Breaking news zou ik het niet noemen, want deze twee stappen zaten er al een tijdje aan te komen. Wie me volgt op social media had het misschien al voorbij zien komen: ik heb mijn huis verkocht en mijn baan opgezegd.

Vaak zie ik dit soort berichten voorbij komen als aankondiging van een wereldreis of andere gave plannen. In mijn geval is het nieuws misschien iets minder spectaculair: ik ga emigreren naar België. Ik vind het zelf best spannend. Ik heb een FAQ gemaakt met de meest gestelde* vragen over mijn verhuizing.

* Ik heb alle vragen zelf bedacht.

Waarom verhuis je naar België?

Voor de liefde. Mijn vriend woont in België en na vijf jaar (precies vandaag) heen en weer rijden, is het tijd voor een volgende stap. We gaan samenwonen in Antwerpen. Mijn vriend komt uit Leuven, dus voor hem is het ook een verandering.

Waarom duurt het zo lang?

Begin juli deed ik de eerste aankondiging over de eerste stap van de spannende stap om te verhuizen. Samen met mijn vriend ging ik op huizenjacht naar een appartement in Antwerpen en ik hielp hem met verhuizen. Ondertussen zit ik zelf een paar maanden later nog steeds veilig in mijn appartement in Utrecht.

Ik vind het aan de ene kant lang duren, maar tegelijkertijd vlogen de maanden voorbij. Ik had altijd het idee dat ik eerst een baan zou vinden in België en vervolgens zou verhuizen. Uiteindelijk blijkt het omgekeerde praktischer te zijn, maar mijn hoofd moest zich aan dat plan aanpassen. Eerst verhuizen, betekende dat ik mijn werk moest opzeggen en dus ook geen geld zou hebben voor mijn huis. Ik had en heb genoeg praktische zaken te regelen en daarnaast is de mentale voorbereidingstijd best fijn. Voor het gemak vergeet ik even de vijf jaar mentale voorbereidingstijd.

Heb je al een baan?

Iedere dag heen en weer reizen van Antwerpen naar Amsterdam is iets te veel van het goede, ik heb in goed overleg met mijn werkgever mijn baan opgezegd. Ik liet het in de vorige vraag al vallen: ik heb nog geen nieuwe baan.

Hoe kom je rond als je nog geen andere baan hebt?

Mijn vriend woont al in Antwerpen en kan de vaste lasten in principe in zijn eentje dragen. We hebben afspraken gemaakt over de geldzaken en ik vertrouw erop dat ik niet te lang zonder werk zal zitten.

Ben je aan het solliciteren?

Zeker. Hoewel mijn collega’s al een tijdje wisten dat mijn vertrek eraan kwam, vond ik het niet netjes om online dingen te delen over mijn banenjacht terwijl ik mijn baan in Nederland nog niet opgezegd had. Het solliciteren is pittiger dan ik verwacht had. De reistijd naar sollicitatiegesprekken is vrij lang en ik werk fulltime in Amsterdam. De laatste tijd ligt het solliciteren een beetje stil, omdat ik druk ben met andere dingen. Het goede nieuws is dat ik het gevoel heb dat ik redelijk goed in de (arbeids)markt lig. Dé baan zat er tot nu toe niet bij, maar binnenkort heb ik meer tijd en dan komt er vast snel iets passends op mijn pad.

Wat voor werk wil je gaan doen?

Ik werk in Nederland als online redacteur bij een tijdschrift. Ik ben verantwoordelijk voor de strategie, de artikelen op de website, de nieuwsbrief, social media, SEO, statistieken en meer. Schrijven is de rode draad in mijn werk en dat wil ik graag zo houden. Sinds mijn afstuderen in 2010 heb ik uiteenlopende (online) ervaring opgedaan waardoor ik heel allround ben. Ik leer snel en heb veel zin om mezelf op verschillende vlakken verder te ontwikkelen. Mocht je toevallig iets horen over een functie (freelance of in loondienst) die in mijn straatje past, hoor ik het graag.

Wanneer ga je verhuizen?

Ik werk nog een paar weken in Nederland, daarna ben ik officieel werkzoekende en heb ik tijd om mijn spullen in te pakken, mijn huis leeg te maken en naar België te verhuizen.

Ik heb een andere vraag

Je mag je vraag altijd stellen in een reactie. Op Gids voor het Zuiden kun je meer lezen over mijn avontuur. Ook Marlous deelt daar haar verhalen over haar ‘Belgisch avontuur’, dubbel leesplezier. Volg ons via Instagram en Facebook om niets te missen. Mijn persoonlijke Instagram vind je hier.