mijn kennis opgefrist, zodat ik bij was voor de avondcursus Frans waar ik in september mee gestart ben.

4. Verdien bij op internet

Er zijn verschillende manieren om via internet geld te verdienen. Via Wendy ontdekte ik Unbabel, een platform waar je klantenservice e-mails van grote bedrijven kunt vertalen. Na een eerste test krijg je een beoordeling en tarief tussen de 8 en 18 dollar toegewezen en kun je aan de slag. Het vertalen zou ik beschrijven als een combinatie van geestdodend en fascinerend: het is soms een beetje saai, maar het kijkje in de keuken bij grote bedrijven is interessant. Naast alle standaardmails komen er soms pareltjes voorbij. Ik heb er een paar honderd dollar mee verdiend, prima bijverdienste naast het solliciteren.

5. Ga bloggen

Ik had verwacht superveel tijd te hebben om te bloggen. In theorie had ik dat ook, maar doordat ik relatief veel tijd thuis doorbracht – thuiswerkend en solliciterend – had ik weinig inspiratie. Voor mijn werk ben ik gewend dagelijks meerdere artikelen te publiceren, maar op mijn persoonlijke blog is dat niet voor me weggelegd. Het moet leuk blijven. Ik schrijf hier wanneer ik zin heb en over de onderwerpen die me bezighouden. Op Gids voor het Zuiden gaat het lekker, daar verschijnt om de dag een artikel.

6. Regel wat je moet regelen

Bij een emigratie, zelfs al is het ‘maar’ naar België, komt meer kijken dan ik had verwacht. Geen probleem, want ik had genoeg tijd om in de rij te staan bij verschillende loketten. Ook sollicitatiegesprekken en proefopdrachten kon ik een stuk makkelijker inplannen dan toen ik in Amsterdam werkte en in omgeving Antwerpen en Brussel solliciteerde. Als je niet emigreert, kun je de tijd nemen om eindelijk die stapel administratie op orde te brengen. Waar ik daarnaast blij mee ben, is dat ik bewust tijd heb geïnvesteerd in nieuwe contacten leggen. Ik woon inmiddels zeven maanden in Antwerpen en ben niet ontevreden met mijn sociale kring. Als ik meteen fulltime had gewerkt, had ik hier waarschijnlijk niet zo uitgebreid in kunnen investeren.

7. In between jobs: vergeet niet te genieten

Ik probeer me bewust te zijn van de luxe; een periode zonder werk! Toen ik nog werkte, keek ik daar wel eens naar uit. Als je werkloos bent en niet weet wanneer je weer aan de slag gaat, voelt het toch anders. Het gevoel dat ik moet solliciteren en niet helemaal meedraai in de maatschappij achtervolgde me bijna dagelijks. Ik heb geprobeerd het gevoel los te laten en te genieten van mijn vrije tijd. Zeker in de zomer is dat gelukt. Antwerpen ontdekken, terrasjes doen, ijsjes halen… Ik heb volop van de zomer genoten en mag niet klagen. Ik heb zin om weer te gaan werken en nu ik weet wanneer ik daarmee begin, waardeer ik mijn laatste werkloze dagen extra. Ik heb spontaan inspiratie om erover te schrijven.

Hoe zou jij je tijd invullen als je tijdelijk geen werk had?

Foto: Kaboompics .com from Pexels